Imunitatea

0

Imunitatea reprezintă capacitatea organismului de a se apăra de agenţii patogeni – virusuri, bacterii, paraziţi şi toxine. Sistemul imunitar este un sistem complex de celule şi molecule (anticorpi) al cărui rol este să asigure protecţia împotriva agresorilor. Sistemul imun detectează agenţii patogeni, îi distruge şi, foarte important, memorează antigenul pentru a putea reacţiona prompt data viitoare când îl va întâlni.

Imunitatea poate fi înnăscută sau naturală – este imunitatea cu care ne naştem şi care nu se modifică în cursul vieţii sau poate fi dobândită, când se instalează în urma contactului cu diferite microorganisme sau postvaccinare.

Există o legatură între sistemul imunitar și cel limfatic?

Sistemul limfatic este o componentă importantă a sistemului imun şi reprezintă sistemul organismului de apărare şi de purificare. Sistemul limfatic este format din  limfă, din vase limfatice – care asigură transportul limfei – din structuri și organe care conţin ţesut limfatic, cum sunt timusul, ganglionii limfatici, splină şi amigdalele:

Timusul este o glandă de mici dimensiuni, situată în spatele sternului şi deasupra traheei al cărui rol este producţia de limfocite T responsabile de imunitatea celulară. Timusul este mai activ în perioada adolescenţei şi îşi pierde din proprietăţi pe măsură ce înaintăm în vârstă.

Amigdalele fac parte din prima linie de protecţie a sistemului digestiv şi a aparatului respirator, distrugând bacteriile şi virusurile de la acest nivel. Extirparea acestora face ca agenţii agresori din mediu să pătrundă cu uşurinţă în organism.

Rolul splinei este de a sintetiza anticorpii, de a distruge şi de a elimina bacteriile anihilate de anticorpi, precum şi  celulele sanguine moarte.

Ganglionii limfatici sunt localizați de-a lungul întregului corp şi conţin celule B care secretă anticorpi, celule T şi celule macrofage.

Cum se testează imunitatea?

Testele pentru imunitate sunt hemoleucograma şi imunograma. Acestea sunt două analize de sânge care evaluează componentele sistemului imun. Hemoleucograma permite identificarea numărului și procentului celulelor – leucocite, macrofage şi fagocite. Imunograma evaluează anticorpii pe care aceste celule le produc – imunoglobulinele (Ig).

farmacia ivona imunitatea

Când se formeză imunitatea la copii?

Sistemul imunitar al copiiilor este imatur şi continuă să se dezvolte până în jurul vârstei de 11-12 ani.

Nou-născuţii sunt protejaţi de anticorpii maternali, care le conferă o imunitate pasivă temporară în primele luni de viaţă.

Între 3 si 6 luni există o perioadă critică a sugarului când nivelurile totale de anticorpi sunt cele mai scăzute deoarece scad anticorpii maternali, iar producţia proprie de anticorpi este încă redusă.

Anticorpii maternali de tip IgG dispar în primele 6-8 luni, iar producţia proprie de anticorpi de tip IgG creşte atingând valorile adultului în jurul vârstei de 7-8 ani. Nou-născuţii încep să sintetizeze anticorpi de tip IgM imediat după naştere şi ating nivelurile adultului în jurul vârstei de 4-5 ani. În schimb, nivelurile de IgA cresc lent, atingând valorile adultului în adolescenţă.

Expunerea la infecţiile comune are un rol important în formarea unui sistem imun puternic. Copiii încep să răcească dupa vârsta de 6 luni, iar un număr de 7-8 episoade de răceală pe an sunt considerate normale pentru sugari şi preşcolari. Media scade la 5-6 episoade de răceală pe an la vârsta școlară, iar adolescenţii, ca şi adulţii, au în jur de 4 episoade de răceală pe an.

Cauza principală a răcelilor frecvente ale copiilor se datorează expunerii la noi şi noi virusuri; există cel puţin 200 de astfel de virusuri, de aceea nu numai că răcelile NU pot fi prevenite, însă ele întăresc sistemul imun al copilului.

Ce înseamnă o imunitate puternică?

Un organism sănătos înseamnă un sistem imun puternic. Ca urmare, alegerea unui stil de viaţă sănătos îţi asigură o imunitate puternică: mănâncă o dietă echilibrată, bogată în legume, fructe, cereale integrale, fă o activitate fizica regulat, 150 minute/săptămână, renunţă la fumat, consumă alcool în cantitate moderată, dormi 7-8 ore/noapte, controlează-ţi tensiunea arterială, spală-te pe mâini frecvent şi găteşte adecvat alimentele.

În ce situaţii scade sau crește imunitatea?

Cele mai cunoscute situaţii de scădere reală a imunitaţii sunt în cazul unor boli cum ar fi SIDA, cancerul, diabetul zaharat, în cazul anumitor tratamente medicale (cu citostatice sau cortizonice) şi chirurgicale (splenectomie). O diminuare a imunității o întâlnim la vârstele extreme (copii și vârstnici), la alcoolici, fumători, obezi, în cazul stresului emotional şi fizic, tulburărilor de somn, alimentaţiei de proastă calitate şi expunerii la un mediu toxic.

Imunitatea scăzută se manifestă prin vulnerabilitate în faţa infecţiilor, deteriorarea celulelor, inflamaţii, dezvoltarea tumorilor şi alte probleme grave de sănătate.

Alergiile şi bolile autoimmune sunt exemple de imunitate exagerată. În cazul alergiilor, sistemul imun reacţionează exagerat prin producţia de anticorpi de tip IgE împotriva unor substanţe considerate inofensive şi pe care organismul ar trebui să le tolereze, iar în cazul bolilor autoimune, sistemul imun atacă şi distruge structurile proprii ale organismului.

Este nevoie să luăm suplimente pentru creșterea imunitaţii?

Oamenii sunt atraşi de reclamele despre diferite preparate care promit creşterea imunităţii.

Este important să reţinem că adoptarea unui stil de viaţă sănătos înseamnă o imunitate eficientă. În cazul deprimării sistemului imun, pot fi utile anumite suplimente alimentare  – acizi graşi esenţiali din seminţe de in, cânepă, peşte, nuci, vitamine – A, B2, B6, C, D, E, antioxidanţi, preparate din plante sau probiotice.

Rotar Mihaela,
Farmacist Ivona
Arad
Calea Aurel Vlaicu nr.177 bl.21
Tel/fax: 0257 274417
Mobil: 0726 690 196
ivonafarm@yahoo.com

About Author

Altfel.

Leave A Reply

Acest formular colectează adrese de email și nume cu scopul de a răspunde eventualelor solicitări/întrebări. Pentru a utiliza acest formular declar că am peste 16 ani, că am citit și sunt de acord cu Politica de confidențialitate a acestui site.