Erau oamenii peşterilor mai sănătoşi decât noi?

0

Pentru că nu îmi place misterul şi suspansul, o să vă spun din start că… da, oamenii peşterilor erau mai sănătoşi decât noi din mai multe puncte de vedere.

Poate că te întrebi cum e posibil ca o civilizaţie ce a trăit acum mai bine de 10.000 de ani – înainte de a se inventa agricultura, medicamentele şi morile – să fi fost mai sănătoasă decât noi, care avem totul la dispoziţie?

Păi, e simplu, oamenii peşterilor mâncau alimente bogate în nutrienţi pentru care trebuiau să-şi ia suliţa în spinare sau coşul pentru cules şi să plece prin jungla ce era atunci pământul. Noi, pe de altă parte, mâncăm în mare parte mâncare procesată şi ne cumpărăm mâncare proaspătă (legume şi fructe) doar când avem o stare mai aparte şi timp.

1. Durata medie de vârstă scăzută nu înseamnă că duceau o viaţă nesănătoasă

Da, ştiu că durata de viaţă se întindea în medie până în jurul vârstei de 30 de ani în acele vremuri. Dar să fim clari… nu alimentaţia nesănătoasă sau stilul de viaţă îi omora, ci alţi factori externi de care noi nu mai trebuie să ne ferim în zilele noastre. Să nu uităm că totul în jurul lor era pe urmele lor, de la animale sălbatice, la plante toxice, animale veninoase, cât şi bacteriile şi viruşii. O mică rană netratată din timp cu remedii naturiste, pentru că atunci doar aşa ceva era accesibil, putea degenera într-o infecţie ce avea ca rezultat final moartea.

2. Viaţa activă

Oamenii peşterilor trebuiau să fie în formă ca să supravieţuiască. Nu puteau să doboare un mamut sau să foreze ore întregi pentru mâncare fără antrenament şi rezistenţă fizică. Probabil că, încă din fragedă pruncie, oamenii peşterilor învăţau mai întâi să fugă apoi să meargă. De asemenea duceau vieţi nomade ceea ce înseamna că erau mereu în mişcare, nu ca noi, lipiţi cu adeziv de canapea.

3. Alimentaţia sănătoasă

Să nu uităm că în perioada aceea, mâncarea era formată în principal din legume. În urma unor studii recente, strămoşii noştrii primordiali mâncau până la 100 de specii de plante care includeau fructe, legume, nuci, seminţe şi rădăcini. Cum agricultura nu fusese încă inventată, mâncarea lor era 100% organică, fără pesticide sau modificări genetice. De asemenea, carnea pe care o consumau provenea de la animale care se hrăneau doar cu plante, fără antibiotice, hormoni de creştere sau grăsime în exces.

4. Fără carbohidranți “răi” sau zaharuri adăugate

În zilele noastre avem o relaţie specială cu carbohidranții. Paste, cereale, dulciuri sunt doar câteva din plăcerile noastre vinovate. Fără agricultură, oamenii peşterilor nu puteau produce carbohidranți “răi” cum ar fi cei din porumb, grâu sau zaharuri adăugate. În prezent, în medie, o persoană consumă în jur de 42,5 linguriţe de zahăr pe zi. În anii de început ai civilizaţiei, primii oameni mâncau doar zahărul găsit în fructe, legume sau miere sălbatică.

5. Fără junk food

E greu să ne imaginăm un om primordial făcând un hamburger. În principal din cauză că îi lipseau alimentele de bază, cum ar fi făina, lactatele şi restul sosurilor care fac această mâncare atât de delicioasă.

6. Nu sufereau de boli ale alimentaţiei

În preistoric, cauza principală a mortalităţii erau prădătorii, bacteriile şi viruşii. Studiile sugerează că ei nu sufereau de boli care sunt în strânsă legătură cu obezitatea. În zilele noastre, cele mai răspândite boli – obezitatea, boli ale inimii, diabet etc – au legătură cu excesul de mâncare procesată din vieţile noastre.

7. Fără vicii

Cu toate că s-au descoperit hălbi de bere ce datează cel puţin din anul 10.000 î.Hr, oamenii peşterilor nu beau nici pe departe la fel de mult ca noi. De asemenea, nu fumau tutun şi nici nu utilizau droguri. Dependenţa de droguri, cancerul la plămâni şi burţile de bere sunt, din nefericire, un “produs” contemporan.

Sursă foto: dollarphotoclub

About Author

Avatar

Leave A Reply

Acest formular colectează adrese de email și nume cu scopul de a răspunde eventualelor solicitări/întrebări. Pentru a utiliza acest formular declar că am peste 16 ani, că am citit și sunt de acord cu Politica de confidențialitate a acestui site.