Discreția frumuseții adevărate

0

Este provocator să vorbești despre frumusețe și să legi subiectul de sănătate, prin adoptarea sau nu a unui stil de viață sănătos. Este provocator, pentru că subiectul despre FRUMUSEȚE îți face gândul să alunece mai profund de rațiune, spre acea simțire care spune altceva despre frumusețe decât ar vrea sau ar putea spune raționalul. Frumosul în esenţă este – prin definiţie – calm, modest chiar, neostentativ, am putea spune şi discret. El nu strigă niciodată pe stradă, nu trage de mânecă, ci se lasă descoperit. Ca o esență, se simte acolo unde adie, acolo unde nu neapărat cauți frumosul, cât știi că-l ai cu tine, permanent. Frumosul este în fiecare dintre noi, și nu-i asul din mâneca vreunei blonde sau al vreunui viril metrosexual, el este acea sclipire a ochilor, aceea atitudine în fața vieții ce te face… să-ntorci capul după ea! De aceea, el se adresează exclusiv unor priviri şi unor urechi ce au învăţat să-l vadă şi să-l audă. Frumusețea nu are nimic de-a face cu frumosul, ea are legătură cu simplitatea și firescul atitudinii, cu naturalețea. Ați văzut vreodată un copil mic, urât? Nu există așa ceva, toți sunt extrem de drăgălași, tocmai prin firescul cu care se arată vieții.

Totuşi, simplitatea frumosului – ce presupune prezența naturalului – are adesea nevoie de studiu. Căutăm fiecare o formă de perfecțiune a frumuseții care nu are cadru. Ne privim mult în oglindă și cu cât o facem mai mult, cu atât ne depărtăm mai mult… Cumva, e ca o capcană, foarte simplu de căzut în ea! (termenul de ”oglindă” îl scriu și vă provoc a-l înțelege în mai multe feluri!).

”Frumusețea vine din interior” spun unii, dar, până să vezi în interior sau să apuci discreția din esența frumuseții sale, contează mult prima imagine. Ca să schimbi prima imagine, spun cercetătorii subiectului, ai nevoie de 9 ori mai mult timp decât acele prime minute care te clasează sau te descalifică în ochii celuilalt! Ce ironie, nu-i așa? Câtă muncă ulterioară unei imagini neînțelese… Și, cum trăim într-o vreme a imaginii, totul în jur fiind axat pe puterea acesteia, este absolut firesc să traversăm măcar din când în când aceste faze de căutat și în oglindă. (și aici ”oglindă” are alt sens!). Dar, cu grijă la capcană…

Cea mai simplă formă de manifestare a frumuseții unui om, pentru mine, este bucuria cu care ne trăim viețile.

Firescul simplităţii, ce lasă mereu loc frumuseții să se arate este – în timpul actual – o rezistenţă la frustrare mai degrabă, capacitatea de asumare a vieţii în integritatea ei, cu nefericirea şi neîmplinirile inerente, dar mai ales cu partea ei imperfectă, cu balastul stupidităţii, banalităţii, platitudinii fiecărui chip, fiecărei clipe, fiecărui gest.

Dorința de a fi plăcuți din punct de vedere fizic nu este o preocupare superficială cât, mai degrabă este o chestiune de respect și înțelegere. 

Foarte bine că mergem la sală, că avem grijă de formă și stare. Foarte bine că citim cărți motivaționale și ne preocupăm de dietă. Cum altfel să ne adaptăm mai bine cadenței sau cerinței din ziua de azi? E foarte bine așa…

Să nu uităm mai apoi că, frumusețea nu este întotdeauna un dar primit, ea poate fi ceva și de dobândit, prin încredere, dorință și disciplină. Mai apoi, sunt și oameni înzestrați cu harul de a modifica sau de a aduce esteticul mai aproape de idealul fiecăruia dintre noi, precum și inovația sclipitoare a tehnicii de azi. 

Accesarea simplității se complică uneori, asortată fiind la ritmul și răbdarea stărilor noastre interioare. Se poartă căutarea, chiar și cea a frumuseții, se poartă excesiv de sclipitor!

Întotdeauna un om sănătos (iar sănătatea, conform definiție OMS, are un aspect complex!) este și un om frumos. Un om care are grijă de el, care știe ce mănâncă și de ce mănâncă (să spun ceva și de dietă, acesta fiindu-mi specificul articolelor cerute de revista Altfel!), care-și controlează emoțiile și este prezent în viața sa… este întotdeauna și un om frumos. Așa stau lucrurile și nu mă puteți contrazice! Un om frumos este unul care are grijă de el și de cei din jurul său, este un om preocupat de cunoaștere și de înțelegere. Iar dieta omului actual are mare nevoie de această parte de cunoaștere.

Există mai mulți medici naturali ai frumuseții care ne sunt aproape în fiecare moment al vieții noastre, gata să ne ajute fără a ne cere nota de plată, atâta timp cât ne dorim să ne folosim de ajutorul lor. Aceștia sunt: propria minte, lumina, aerul, apa, hrana, exercițiul fizic, căldura, frigul, somnul, odihna, postul și… iubirea. Să ne folosim de acești vindecători spre obținerea sau constatarea frumuseții și a sănătății.

Și, iată cum putem concluziona despre frumusețe, ca fiind o preocupare permanentă, ce vine să schimbe vieți. Odată dobândită sau conștientizată, simțită adierea ei simplă, căpătăm încredere și respect, pornim parcă într-o nouă viață! Și viața nouă nu-i menită să se complice mereu… doar să se lase simțită și dăruită lumii, mereu!

Iar, pe final, să nu uităm că.. ”nu-i frumos ce-i frumos, este frumos doar ce-ți place!” Și, cu cât mai multi oameni ne plac, cu atât suntem mai cuprinși de ce-i frumos! Că nu există om ce nu-i frumos, există doar oglinzile… ce uneori vin să ne ajute a ne îndrepta (din nou ”oglindă” înseamnă altceva!). V-ați întrebat vreodată de ce o persoană total necunoscută vă inspiră o atracție instantanee, sau o respingere totală? Aici intervine ceea ce specialiștii numesc Oglinda de lângă noi, sau principiul oglinzilor. Teoria ne spune că relațiile pe care oamenii le stabilesc între ei sunt o reflexie în oglindă a ceea ce ei sunt de fapt. Iar psihologii au ajuns la concluzia că există mai multe tipuri de oglinzi, în funcție de natura relației pe care o au doi oameni. Sunt oglinzi care ajuta un om să evolueze, sau oglinzi care distrug, sau îl fac pe un om să stagneze. Ceilalți oameni exprimă și ne arată ceea ce trebuie să se caute în propria persoană.

Cea mai simplă formă de manifestare a frumuseții unui om, pentru mine, este bucuria cu care ne trăim viețile. Mi-o imaginez ca pe deschiderea către lume a unei flori, ce îndrăznește să-și arate toată măreția, să dăruiască tot parfumul, ca pe talanții ei cei mai de preț. Iată, așa văd eu frumusețea!

Din vacanță v-am scris cu mare bucurie și, pentru că-i timpul vacanțelor, tuturor, vă urez o vară FRUMOASĂ!

Dr. Lavinia Melania Bratu
Terapeut specialist nutriție, fitoterapie
Consilier de dezvoltare personală
www.lavi-enrose.com
lavi.ceuta@gmail.com
sursă foto: bigstockphoto.com

About Author

Altfel.

Leave A Reply

Acest formular colectează adrese de email și nume cu scopul de a răspunde eventualelor solicitări/întrebări. Pentru a utiliza acest formular declar că am peste 16 ani, că am citit și sunt de acord cu Politica de confidențialitate a acestui site.