”Dietă de slăbit” vs ”dietă de zi cu zi”

0

În alimentație, dragii mei,  avem mare trebuință de BUN SIMȚ!
Fără “bunul simț”, toate se revarsă necontrolat în adaptarea și în armonia noastră. Noi nu avem o competiție cu mâncarea noastră, avem doar o legătură de dăruire și bucurie, într-un ‘simț bun’, spre a înțelege ce ne face și ce nu ne face bine. Și mai ales cât…
”Hrana să vă fie medicament…”

Termenul de ”dietă” a fost adus pentru prima dată de către părintele medicinei, Hipocrate, cu peste 2000 de ani în urmă și reprezenta modul de viață, din punct de vedere nutrițional. Așa numesc și eu obiceiurile culinare ale mele și ale pacienților mei, ale tuturor, simplu: dieta de zi cu zi. Nu știu cine a denaturat acest termen, nu am cunoștință despre momentul în care a apărut prima ”dietă de slăbit” și odată cu aceasta și înțelegerea acestui termen în alt sens decât cel inițial. Nici nu este important, ce ar fi cu adevărat important ar fi asimilarea acestui termen de ”dietă” și acum, ca un mod de viață firesc, în locul celei de constrângere nutrițională, numit ”dietă de slăbit”.

Ce bine ar fi de am înțelege cu bucurie și responsabilitate că începutul unei diete reprezintă practic începutul unui nou mod de viață, a unui stil de alimentație conștient, în cunoaștere, spre obținerea unei forme fizice frumoase și pline de viață, spre păstrarea sănătății și vitalității.

Sutele de diete vehiculate în timp, vestitele metode rapide de slăbit au ajutat și ele, într-un fel omenirea, să aibe o rată de obezitate îngrijorătoare. Milioane de oameni au făcut exact acest lucru și în multe cazuri nu numai că nu au slăbit, dar s-au îngrășat în schimb! Mai rău, pentru multe persoane, a reduce caloriile a condus la pofta de dulce, înfometare, mâncat compulsiv, schimbări de dispoziție și fluctuații în energie.

Construirea unui corp sănătos și armonios începe din farfuriile noastre!

Ce ne dau dietele de slăbit?

Poate ne aduc o performanță temporară a greutății, dar schimbul nu este deloc unul avantajos. Chinul perioadei în care am mânca tot ce ne este interzis aduce stări psihice și emoționale precare, iar starea generală este afectată. Astfel, ne pierdem din vigoarea fizică și psihică…

Numai oferindu-i organismului nutrienții pe care îi poate converti în mod eficient în energie, vei putea slăbi și menține o greutate normală, pe perioade îndelungate.

Cum să stabilim un echilibru printr-un dezechilibru? Așa ceva numai ”înșelăciune” putem numi…

Mai mult decât atât, numai atunci când mănânci în conformitate cu tipul tău metabolic, când organismul tău transformă în mod optim nutrienții consumați în energie, simptomele de foame continuă, pofte, mâncat compulsiv și schimbări de dispoziție, care sunt deseori asociate cu “ținerea unei diete”, vor dispărea. Și starea generală pozitivă, bucuria vieții și surâsul apar odată cu încetarea oricăror dezechilibre, prin așezarea unei diete de viață echilibrate și conștiente.

Singura măsură eficace, dovedită știintific, de prelungire a vieții este reducerea numărului de calorii.

Să ne oprim din a face speculații pe seama cifrelor și calculelor matematice, în dieta noastră! Să începem a înțelege ce înseamnă să mâncăm sănătos, crud, natural și silueta noastră va fi de invidiat! Iar despre psihismul împrospătat și echilibrul emoțional dobândit, despre toate acestea veți deveni tot mai conștiente, zi de zi!

Rolul unui nutriționist, al unui dietetician

Îmi doresc să vă pot dărui nu un program sau un nou regim alimentar, ci un veritabil mod de viață, cu un control deplin și conștient asupra corpului și al greutății. Nu doresc să facem calcule de calorii, nu doresc restricții drastice și un control al greutății din primele zile. Nu! Îmi doresc să putem câștiga încredere în corpul nostru, reducerea și menținerea greutății în limite rezonabile, toate acestea fiind legate direct de energia dobândită, eliminând reziduurile metabolice răspunzătoare de stazele limfatice, de boli și de excesul ponderal care tot boală se cheamă!

Nu va trebui să țineți seama de calorii la masă, nu trebuie să recurgeți la înfometare, la respingerea porțiilor, la modificări de comportament și nu veți lua medicamente. Nu este un program de scurtă durată, ci permanent, pentru o viață întreagă. Veți căpăta încredere în corpul dumneavoastră și în faptul că el va primi toți nutrienții necesari, nivelul energetic intern va fi ridicat, iar greutatea va scădea, se va stabiliza cu răbdare și încredere, în timp.

Important este nu numai ce mâncați, dar și cât, când mâncați și în ce combinații

Reducerea greutății, sigură și permanentă, este direct legată de cantitatea de energie pe care o aveți la dispoziție și de folosirea eficientă a acesteia pentru a elimina reziduurile (greutatea excesivă) din corpul dumneavoastră. Cheia succesului este asigurată de energia eliberată de corpul dumneavoastră, care va duce la eliminarea greutății excesive. Populațiile cele mai sănătoase și mai longevive din lume sunt de obicei slabe, având numai cu 15% mai puțin sub standardele convenționale, iar obezitatea aduce după sine și alte boli.

Apă, fructe, legume, semințe, alimente nerafinate, combinații simple, ceaiuri din plante…Zâmbetul, bucuria clipei prezente, cumpătarea și răbdarea…
Somnul bun, pasul liniștit, mișcarea fizică zilnică, plimbările în aer liber în mijlocul naturii…

…Iată aliații noștri spre o bună sănătate fizică și mentală, spre echilibrul stărilor, spre frumusețea formelor! Căci, dacă suntem fericiți, atunci suntem și sănătoși și radiem frumusețe și eleganță în jurul nostru!

Mereu alegeri conștiente în viața de zi cu zi, în dieta zilnică! Și, dorința de a ne cunoaște, de a ne echilibra singuri forma, starea și atitudinea în fața vieții!

Sfaturi oferite de:

Dr. Lavinia Ceuță – Nutriționist
Clinica Brol Timișoara
Fitoterapeut, Formator, Consilier de dezvoltare personală
www.lavi-enrose-com
lavi.ceuta@gmail.com
0749-194 944

sursă foto: dollarphotoclub.com

About Author

Altfel.

Leave A Reply

Acest formular colectează adrese de email și nume cu scopul de a răspunde eventualelor solicitări/întrebări. Pentru a utiliza acest formular declar că am peste 16 ani, că am citit și sunt de acord cu Politica de confidențialitate a acestui site.