Cum și ce boli pot fi tratate prin nutriție?

0

Venim cu o predispoziție genetică spre anumite disfuncții sau boli, însă declanșarea manifestării acestora depinde de felul în care noi ne adaptăm la mediu, prin felul în care ne alegem hrana de zi cu zi, prin felul în care ne rânduim gândurile și mintea. Epigenetica, știința descoperită ulterior geneticii, una dintre cele mai revoluționare cercetări ale omului actual, ne vorbește despre felul în care noi ne modificăm propriul ADN, prin felul în care alegem să gândim și să trăim. Interesant, nu-i așa? Aceasta vine în întâmpinarea cercetărilor de psihologie desfășurate prin anii ‘50. Frați gemeni, separați și crescuți în medii de viață total diferite, au avut o evoluție atât de distinctă, de parcă fondul genetic de la care au pornit nu ar fi existat vreodată. Ce putea dicta această mare diferențiere, dacă nu mediul de viață, condițiile în care fiecare individ s-a adaptat și a înțeles să-și consume viața…?

Aparte de acestea, subiectul acestui articol poate fi dezvoltat într-o carte, atâtea sunt de spus, din ochiul unui specialist de nutriție, față de importanța hranei în susținerea sănătății. Dacă adaptarea la mediu ne influențează categoric, oare mâncarea aleasă, cum ne poate influența?

Prin nutriție înțelegem un proces bio-chimic de aprovizionare cu elemente nutriționale esențiale bunei derulări a activității intracelulare. Celule alcătuiesc țesuturile, aceste organe, care la rândul lor formează sistemele funcționale interne. Totalitatea acestora formează corpul nostru fizic, întregul. Dacă hrana este combustibilul nostru de funcționare, evident, prin mâncare se face aprovizionarea nutrițională… atunci cum ar trebui aleasă acestă hrană? Conștient, atent și prin cercetare sau întâmplător, convinși de reclame, influențați de partea comercială a lumii acesteia?

Dacă ne gândim, mașinii noastre întotdeauna căutăm să-i punem un carburant bun, o ducem periodic la service și ne ferim să alimentăm de la vreo stație peco lipsită de încredere. Așa este, am dreptate? Vă întreb atunci, de ce omul nu are aceeași responsabilitate și față de propriul corp, de propria viață? De ce nu are această conștiință față de sine, respectând acest principiu doar în privința bunurilor materiale?

Suntem în vârf de piramidă trofică, conducem lumea și s-ar putea ca această atitudine să ne dea o aroganță prin care valorile sunt ușor răsturnate. Sănătatea este un dar primit odată cu viața, un dar ce ar fi bine să-l conștientizăm și odată cu maturitatea și dezvoltarea individuală, să ne preocupe conștient întreținerea și păstrarea ei.

Mereu spun că sănătatea este ca o masă cu patru picioare, se sprijină pe ele…

  • mișcarea fizică, asigură flexibilitatea corpului și a minții și ne dă suplețe și frumusețe formelor;
  • somnul bun este cea mai bună terapie, în timpul somnului celulele nervoase și întreg corpul se regenerează;
  • așezarea rânduită a gândurilor și a minții, mereu să vă amintiți ”că toate pornesc de la cap”, iar pentru o bună sănătate gestionarea emoțiilor este absolut necesară;
  • la urmă am lăsat nutriția și cât de importantă este mâncarea pentru sănătate.

Ce se întâmplă dacă omul face aprovizionarea celulară necorespunzător, printr-o alimentație inconștientă, la voia întâmplării? Puterea de autoconservare îi dăruiește o mare capacitate de adaptare chiar și la non-nutrienți (așa pot fi denumite alimentele de gen fast-food, patiserie, dulciuri întâmplătoare, cornuri sau alte invenții gastronomice ale omului modern, în căutarea gustului și a producției!). Ani de zile avem timp să ne reglăm, să cercetăm și să căpătăm o altă atitudine asupra acestui aspect deloc de neglijat.

Se spune că farfuria noastră și ce alegem să punem în ea, reprezintă sănătatea sau boala de peste 10 ani!

Este importantă hrana, ne-o spun și specialiștii în neuropsihologie, care tratează simptomele bolilor mentale, mână în mână cu o nutriție optimă. Patrick Holford, unul dintre cei mai cunoscuți medici cercetători ai nutriției, autor a numeroase cărți de specialitate, lucrează cu clinici de psihiatrie din Londra și promovează vindecări mai rapide și firești, printr-un control asupra dietei zilnice, mai bine spus, a nutrienților, atât de necesari derulării proceselor biologice și neurologice.

De felul în care ne hrănim depinde și felul în care gândim, energia subtilă din hrană are o fantastică acțiune asupra minții și puterii ei.

Un studiu incredibil publicat anul trecut în revista Nature, vorbește despre importanța alimentației în cazul copiilor cu autism. Printr-o hrană controlată, fără pic de zahăr rafinat, pe o perioadă de câțiva ani, s-a observat o creștere a coeficientului de inteligență cu un procent de până la 30% al acestuia, un lucru uimitor. Dacă ne gândim că, scara de inteligență cuprinde valori de la 1 către 150, aproximativ, și ne gândim cât poate însemna 30% pe acestă scară, este impresionant… Un copil cu retard ușor, cu un IQ între 50-70, poate fi adus la un nivel de normalitate, adică peste 80, printr-o nutriție controlată și adaptată nevoilor sale de sănătate? Studiile făcute pe copii cu un retard ușor, confirmă această realitate, da!

Despre cancer se vorbește mult, se știe puțin sau ce se știe nu este suficient. Cauzalitatea este probabil polifactorială, încă nu știm ce anume declanșează și cum se declanșează această boală apăsătoare în vremurile noastre. Însă, studiile ne arată cât de importantă este prevenția prin hrană și față de această boală. Dr. T. Colin Campbell în Studiul China, un studiu realizat pe o perioadă de 39 de ani, având zeci de mii de persoane cuprinse în cercetare, arată cât de importantă este alimentația și cum poate fi ea un factor determinant al bolii canceroase. Aici este evidențiată proteina de origine animală (mai exact, cazeina din lapte), ca fiind responsabilă de numărul mare de cancer de sân și prostată, în rândul consumatorilor de produse lactate. Spre deosebire de femeile din China a cărei rată de cancer de sân este 1/30.000, în țările nordice ale Europei, aceasta este de 1/8. Ce spuneți de diferențe? Nu avem certitudinea că doar alimentația preponderant de origine animală, respectiv cazeina din lapte, este răspunzătoare de această uriașă diferență. Pe lângă aceasta, alimentația bazată pe legume, tofu sau pește în rândul asiaticilor, pare a fi o alegere excelentă în prevenție și declanșarea bolii, față de cea unde dominația este reprezentată de proteina animală, extrem de controversată în mai toate cercetările la nivel global, privind nutriția optimă.

Făcând o statistică asupra celor ce studiază nutriția de zeci de ani, autor a numeroase cărți și cercetări în domeniu, pot spune cu asumare că 8 din 10 nu mănâncă carne. Cercetările îi îndreptățesc să aleagă o alimentație ușoară, vie, colorată, în detrimetul celei de proveniență animală. Aceasta ne-ar putea pune pe gânduri… Vă mărturisesc că atunci când m-am apucat serios de studiul nutriției optime pentru om, prin tot ce am acumulat ca și informații, am decis să nu mai mănânc carne.

De ce facem cancer de colon? Toate studiile sunt în acord că o hrană lipsită de fibre, încărcată de proteină animală este factorul ce duce la declanșarea acestor boli. Nu se cunosc cazuri de cancer de colon în rândul veganilor sau a vegetarienilor, iar acesta ne permite a trage o concluzie simplă: cei care consumă produse de origine vegetală în detrimental celei animale sunt feriți de astfel de boli grave, cum este cancerul de colon.

Diabetul, una dintre cele mai îngrijorătoare maladii în rândul tinerilor, a copiilor, nu mai avem nici o îndoială că poate fi declanșat doar de un stil de viață dereglat, din punct de vedere nutrițional. E adevărat că predispoziția genetică există, cum am amintit și la început de articol, doar că noi avem puterea de a declanșa sau de a nu face acestă boală niciodată.

Bolile cardio-vasculare sunt tratate în țările vestice printr-un program nutrițional controlat (mai exact, prin regim alimentar, pe o perioadă de 3 luni), abia apoi pacienții sunt trecuți pe un tratament alopat, doar în cazul celor ce mai au nevoie de un astfel de tratament. O astfel de atitudine ce ne spune? Hrana este cea care îngreunează sau aduce perturbări de funcționare sistemului cardio-vascular, cu tot ce ține de desfășurarea lui.

Cum ne clădim un sistem imunitar puternic?, iată o frecventă întrebare din această perioadă de an. Răspunsul poate pare prea simplu, însă este plin de înțelegere, de vă gândiți puțin… Un sistem imunitar puternic se clădește începând de primăvara, cu primele frunze verzi, cu fiecare fruct și legumă ce apare pe parcursul următoarelor luni din an, până spre toamnă târziu. Iată rețeta pentru un sistem imunitar solid! Consumarea de legume și fructe proaspete este cea mai bună rețetă pentru imunitate bună. Este alimentația un consolidant al imunității? După gestionarea emoțională, care afectează covârșitor starea imunității, hrana urmează și este determinantă.

Linus Pauling, laureat a două premii Nobel, spunea foarte sigur pe el: ”Medicina viitorului va fi reprezentată de o nutriție optimă, iar adevărul și firescul din spatele acestor vorbe, mulți dintre noi le conștientizăm deja. Vine să completeze dictonul vechi de peste 2000 de ani, lăsat tocmai de părintele medicinei, Hipocrate: Hrana să vă fie medicament!

Spune-mi ce mănânci, să-ți spun cine ești!, o remarcă tot mai des auzită azi… Despre ce este vorba? Fiecare dintre noi ar face bine să-și răspundă singur, cât mai onest posibil.

Nu știm ce este bine pentru celălalt, dar putem să cercetăm și să vedem ce este bine sau bun pentru noi, de aici pleacă o stare de prevenție sau profilaxie a bolilor. De aici pornește și o dezvoltare personală și o trezire a conștiinței, pentru toți cei ce-și doresc mai mult decât o viață trecătoare, într-o lume materială și atât! Preluarea responsabilității asupra vieții noastre, cercetarea și cunoaștere, acestea le doresc pentru mine și le adresez cu putere și către voi… Sănătate și bucurie în tot ce facem!

text: Dr. Lavinia Bratu – Nutriționist
Formator, Consilier de dezvoltare personală
lavi.ceuta@gmail.com
www.lavi-enrose.com
sursă foto: dollarphotoclub.com

About Author

Altfel.

Leave A Reply

Acest formular colectează adrese de email și nume cu scopul de a răspunde eventualelor solicitări/întrebări. Pentru a utiliza acest formular declar că am peste 16 ani, că am citit și sunt de acord cu Politica de confidențialitate a acestui site.