Contraceptivele

0

Există un singur medicament foarte cunoscut la nivel mondial, iar acesta este numit simplu “pilula”. Anticoncepţionalele sunt medicamentele cele mai prescrise de medici în lume şi după doar 50 de ani pe piaţă, sunt la fel de familiare ca şi aspirina.

Dar cum ne ajută mai exact aceste pastile minune ale secolului?

Anticoncepţionalele previn sarcina prin mai multe mecanisme, dar principalul este oprirea ovulației. Dacă nu este eliberat nici un ovul, atunci nu are ce să fie fecundat de spermă, iar femeia nu are cum să rămână însărcinată. Majoritatea pastilelor anticoncepţionale conţin forme sintetice de hormoni feminini (estrogen şi progesteron). Aceşti hormoni sintetici stabilizează nivelul hormonilor din corpul femeii şi previne estrogenul să atingă niveluri înalte în mijlocul ciclului. Fără această ridicare a nivelului estrogenului, glanda pitulitară nu eliberează alţi hormoni care stimulează ovarele să elibereze ovule mature.

În ultimii ani, anticoncepţionalele şi-au schimbat compoziţia şi au în componența lor tot mai puţini hormoni, ceea ce înseamnă că efectele adverse au scăzut considerabil. De fapt, aproape orice femei poate folosi această metodă contraceptivă, indiferent de vârstă. Anticoncepţionalele cu doza scăzută de hormoni produc mai puţine efecte adverse şi în unele cazuri sunt bune în tratarea anumitor afecțiuni ovariene.

Cu toate astea, în unele cazuri, anticoncepţionalele pot fi dăunătoare. De exemplu, dacă ai 35 de ani, eşti fumătoare şi suferi de anumite boli medicale cu o istorie de chisturi sau ai cancer de col uterin sau la sân, cel mai probabil că medicul te va sfătui să nu iei anticoncepţionale. De asemenea, pastilele anticoncepţionale nu te protejează de boli cu transmitere sexuală (BTS-uri) precum HIV-ul (virusul care provoacă sida), sau HPV (virusul papiloma, care la femei poate cauza cancer de col uterin)

Avantajele pilulei anticoncepţionale:

–           este uşor de utilizat şi nu necesită aprobarea partenerului de sex masculin.

–           Sunt sigure şi previn sarcina (99%) mai eficient decât alte metode contraceptive.

–           Pastilele combinate şi cele cu nivel scăzut de hormoni au şi alte beneficii asupra sănătăţii cum ar fi, diminuarea crampelor menstruale, curăţarea tenului şi oase mai puternice. De asemenea ele pot scădea riscul declanşării anumitor tipuri de cancer care afectează organele reproductive.

Din 100 de femei care folosesc ca metodă contraceptivă, anticoncepţionalele, aproximativ 3 sunt susceptibile să rămână însărcinate. Riscul scade cu cât femeia este mai atentă să ia cât mai corect pastila (în fiecare zi, la aproximativ aceaşi oră). De asemenea, există riscul ca anticoncepţionalele să fie mai puţin eficiente la persoanele supraponderale.

Deşi această pastilă este legală în lumea largă încă din anul 1972, în unele părţi ale lumii, femeile au probleme în găsirea ei. Iar în ciuda popularităţii pastilei, ea nu a fost lipsită de controverse de-a lungul istoriei sale.

About Author

Avatar

Leave A Reply

Acest formular colectează adrese de email și nume cu scopul de a răspunde eventualelor solicitări/întrebări. Pentru a utiliza acest formular declar că am peste 16 ani, că am citit și sunt de acord cu Politica de confidențialitate a acestui site.