Cele mai toxice obiceiuri alimentare și cum ne ferim de ele?

0

Creația, prin măreția și uimitoarea sa prelevanță, ne înconjoară cu firescul și naturalețea desăvârșită. Natura, cu tot ce cuprinde ea, are toate ingredientele bunei noastre susțineri, atât legate de sănătate, cât și de împlinirea fiecăruia dintre noi. Nimic nu este lăsat întâmplător în această fascinantă creație a existenței, noi doar să avem trezită intuiția și darul simțirilor firești. Cât despre alegerile alimentare, și de aici pornește diferențierea, am putea spune…

Pe lângă creație, iată, omul este și el un creator. Putem să ne întrebăm de unde-i pornește intuiția și izvorul creației, din ceva adânc sau dintr-o nevoie actuală, pur materială/comercială/financiară? Pentru că omul, spre adaptarea sa, are puterea schimbărilor. Nutrițional – de exemplu – zeci de mii de chimicale folosite în industria actuală, vin să concureze natura creatoare, iar asta poate că-i un pic cam mult! Avem dreptul să ne întrebăm de ce atât de multă chimizare în jur, avem acest drept…

Vrei să înțelegi ce-ți face și ce nu-ți face bine?
Vrei să înțelegi cum poți alege doar cele de trebuință, spre sănătate și prosperitate?
Vrei să nu te lași furat și înșelat de ”organoleptizare” și ”chimizarea trendy” de azi?

Ei bine, pentru toate acestea ai nevoie atunci de puțină cercetare și atenție.

Roland Sanans, doctor în medicina homeopată, citat de dr. Pavel Chirila în cartea “Bolnavul ca victimă”, – aprecia în cartea sa, “Les manifestations allergiques chez l`enfant”, că în ţările civilizate fiecare locuitor consumă cca. 4,5 kg aditivi alimentari pe an. Există 20 de categorii de aditivi (substanţe chimice denumite E-uri) care dau alimentelor culoarea, gustul, mirosul, aroma, textura. De aceea, este obligatoriu să citim eticheta fiecărui produs alimentar. În România sunt 80 de coloranţi, în proporţie covârşitoare sintetici, antioxidanți, potențatori de gust, conservanți (nitriți, sulfiți), agenți de textură- toate aceste ”ingrediente”, nejustificându-se în dieta noastră. Sau, da, pot fi integrate, cu asumarea înțelegerii devastatorului efect asupra stării de sănătate, în timp.

obiceiuri alimentare toxice

În România sunt 17 intensificatori de gust, dintre care foarte folosit este E621 sau MSG – glutamatul monosodic (denumit şi întăritorul de gust), care este interzis în foarte multe ţări. Rolul lui este de a da creierului impresia că acel aliment în care este adăugat este foarte gustos. Se găseşte în următoarele produse: toate sucurile, mezeluri, îngheţate, carnea gata preparată pentru fripturi, dulciuri, amestecurile de condimente, brânza topită, produsele de soia, produsele fast-food şi în restul produselor în care apare menţionat pe ambalaj. S-a demonstrat ştiinţific că:

– afectează neuronii pe care îi excită atât de tare încât îi distruge;
– afectează hipofiza care coordonează tot sistemul endocrin;
– poate duce la colon iritabil;
– probleme respiratorii, obezitate, miopie, tulburări de tensiune, afecţiuni musculare, alergii.

Un alt aditiv, aspartamul este un îndulcitor foarte obişnuit, în fond o neurotoxină, o substanţă care afectează funcţionarea neuronilor.

Ce altceva este total dăunător sănătății și generează toxine?

Prăjitul generează potențiali factori carcinogeni, mai ales prăjitul cărni roșii. De zeci de ani se tot spune că este un obicei toxic pentru organism;

Cuptorul cu microunde distruge la nivel molecular orice am pregăti în el, de la încălzitul apei, până la decongelat sau pregătit mâncare. În multe țări din vest acestea sunt interzise spre comercializare;

Carnea afumată, de care mulți sunt împătimiți, gustul fiind foarte atractiv. Cele mai toxice substanţe din fum sunt dioxinele şi hidrocarburile policiclice, cel mai periculos este compusul numit benzopiren, exact același compus carcinogen pe care-l conţine şi fumul de ţigară. Aceasta în cazul fericit în care afumarea se realizează prin arderea lemnului.

Ftalații nu sunt legați chimic în plastic, sunt doar dizolvați- din această cauză trec liber în contact cu lichide, grăsimi, piele sau sunt eliberați în aer. Sursele de expunere pentru ființa umană sunt diverse: alimentație, produse cosmetice, odorizante de cameră sau mașină. Dacă nu se fac excese în consumul alimentelor și băuturilor ambalate în plastic, nu există riscuri majore asupra organismului.

Folosirea înlocuitorilor de zahăr, cum ar fi aspartamul – E951, zaharina, xilitol – E967, etc. Un studiu realizat în Franța, pe un lot de 64.000 de femei, a ajuns la uimitoarea concluzie: cu un risc de 61% mai mare s-au îmbolnăvit de diabet acele femei care consumau băuturi și produse cu îndulcitor artificial. Mare atenție la aceste forme chimice total dăunătoare funcțiilor organismului.

În general, alimentele nocive sunt cele care sunt “îmbogățite” cu aditivi și alte substanțe chimice care dăunează sănătății. Aceste alimente ar trebui eliminate cu totul din dietă, sau cel puțin consumate ocazional și puțin cantitativ.

Știm cu toții cât de important este să eliminăm, pe cât posibil, obiceiurile nesănătoase, cum ar fi fumatul, consumul de alcool sau sedentarismul. Cafeaua în exces – mai mult de 2/zi, sau consumată în combinație cu lapte sau zahăr, este total neindicată.

Nu pot să nu scriu despre un produs excesiv de prezent în dieta noastră, prezent în alegerile și plăcerile omului actual. Strecurat în foarte multe alimente, cu o putere de înșelare și cu o capacitate de adicție la fel de mare ca un drog. Zahărul este cel care declanșează multe dintre bolile cu care se confruntă astăzi omenirea, din păcate! Zahărul este un element complet străin organismului, pe care acesta, încă de la ingerare, se chinuie să-l îndepărteze. Odată pătruns în organism, ajunge cu uşurinţă în intestinul subţire şi de aici în sânge, pe care îl acidifică şi dă starea de hiperglicemie. Automat simţim o stare de excitare fizică şi psihică, pancreasul primind un şoc, secretă mai multă insulină decât în mod normal, cu consecinţe în scăderea, sub medie, a zahărului din sânge, ulterior. Starea de excitabilitate şi de creştere energetică este astfel falsă, în 15 minute instalându-se oboseala psihică, odată cu scăderea bruscă a glicemiei din sânge, la fel de bruscă ca şi creşterea ei, rezultând hipoglicemia. Pe lângă starea de oboseală psihică, deranj al pancreasului (care, parcă ar fi biciuit, aşa se simte la consumul de zahăr!), este afectat şi ficatul, care îşi transferă o parte din rezerva de glucide în sânge. Dragii mei, astfel de alternanţe epuizează mai mult decât vă puteţi imagina sistemul nervos, prin chimia substanţelor angrenate acestor procese de metabolizare a zahărului artificial (alb sau brun).

obiceiuri alimentare toxice

Alimentele despre care nu se pomenește într-o dietă de viață sănătoasă… Da, există așa ceva, din păcate, sunt aceste tipuri de produse pe care niciodată un cunoscător în domeniu nu le-ar acredita ca și consum sau fabricație. Iată o listă cu ce este complet dăunător dietei și sănătății omului:

–   mezelurile, pline de conservanți, nitriți, factori carcinogeni, etc. Practic, mezelurile sunt un cockteil de chimicale înșelătoare prin gust, miros și culoare.

–   sucurile acidulate, o altă înșelare de excepție! Coloranți, conservanți, zahăr artificial sau îndulcitori, toate acestea sunt chimicale pe care corpul nu le recunoaște, se chinuie să le elimine și ne consumă foarte multă energie, vitalitate și sănătate, în cele din urmă.

–   produsele de patiserie, pline de grăsimi trans, făină albă (ce poate conține până la 34 de aditivi!), toate prăjite, extrem de toxice!

–   mâncarea junk food, o bombă calorică, cu combinații complicate, plină de calorii goale, fără nici o valoare nutrițională;

–   carnea industrială, ce provine de la animale crescute cu hormoni, antibiotice, etc. Carnea provenită de la animale ce nu văd lumina soarelui, așa cum sunt puii livrați spre vânzare după 21 de zile. Un pui de țară crește în 60 de zile, iar cei din industrie în 21 de zile? Oare de ce? Și nu e vorba aici de Prâslea cel voinic, e o altă poveste tare tristă pentru noi…

Ce ar mai putea dăuna sănătății, atunci când ne gândim sau vorbim despre mâncarea noastră cea de toate zilele?

–  lipsa unei conștiințe drepte asupra ”ce înseamnă hrana?” Practic, prin mâncare ne luăm elementele prin care la nivel inițial celular întreținem viața noastră. Mâncarea nu-i pentru plăcerea gustului (mai poate fi și astfel, din când în când!), însă, mâncarea este primordial pentru întreținerea cu elemente esențiale, spre vitalitate și sănătate celulară, tisulară, organică și sistemică. Este esențial să deprindem această firească cunoaștere!

constrângerea alimentară, prin practicarea frecventă a dietelor de slăbit – o capcană a zilelor noastre, din care se scapă tare greu. Dacă dietele de slăbit ar avea rezultatele sperate, noi toți am fi slabi, frumoși, exact așa cum ne dorim. Dar, în realitate, se întâmplă asta? Nici poveste… Iar capcana dietelor este o cale spre boală și disfuncții, în timp.

–  combinațiile alimentelor este o altă cale de a perturba sănătatea sau buna funcționare a sistemului digestiv. Cine nu știe astăzi că alimentele care nu se combină niciodată este carnea cu cartofi, pâine sau orez? Cu toate acestea, junk food-ul este la mare căutare, el având exact această combinație. Nu mai vorbesc despre sosurile adăugate, pline de E-uri ce potențează și captează gustul consumatorului. Există o cale simplă în nutriție, în care combinațiile sunt simple, iar prezența legumelor, rădăcinoaselor este un îndemn la sănătate.

– atenție la voi când mâncați. Un om nervos sau neliniștit, niciodată nu se pune la masă! Toată energia hranei este transformată și negativ preluată de organism, atunci când mintea este neliniștită sau nestăpânită nervos. Iată, o cale prin care singuri ne aducem toxicitate organismului, mare atenție!

lipsa recunoștinței în fața hranei, aduce după sine o lipsă a înțelegerii puterii ei, atât în starea     
de bine, în profilaxia bolilor sau în tratarea lor. În orice boală, baza de vindecare pornește întotdeauna printr-o nutriție controlată și vindecătoare.

”Hrana să vă fie medicament”, vorbele celui care este denumit părintele medicinei, Hipocrate. Cuvinte rostite acum mai bine de 2000 de ani, cu mult sens și un evident adevăr, chiar și în ziua de azi. Să luăm aminte și noi! Să nu ne lăsăm înșelați de gustul sau obiceiul omului necunoscător din ziua de azi. Să fim atenți și prezenți, iar intuiția ne va arăta cele de trebuință, recompensându-ne cu o existență în claritate, sănătate și prosperitate.

Dr. Lavinia Melania Bratu
Terapeut specialist nutriție, fitoterapie
Consilier de dezvoltare personală
www.laviniabratu.ro
lavi.ceuta@gmail.com

About Author

Altfel.

Leave A Reply

Acest formular colectează adrese de email și nume cu scopul de a răspunde eventualelor solicitări/întrebări. Pentru a utiliza acest formular declar că am peste 16 ani, că am citit și sunt de acord cu Politica de confidențialitate a acestui site.