Beneficiile păpădiei – aliment și medicament

0

Păpădia este considerată de mulți o simplă buruiană– nimic mai fals! Păpădia este o plantă cu efecte benefice asupra sănătății, folosită și în medicina tradițională chinezească. Este o sursă importantă de vitamine și minerale, fibre, proteine, acid linoleic și antioxidanți. Denumirea ei oficială – Taraxacum Officinale – înseamnă „Remediu oficial pentru boli”. Toate părțile plantei au rol curativ, de la petale și frunze până la tulpină și rădăcină.

Tratează bolile ficatului și bilei

Substanțele din păpădie stimulează activitatea ficatului și bilei, precum și digestia. Păpădia are rol depurativ, ajută la eliminarea toxinelor din organism și protejează sănătatea ficatului. Consumul regulat de păpădie ajută la protejarea celulelor hepatice și acționează ca un tonic pentru ficat, bilă și pancreas.

Pentru o digestie corectă

Păpădia conține o cantitate mare de fibre, de aceea ajută în probleme intestinale, cum ar fi constipația. Reduce aciditatea gastrică și menține o floră intestinală echilibrată.

Detoxifică și ajută în curele de slăbire

Păpădia are efect detoxifiant, diuretic și tonic. Curăță de toxine sângele, ficatul și colonul și le stimulează activitatea. Ajută la eliminarea surplusului de apă din organism, deci este eficientă în curele de slăbire. Crește rezistența organismului la stresul oxidativ, fiind un tonic natural.

Ajută în probleme cardiace

Păpădia conține magneziu și potasiu, care au rol important în scăderea nivelului de colesterol „rău” din sânge, reglează tensiunea și detoxifică sângele. Păpădia reduce riscul apariției bolilor de inimă.

Benefică pentru diabetici și hipoglicemici

Păpădia conține inulină, o substanță indicată pentru diabetici și hipoglicemici, deoarece nu stimulează secreția de insulină în organism. Poate fi folosită și preventiv– păpădia echilibrează nivelul de zahăr din sânge, de aceea este recomandată și persoanelor care suferă de obezitate.

Îmbunătățește aspectul pielii

Păpădia poate fi folosită și pentru înfrumusețare. Ea curăță și regenerează pielea, de aceea este recomandată persoanelor care suferă de acnee, eczeme sau psoriazis. Păpădia luptă împotriva stresului oxidativ, care produce îmbătrânirea prematură a pielii.

Ea mai poate fi folosită și pentru tratarea gutei, gastritei, reumatismului, varicelor de gradul I și II, migrenelor pe fond biliar, alergiilor, indigestiilor sau aterosclerozei. Ajută în tratarea cancerului și afecțiunilor glandelor mamare, cum ar fi inflamații sau probleme legate de secreția laptelui.

Cum se poate folosi:

Frunzele se pot folosi în salate sau smoothie-uri. Au un gust puțin amar, asemănător cu rucola. Conțin beta-caroten, una din principalele surse naturale de vitamina A.

Ceaiul sau infuzia de păpădie se consumă de 2-3 ori pe zi, de preferat neîndulcite. Sunt recomandate în cazul anemiei, tensiunii ridicate, hepatitei, cistitei ș.a.

Tinctura de păpădie– se dizolvă o linguriță în 200 ml apă și se administrează de 3 ori pe zi, înaintea meselor principale. Are rol depurativ.

Pulberea de păpădie este indicată celor care suferă de hepatite, icter, colesterol etc. Se consumă de 4 ori pe zi câte o lingură de pulbere. Se ține sub limbă 10-15 minute, apoi se înghite cu apă.

Siropul de păpădie este indicat în tratarea bolilor hepato-biliare și digestive. Se prepară din toată planta, inclusiv rădăcina. Se mărunțește și se pune la macerat 2 săptămâni cu miere de albine într-un borcan ermetic. Se consumă câte 1 linguriță de 3 ori pe zi.

Contraindicații:

Nu consumați păpădie pentru tratarea caliculilor biliari sau a blocajelor biliare fără recomandarea unui medic specialist. Nu consumați păpădie dacă sunteți alergic la gălbenele, margarete, crizanteme, mușețel sau coada șoricelului. Orice tratament pe care îl începeți trebuie să fie aprobat de un specialist.

sursă foto: dollarphotoclub.com

About Author

Andreea Corneanu

Leave A Reply

Acest formular colectează adrese de email și nume cu scopul de a răspunde eventualelor solicitări/întrebări. Pentru a utiliza acest formular declar că am peste 16 ani, că am citit și sunt de acord cu Politica de confidențialitate a acestui site.