Adio, dependență!

0

Când vine vorba despre dependenţa de fumat, psihologii o tratează ca pe oricare altă dependenţă: alcool, droguri, cafea etc. Caracteristicile adicţiei sunt comune şi metodele de tratament diferă de la un specialist la altul.

Probabil ai auzit de multe ori că ţigara conţine o mulţime de substanţe toxice. Cei mai mulţi oameni nu mor din cauza nicotinei, ci a celorlalte substanţe otrăvitoare care afectează organele şi pot influenţa drastic apariţia unor boli grave.

Multe persoane pe care le-am întâlnit spun că ţigara este mica lor plăcere pe care şi-o oferă de-a lungul unei zile stresante la lucru, un fel de recompensă pentru creierul limbic (cel care se ocupă de recompensarea cu mâncare, sex şi alte plăceri și ajută la eliminarea endorfinelor), scăpând astfel de durere şi stres.

Cu toții suntem conștienți că există mai multe metode care ne pot ajuta să scăpăm de stresul adunat de peste zi: meditaţia şi psihoterapia, sportul, alimentaţia sănătoasă, arta și hobby-urile etc.

Toate aceste metode te ajută să rezolvi cauza fizică sau psihică care îţi întreţine această dependenţă. Prevenţia este cheia unei vieţi echilibrate. E mai uşor să gestionezi mai puţine probleme decât să gestionezi o dependenţă care îţi afectează toate aspectele vieţii.

Fie că îţi doreşti să renunţi la fumat, sau încă nu eşti pregătit(ă) să începi această călătorie, eu îţi recomand un “truc”. Se bazează pe principiul non-reactivităţii şi conţine trei idei:

a) observă (nevoia de a fuma)
b) conştientizează şi acceptă (dorinţa corpului şi manifestările fizice)
c) refocusează-ţi atenţia (activitate constructivă)

Cei mai mulţi oameni îşi complică viaţa încercând să ţină piept multor provocări, preiau responsabilităţi enorme şi nu fac faţă stresului ajungând să se refuleze în activităţi distructive. Costul unui pachet de ţigări devine mic comparativ cu greutăţile care trebuie gestionate… Preferi, iluzia unei ţigări care îţi promite că toate problemele tale se vor rezolva după pauza de ţigară?

text: Loredana Lazăr
sursă foto: dollarphotoclub.com

About Author

Altfel.

Leave A Reply

Acest formular colectează adrese de email și nume cu scopul de a răspunde eventualelor solicitări/întrebări. Pentru a utiliza acest formular declar că am peste 16 ani, că am citit și sunt de acord cu Politica de confidențialitate a acestui site.