Ciorbă de urzici şi Pesto de leurdă

0

Ciorbă de urzici

În plimbarea mea până la piaţă (cu gândul să cumpăr leurdă proaspătă) întâmplarea a făcut să găsesc o bătrânică care vindea grămăjoare mici de urzici. Bunica mea întotdeauna gătea primăvara urzici, lobodă şi ştevie, însă niciodată n-am gustat când eram mică… nu puteam să fac legătura între planta de urzică (cu ţepi mici şi asprii) şi ciorbă.

Din curiozitate (şi fiindcă citisem eu pe internet că zeama de urzici este atât de benefică pentru firul de păr) am cumpărat două grămăjoare de urzici cu gândul să le transform într-o soluţie de limpezit părul după spălare.

Aşadar, am fiert urzicile 15 minute şi le-am strecurat. Jumătate din zeamă am lăsat-o să se răcească şi am depozitat-o într-o sticlă la frigider. Am folosit-o pentru a-mi limpezi părul după spălare.

Totuşi nu m-am îndurat să arunc urzicile (care au atâţia nutrienţi şi vitamine) aşa că le-am tocat mărunt şi am început să pun de-o ciorbă.

Am călit un morcov tăiat mărunt, o ceapă mică tocată şi 2-3 ciuperci tăiate, împreună cu urzicile tocate mărunt. După ce s-au înmuiat legumele, am adăugat puţin câte puţin din apa unde au fiert urzicile (pentru un gust mai pregnant de urzică şi pentru a nu pierde din nutrienţi). Am lăsat să fiarbă pentru 15 minute şi apoi am pregătit într-un alt vas o lingură de smântână cu un gălbenuş de ou, sare, piper, un usturoi pisat şi două linguri de apă caldă. Am făcut o pastă pe care am adăugat-o puţin câte puţin în ciorbă, mestecând în continuu. Am mai lăsat 5 minute să fiarbă şi apoi am decorat cu pătrunjel proaspăt tocat.

Eu am servit cu ceapă şi felii de caș de vacă (stropit cu fulgi de chilli) şi pâine ţărănească.

ciorba de urzici

Ingrediente:

1-2 grămăjoare de urzici proaspete (spălate şi curăţate bine)
o ceapă mică tocată
un morcov tăiat mărunt
2-3 ciuperci tăiate julien
un căţel de usturoi pisat
o lingură de smântână şi un gălbenuş de ou
sare, piper după gust
pătrunjel proaspăt tocat

Timp de gătire:

30 minute

Pesto de leurdă

pesto de leurda

Pentru că nu m-am dat bătută după ce nu am găsit în piaţă leurdă (şi am făcut ciorbă de urzici în schimb), iată că dacă îţi doreşti destul de mult, lucrurile se întâmplă. Am întrebat în stânga şi-n dreapta pe unde găsesc leurdă şi am primit o pungă.

Prima dată am gustat pesto de leurdă la primele ediţii de la Piaţa Lucrurilor Libere, unde nişte oameni tare simpatici au adus de la Stanciova câteva borcănaşe făcute de ei. Mi-a plăcut şi am zis că trebuie să încerc şi eu să fac!

Ingrediente:

o pungă de leurdă proaspătă (aproximativ 2 legături)
alune şi seminţe de floarea soarelui hidratate (adică lăsate în puţină apă peste noapte), puteţi pune şi nuci
parmezan sau orice altă brânză sărată (telemea de vacă sau de oaie)
piper, foarte puţină sare şi ulei de măsline

Preparare:

Alunele şi seminţele de floarea soarelui le-am dat prin blender până au ajuns de consistență făinoasă, am adăugat frunzele de leurdă, până când au devenit o pastă. Am adăugat puţin câte puţin ulei de măsline şi la final brânza rasă.

Mie mi-a ieşit un borcan mai mare şi încă jumătate de borcan mai micuţ.

Borcanul mai mare îl păstrez la frigider (se păstrează până la 6 luni, sau la congelator pentru la iarnă). Pasta trebuie să fie acoperită la suprafaţă cu un strat de ulei de măsline pentru a nu face mucegai. Cealaltă jumătate de borcan am consumat-o cu bruschete şi cu felii de roşie şi brânză emmentaler. Pentru decor am folosit frunze de rucola.

Pesto se poate folosi pe post de sos pentru paste, la condimentarea pieptului de pui la cuptor sau împreună cu iaurt într-un sos proaspăt pentru cartofii natur.

pesto de leurda

text și foto: Loredana Lazăr
ilustraţie: dollarphotoclub.com

About Author

Altfel.

Leave A Reply

Acest formular colectează adrese de email și nume cu scopul de a răspunde eventualelor solicitări/întrebări. Pentru a utiliza acest formular declar că am peste 16 ani, că am citit și sunt de acord cu Politica de confidențialitate a acestui site.