Tu ce lași în urmă?

0

Cum arată o inimă frântă pentru tine? Probabil, la fel ca mulți alții, ai conturată în minte forma clasică a inimioarei pe care o desenam când eram mici și o crăpătură ce o despică în bucăți. Dar dacă ar fi să te gândești la inima ta în momentele în care a fost frântă de iubiri sfârșite, ai mai avea aceeași imagine în fața ochilor?

De fiecare dată când fac o călătorie în trecut la momentele în care am suferit din dragoste, mintea mea nu-mi desenează inimioare străpunse de săgeți, ci rememorez acele sentimente care ne-au legat cândva. Unul dintre cele mai interesante locuri pe care l-am descoperit recent este un Muzeu al Relațiilor Destrămate din Zagreb (Museum of Broken Relationships), singurul de acest fel din Europa. Aici nu cunoști oameni și nici nu afli întreaga poveste de dragoste. Ceea ce ți se dezvăluie sunt lucrurile care rămân în urma relației și de care sunt prinse amintiri, emoții, frustrări sau regrete.

Ideea acestui muzeu mi s-a părut cu atât mai interesantă cu cât obiectele vin însoțite doar de scurte descrieri care îți pictează o imagine destul de clară a ceea ce a fost sau despre felul în care s-a terminat, restul fiind lăsat în voia imaginației tale. Indiferent că e vorba de un topor, o oală sau un cal din sticlă de Murano, fiecare obiect are o încărcătură atât de mare încât proprietarii lor se văd nevoiți să le arunce sau să le dea mai departe pentru a pune punct cu adevărat acelui capitol din viața lor.

Când suntem într-o nouă relație, abstractul nu se poate despărți de material și sentimentele nu pot exista fără cadouri. Astfel, cadourile pe care le oferim celui (încă) drag absorb în nucleul lor și amintirea acelei clipe. De câte ori privim un suvenir pe care l-am cumpărat într-o excursie reușită, rememorăm acele zile de tihnă. Același lucru se întâmplă și în cazul obiectelor pe care le dăm sau le primim, ele vin întipărite cu emoția momentului respectiv.

Multă vreme am simțit o presiune în fața multitudinii de oferte când doream să ofer un cadou și credeam că utilitatea, valoarea sau unicitatea lui ar fi fost suficiente. Acum, după recenta vizită la muzeu, am realizat încă o dată că cele mai importante moșteniri pe care le lăsăm în urma noastră din relațiile de care ne-am desprins nu sunt obiectele, ci dorințele neîmplinite, frustrările, supărările, lecțiile sau momentele frumoase. Iar în clipa în care mergem mai departe ele nu dispar pur și simplu, ci rămân atât timp cât le permitem noi să ne însoțească.

Acum știu că un muzeu al relațiilor destrămate există fizic în părți de lume, dar de asemenea mai cred că avem un muzeu al relațiilor sfârșite într-o cămăruță a inimii noastre. Acolo se ascunde bagajul rămas după fiecare despărțire. Uneori ne vindecăm după acea călătorie, alteori câteva fărâme mai scapă în colțuri mai puțin accesibile. Contează mult ca ceea ce lăsăm în viața fiecărui om care ne-a fost alături pentru o perioadă de timp să fie sentimente pozitive. Dar, mai important de atât este să fim recunoscători pentru lecțiile învățate, să ne vindecăm de supărări și să luăm în viața noastră doar lucrurile frumoase pe care alții ni le-au dăruit cândva.

About Author

Avatar

Sunt o optimistă convinsă și mi se spune că am un entuziasm molipsitor. Am declarat război oricărui colț de mobilă, acolo unde se râde mult sunt mereu prezentă și încerc să împodobesc lumea din jurul meu cu frumos. Îmi place să cunosc suflete noi, să le observ și să-i descopăr pe oamenii care le poartă. Și, poate cel mai important, îmi place să scriu despre toate acestea.

Leave A Reply

Acest formular colectează adrese de email și nume cu scopul de a răspunde eventualelor solicitări/întrebări. Pentru a utiliza acest formular declar că am peste 16 ani, că am citit și sunt de acord cu Politica de confidențialitate a acestui site.