Rezolvă sexul problemele de cuplu?

0

Intimitatea în relaţia de cuplu poate uneori să nu reprezinte o prioritate, atunci când conflictele, stresul şi aşteptările îşi pun amprenta pe dinamica cuplului. Dacă la început sexul este incitant, și partenerii îşi explorează sexualitatea, dorinţele și fanteziile sexuale creându-și astfel un anumit ritm în cuplu, pe parcursul relației apar factorii stresori şi libidoul partenerilor scade.

Ce putem face când apar probleme în patul conjugal? Fie că vorbim de probleme la servici, stres sau frustrări acumulate în timp, relaţia sexuală este prima care are de suferit. Partenerii se simt neacceptați, stima lor de sine scade iar asta conduce la imposibilitatea celor doi de a se apropia intr-un mod intim.

Sexul reprezintă printre altele şi manifestarea dorinţei faţă de partener. Implicit vorbim despre acceptarea lui din toate punctele de vedere cât și despre apropierea fizică şi emoţională. Pentru ca sexul să fie o experienţă nemaipomenită  pentru partenerii unui cuplu, aceştia trebuie să ia în considerare mai multi factori: să creeze comfort şi siguranţă, să pregătească o atmosferă relaxantă, să îşi manifeste dorinţa sexuală, să atingă și să mângâie partenerul şi să comunice ceea ce îşi doresc. Dacă într-un conflict este importantă comunicarea verbală, când vine vorba de sex ne vom concentra pe comunicarea non-verbală.

Comunicarea non-verbală necesită atenţie, ascultare şi dorinţa de a creea o conexiune cu partenerul. Tăcerea este spaţiul în care cei doi îşi permit să evolueze, să fie acceptaţi şi să investească în dezvoltarea intimităţii. Fiecare gest contează înainte de sex însă conflictele nu reprezintă cel mai bun preludiu. De aceea, nu există o cale directă de la conflict la sex însă tăcerea reprezintă un pas important atât pentru reflexie personală cât şi pentru reclădirea intimităţii dintre cei doi.

În timpul sexului, endorfinele eliberate dau o senzaţie de bine şi ajută la creşterea stimei de sine. Pornind de la această premisă, conflictul anterior scade din importanță lăsând loc sentimentelor pozitive de după sex să îşi pună amprenta pe o discuţie mai calmă şi orientată spre soluţii. Atenţie, resentimentele, critica, nemulţumirile nu îşi au loc într-o interacţiune, de aceea sexul contribuie ca un reglator de “tensiune” al cuplului. Sexul poate fi soluţia multor probleme în cuplu, iar lipsa lui poate genera alte conflicte.

Make love, not war!

  1. Dacă te cerţi cu partenerul tău că nu spală vasele, după o partida de sex cât de importante mai sunt vasele nespălate!?
  2. Dacă partenerul tău nu îţi acordă suficient timp pentru a-l petrece împreună, iar tu îi reproşezi asta, cum se schimbă atitudinea ta după o partida de sex?
  3. Dacă toată ziua ai grijă de copii, faci curăţenie,găteşti, cum te simţi după ce îţi faci timp 30 min pentru sex cu soţul tău?
  4. Dacă îţi e teamă că partenerul te înşeală, ce se-ntâmpla cu nivelul de anxietate după ce faceţi sex?
Iată câteva întrebări la care să îţi răspunzi şi să reflectezi asupra răspunsurilor tale.

Sexul nu face ca problemele să dispară pentru totdeauna, nici măcar nu te învaţă să le ignori, însă el te ajută să te apropii de partenerul tău şi să-ţi aminteşti ce te atrage  şi de ce aţi ales să fiţi împreună. Bucură-te de corpul tău, de partener şi creează acel spaţiu pentru a începe să discutaţi altfel despre dificultăţile prin care treceţi. O abordare diferită a problemelor din relaţia de cuplu poate oferi dragostea, sprijinul şi validarea de care partenerii au nevoie.

text: Loredana Lazăr
sursă foto: dollarphotoclub

About Author

Altfel.

Leave A Reply

Acest formular colectează adrese de email și nume cu scopul de a răspunde eventualelor solicitări/întrebări. Pentru a utiliza acest formular declar că am peste 16 ani, că am citit și sunt de acord cu Politica de confidențialitate a acestui site.