P.S. It’s complicated: Suflet de obiect

0

Mereu mi-a plăcut să cred că fiecare obiect are un suflet. Și nu pentru că ar fi suflat vreun Dumnezeu viață peste el, ci pentru că fiecare lucru poartă cu el amintiri ale oamenilor. Un exemplu perfect se leagă de cărți. Iubesc fiecare volum vechi găsit pe la anticariate sau înghesuit pe rafturile bibliotecilor, nu doar pentru mirosul de trecut, ci și pentru povestea nespusă cu care vine la pachet. Nu cea scrisă rânduri-rânduri, ci aceea care plutește deasupra ei similar unui duh protector.

Acum ceva vreme am găsit o carte extrem de veche, cu dedicația: „Cu drag a ta prietenă, Olga și Tamara”. M-a amuzat discrepanța dintre singularul cuvântului prietenă și apariția celor două nume. Oare ce poveste s-a lipit de acest volum? A fost o glumă ca între prietene, a fost o greșeală? Cum s-a sfârșit această prietenie? Dintr-o dată paginile acelui roman nu mai captau o singură poveste, ci două. Și din când în când mă opream din citit gândindu-mă la posesoarea cărții și la cum a reacționat la anumite rânduri care ne-au trecut amândurora prin fața ochilor.

Dar v-ați gândit vreodată la lucruri mult mai abstracte? Cum ar fi lunile anului? Eu m-am gândit și la asta și cea mai dragă mi-e luna octombrie. Este o lună atât de colorată, crocantă și îmbelșugată încât îmi vine greu să cred că nu mai are și alți admiratori. Mergând pe același fir al gândurilor, am ajuns la luna decembrie, ultima din an, dar nu și cea din urmă.

Decembrie este luna cea mai agitată dintre toate. Mulțimile de oameni forfotind prin magazine și pe străzi o fac să fie așa. Însă în adâncul ei, este o lună tihnită. Sărbătoarea Crăciunului o potolește, la fel cum ne potolește și pe noi. Ne obligă să încetinim ritmul, să ne oprim din agitația în care ne angrenăm sufletul în viața de zi cu zi și să simțim. Nu atât gustul bunătăților care ni se aștern în față, cât bucuria de a fi alături de familie, de prieteni. Pentru mine această lună miroase a portocale, a scorțișoară și a zahăr vanilat. Și are un fel de-a te încălzi după ce ți-a înghețat fiecare părticică de corp expusă gradelor cu minus.

Și, pentru că marketingul nu poate fi scos din context (dar nici n-aș vrea să-l exclud), decembrie mai este și luna cadourilor. Acest gând ne zgâlțâie până și cel mai liniștit neuron. Pornim în căutarea darurilor perfecte și intrăm în competiție cu noi, cei de anul trecut. Și atunci duceam aceeași luptă cu frigul de afară, lipsa locurilor de parcare, cozile infernale și probabil, lipsa de inspirație.

Încă mai cred că fiecare obiect are un suflet. Și nu pentru că ar fi suflat vreun Dumnezeu viață peste ele, ci pentru că fiecare lucru poartă cu el amintiri ale oamenilor. În această lună avem fiecare din noi ocazia să însuflețim obiectele dăruite și să le impregnăm cu amintiri frumoase și bucurie.

Să aveți parte de sărbători calde și pline de momente dragi.

sursă foto: dollarphotoclub.com

About Author

Avatar

Sunt o optimistă convinsă și mi se spune că am un entuziasm molipsitor. Am declarat război oricărui colț de mobilă, acolo unde se râde mult sunt mereu prezentă și încerc să împodobesc lumea din jurul meu cu frumos. Îmi place să cunosc suflete noi, să le observ și să-i descopăr pe oamenii care le poartă. Și, poate cel mai important, îmi place să scriu despre toate acestea.

Leave A Reply

Acest formular colectează adrese de email și nume cu scopul de a răspunde eventualelor solicitări/întrebări. Pentru a utiliza acest formular declar că am peste 16 ani, că am citit și sunt de acord cu Politica de confidențialitate a acestui site.