Notițe pe plaja unui AMOR ESTIVAL

0

Căldură mare. Textilele incită privirile, inima bate mai repede, rațiunea tinde să se evapore. Migrăm temporar spre munte sau spre mare, vedem locuri noi, cunoaștem oameni noi. Vara atrage ispitele și iubirile consumabile.

Au studiat psihologii: creșterea temperaturii mediului poate induce o atitudine pozitivă față de o relație cu o persoană recent cunoscută (Hong, Sun, 2012).

S-au plâns poeții: Noaptea-i târzie, de august./Orele – horele tac./Cugetul, cumpăna, steaua/grea judecata îmi fac. (L.Blaga, Noapte la mare)

Ce să mai facem noi, bieți pământeni, sub tirania verii?

Nevoiți să intrăm în concedii, să ne relaxăm și să ne răcorim frustrările, dacă ne apare sub nas o aventură, parcă ar încăpea și ea în decor, mai ales acum, în contextul verii. Ziua- fierbințeală la propriu și la figurat, noaptea- lună, stele, sunetul valurilor lovind țărmul…

Capriciu adolescentin sau puseu de vârstă mijlocie, joc distractiv sau pariu cu miză afectivă, o relație de-o vară poate aprinde imaginația multora, dar în moduri diferite.

Femeie, ce mare porți în inimă și cine ești?

Pentru doamne și domnișoare există predilecția unui scenariu întipărit în imaginație- ideea romantică a idilelor la mare, inițierea în dansul primordial al dragostei (așa cum o prezintă Baby și instructorul ei, P.Swayze, în “Dirty Dancing”) sau voiajul spre un tărâm de posibilități romantice ce se pot prelungi într-o relație serioasă (ne întrețin ideea E.Hawke și J.Delpy, studenții îndrăgostiți din “Before Sunrise”). Femeia este adesea prinsă în căutarea momentelor de neuitat, cele care scriu marile povești de dragoste, împlinite sau nu.

Sunt doar metalul în febră,/magmă terestră, nu stea.

Dacă și poeții cei sensibili se dădeau învinși în fața patimilor verii și ale naturii carnale (tot Lucian Blaga consemna versurile de mai sus), atunci să dăm dovadă de puțină înțelegere și față de ceilalți. Mai fideli sau mai playboy, bărbații sunt predominant vizuali (fixează prada cu ochii înainte de a o asalta cu complimentele), genetic încărcați cu rezerve mari de testosteron și inevitabil duși de nas de o piele bronzată și o privire care seamănă a invitație.

Murmură dor de pereche,/patima cere răspuns./Ah, mineralul în toate/ geme adânc și ascuns.

Am înțeles, capitulez, d-le Blaga! Până la urmă, suntem cu toții făcuți din lut și lutul vibrează la atingerea dragostei sau măcar la gândul că aceasta s-ar putea petrece în viitorul cel mai apropiat. Înainte de a ajunge la bunul simț al rațiunii, ne bazăm pe simțurile de bază, iar când ochii văd, inima cere… apropiere.

Fanteziile debordează de senzualitate, vara e o perioadă favorabilă dezinhibiției și unor stări similare cu pierderea judecății. Efectele îndrăgostirii au fost comparate de specialiștii în neuropsihologie cu cele induse de substanțele narcotice.

O călătorie în străinătate, o poveste cu totul nouă, cu personaje atrăgătoare, ne poate face să ne simțim deosebit, să scoatem la iveală alte laturi alte personalității noastre, să ne pierdem capul. Puși în fața aventurilor împlinite, mulți pledează pentru o nebunie temporară adiacentă verii. Conștientizarea termenului de expirare a unei iubiri de-o vară pare să contribuie la intensitatea unor astfel de relații. Unii consideră că este implicită despărțirea la terminarea vacanței sau concediului și se simt absolviți de obligații și complicații ulterioare. Dezavantajele implică un grad mai mare de vulnerabilitate din partea celor care speră să își găsească jumătatea. O iubire nu e ca un test drive, deci aș zice să vă feriți de idei- capcană gen “Hai să încerc puțin, că poate merge pe termen lung”. De asemenea, celor care au tendința să își pună sufletul pe masă, le recomand cu căldură să se gândească la protecție, nu doar solară, ci și emoțională.

Dacă reușești să mai vezi pădurea din cauza copacilor…

Cred că e în avantajul tău să îți notezi pe undeva, pe un colț de rațiune, să păstrezi o privire limpede asupra scenei pe care se pregătește o piesă trecătoare de amor. Ce urme poate lăsa în sufletul tău o relație de o vară, la sfârșitul căreia vă veți întoarce fiecare spre un alt drum?

E posibil ca uneori aceste relații să continue și să se transforme, precum în scenariile romantice, dacă ambii își doresc mai mult timp împreună și își dau șansa să se cunoască mai bine. “Depăşind senzualul, iubirea îi dă trupului o nebănuită profunzime”(P. Evdokimov).

Dacă relația a trecut dublul test al simțurilor și rațiunii și simți că e momentul tău să atingi împlinirea, atunci găsește iubirea aceea ce poate face din vară o eternitate. Dragostea adevărată nu are termen de expirare.

sursă foto: dollarphotoclub.com

About Author

Avatar

Leave A Reply

Acest formular colectează adrese de email și nume cu scopul de a răspunde eventualelor solicitări/întrebări. Pentru a utiliza acest formular declar că am peste 16 ani, că am citit și sunt de acord cu Politica de confidențialitate a acestui site.