Nefericit/ă în cuplu? Urmează aceste 7 sfaturi!

0

Când vine vorba de lucruri fizice, cum ar fi obţinerea abdomenului perfect, lucrurile sunt simple. Informaţia o găseşti peste tot- sunt sute de sfaturi care îţi sar în ajutor şi îţi pun la îndemână varii soluţii şi exerciţii. Dar ce facem cu lucrurile ce ţin de relaţiile interumane? De cel de lângă noi? De sufletul nostru pereche?

Fiecare relaţie e diferită şi din păcate nu există un do’s and dont’s general valabile şi nu există nici relaţia perfectă care să nu îşi ceară sacrificiile şi compromisurile ei.

După ani şi ani de studii, psihologii au găsit totuşi câteva sfaturi care pot fi aplicate în mai toate relaţiile şi care te pot ajuta să ai o viaţă de cuplu armonioasă şi sănătoasă.

1. Fă lucrurile pe care le făceai în primul an de relaţie

Primul an e atât de dulce încât ajungi să te miri de ce nu ai dat în diabet. Apoi rutina îşi cere locul în relaţie iar micile certuri, care la început erau drăguţe, acum parcă par iscate din filme de acţiune cu replici usturătoare şi vorbe grele. Un lucru util şi nu atât de greu de pus în practică ar fi întoarcerea la origini. Dacă la începutul relaţiei adoraţi să vă plimbaţi de mână la apus de soare sau cafeluţa de dimineaţă era tot timpul servită cu un mic dejun sănătos în compania celuilalt, acum e timpul să vă amintiţi de acele perioade şi să strecuraţi în rutina voastră zilnică micile ghiduşii care vă făceau sufletul să urle de fericire. E normal ca odată cu trecerea timpului să ne lenevim, să nu mai punem atât de mult preţ pe relaţie şi, din păcate, tendinţa de a lăsa lucrurile să decurgă de la sine e atât de apăsătoare și prezentă. E momentul să faci o listă cu lucrurile pe care le făceai în primul an de relaţie pentru celălalt şi să începi să le pui iar în practică.

2. Încurajarea e sfântă

La începutul relaţiei drumurile voastre cu siguranţă duceau în aceeaşi direcţie. E oarecum normal ca în timp lucrurile să se schimbe. Drumurile nu mai sunt intersectate şi la o privire de ansamblu par chiar paralele. Asta nu e neapărat un lucru rău. Oamenii se schimbă iar direcţia de dezvoltare nu poate fi dictată de relaţie. E foarte important să-l încurajezi pe celălalt în deciziile pe care ajunge să le ia, chiar dacă aparent nu mai sunt aceleaşi de la începutul relaţiei. Mie, personal, mi se pare un lucru foarte important să înţelegi direcţia în care partenerul ajunge să se dezvolte şi în loc de critică să-i oferi susţinere şi înţelegere.

3. Mici chestii, mari schimbări

Am citit la un moment dat într-un interviu despre cum a reuşit Brad Pitt să-şi salveze căsnicia. Pentru cei care nu ştiu, cuplul cel mai iubit al Hollywood-ului a fost la un moment dat în punctul în care ruptura părea inevitabilă. Citez … “Oamenii au tendinţa să creadă că banii şi faima te scapă de momentele grele. În realitate suntem ca toţi ceilalţi. Suntem oameni. Soţia mea s-a îmbolnăvit. Era tot timpul nervoasă şi irascibilă din cauza job-ului, a vieţii personale, a problemelor apărute din cauză că nu putea avea copii. A început să slăbească, a pierdut 15 kg şi a ajuns ca, la 35 de ani, să cântărească în jur de 43 de kilograme. Era foarte slabă şi obişnuia să plângă tot timpul. Nu era o femeie fericită. Avea tot timpul dureri de cap, dureri în piept şi nervi blocaţi la nivelul spatelui şi al coastelor. Nu dormea bine, adormea de obicei dimineaţa şi obosea foarte repede pe parcursul zilei. Eram în punctul în care despărţirea părea inevitabilă. Frumuseţea începea să o părăsească, avea cearcăne şi nu mai avea grijă de ea ca de obicei. A început să refuze roluri în filme. Eu îmi pierdusem orice speranţă de îmbunătăţire şi simţeam că divorţul este un pas ce va fi făcut foarte curând. Dar mi-am luat inima în dinţi şi am decis să fac ceva în privinţa asta. Până la urmă, aveam lângă mine cea mai frumoasă femeie din lume. Femeia pe care o mare parte din bărbaţi (şi femei!) şi-o doresc şi eu eram norocosul care se trezea în fiecare dimineaţă lângă ea, care o putea ţine în braţe şi care o putea săruta în fiecare zi. Am început să-i aduc flori, să o sărut constant şi să o complimentez cât mai des. Îi făceam surprize în fiecare moment posibil. Vorbeam în public doar despre ea, o lăudam în faţa fiecărei persoane şi de fiecare dată când aveam ocazia. Parcă peste noapte a început să înflorească. A devenit o persoană mai bună decât înainte. A început să ia în greutate, nu mai era tot timpul stresată şi nervoasă şi mă iubea mai mult ca niciodată. Nici nu ştiam că e capabilă să ofere atât de multă iubire. Atunci am realizat: “Femeia e reflexia bărbatului de lângă ea”. Dacă o iubeşti la nebunie va deveni cea mai bună fiinţă de lângă tine.”

Acestea fiind spune, testate şi trăite de unii dintre noi, gândeşte-te să începi să-ţi surprinzi partenerul mai des cu lucruri aparent mici dar care îi pot da celuilalt aripi.

Nimeni nu e perfect, şi nimeni nu s-a născut învăţat, iar într-o relaţie de lungă durată se strecoară inevitabil anumite greşeli, gesturi, cuvinte

4. Cere şi ţi se va da

Cu cât avansăm mai mult în relaţie, cu atât avem mai des proasta impresie că cel de lângă noi poate intui ce vrem. Ce se întâmplă când facem asemenea presupuneri? Ne setăm nişte aşteptări, care, de cele mai multe ori nu sunt satisfăcute. Acest lucru nu face altceva decât să nască frustrări din partea celui care se bazează mai mult pe intuiţia celuilalt decât pe comunicarea efectivă. Şi când mă refer la o cerere concretă a unui lucru, acesta poate fi atât de natură emoţională cât şi fizică, sexuală.

5. Cuvintele dulci sunt întotdeauna apreciate

Un simplu “bună dimineaţa frumoasa mea / iubitul meu” poate face mai mult decât alte 100 de cuvinte. Un mesaj în mijlocul zilei cu “îmi e dor de tine” cu siguranţă îl va face pe celălalt să se simtă iubit şi apreciat.

6. Iartă

Nimeni nu e perfect, şi nimeni nu s-a născut învăţat, iar într-o relaţie de lungă durată se strecoară inevitabil anumite greşeli, gesturi, cuvinte. Învaţă să ierţi şi, cel mai important, ţine minte faptul că dacă nu mai vorbeşti cu cel de lângă tine câteva zile- să-i arăţi cât eşti de supărat/ă, nu duce niciodată la nimic bun. Încearcă să treci peste momentele care nu ţi-au făcut plăcere, discută-le cu celălalt şi nu vă culcaţi niciodată supăraţi unul pe altul.

7. Recunoaşte-ţi greşelile şi asumaţi-le

Dacă ştii că ai făcut ceva greşit, intenţionat sau nu, asumă-ţi acea greşeală. Un “scuză-mă, nu am vrut” spus din suflet poate preveni un scandal sau o supărare de zile mari. Trebuie să recunoşti atunci când ai făcut ceva greşit şi să-ţi ceri scuze pentru asta. Iar dacă te trezeşti cerându-ţi scuze de mai multe ori pentru aceaşi greşeală, poate e timpul să-ţi pui un semn de întrebare şi să încerci să faci o schimbare în direcţia asta. Fii sincer/ă şi spune-i partenerului tău că ai observat că faci mai mereu acea greşeală şi încearcă sincer să eviţi să o mai faci. Poţi chiar să-i ceri ajutorul, să îţi spună atunci când revii la vechiul obicei, prevenind astfel un alt moment ce pare pus pe repeat.

Cum spuneam şi mai sus, fiecare relaţie e diferită iar puterea de a face din convieţuirea cu celălalt un moment armonios şi sănătos se află în mâinile noastre. De noi depinde timpul pe care îl alocăm pentru a face o relaţie să meargă înainte şi tot noi suntem oarecum vinovaţi atunci când totul se transformă în scrum. Niciodată nu e prea târziu pentru o schimbare şi o îmbunătăţire.

About Author

Avatar

Leave A Reply

Acest formular colectează adrese de email și nume cu scopul de a răspunde eventualelor solicitări/întrebări. Pentru a utiliza acest formular declar că am peste 16 ani, că am citit și sunt de acord cu Politica de confidențialitate a acestui site.