Interviu Bebe Mihăescu -“Corp, sexualitate şi psihoterapie”

0

Pe Bebe Mihăescu, oameniii îl ştiu de la televizor. A fost printre primii sexologi care au avut curajul să pună în cuvinte problemele românilor din dormitor. Vasile (Bebe) Mihăescu este Conferenţiar la Universitatea de Medicină şi Farmacie ” Grigore T. Popa” din Iaşi, unde predă psihologie medicală, psihoterapie şi psihosexologie. Este licenţiat în psihologie, drept, medicină şi formator-supervizor în psihoterapie experienţială. Este vicepreşedinte al Comisiei de Psihologie Clinică (CPR) şi preşedintele Asociaţiei de Psihoterapie experienţială şi hipnoterapie.

Sâmbătă, 27 septembrie, la Librăria Cartea de Nisip din Timişoara, a avut loc lansarea volumului “Corp, sexualitate şi psihoterapie”, publicat recent la Editura Polirom.

Atmosfera evenimentului a fost relaxată şi deschisă, iar timişorenii au ascultat informaţii utile şi au chicotit pe sub mustăţi la glumele psihoterapeutului despre viaţa erotică.

În exclusivitate pentru cititorii revistei Altfel, Bebe Mihăescu a fost de acord să ne răspundă la câteva întrebări:

Care este principala problemă întâlnită la cupluri, în practica dvs?

Neînţelegerea din punct de vedere sexual. Ei vin la terapie pentru probleme de cuplu, care pot să fie de natura disfuncţiilor sexuale sau probleme apărute cu mult mai devreme, de exemplu: scăderea dorinţei sexuale, a libidoului. În tulburările relaţiilor de cuplu, ne întâlnim de cele mai multe ori cu lipsa dorinţei sexuale.

Ce părere aveţi despre anxietatea de performanţă?

Nu există o reţetă specială pentru a trata această problemă. Anxietatea este declanşată de situaţii diferite. Pentru un fotbalist trebuie să lucrăm într-un fel, iar pentru un om de afaceri în alt fel. Fiecare este cu scenarii diferite, nu există soluţii unice.

Poate sexul să îmbunătăţească rezolvarea problemelor?

Activitatea erotică de calitate poate să ducă la găsirea celor mai bune soluţii pentru toate problemele.

Când ştie cuplul să apeleze la ajutor de specialitate?

Cel mai bine ar fi ca un cuplu să nu apeleze la un specialist, dar pentru a nu apela, ar trebui în cadrul întâlnirilor de consiliere prenupţială să-şi descopere plusurile şi minusurile. Indicatori ai unei vieţi sexuale de cuplu în derivă sunt: întârzierile, absențele nejustificate, preocuparea excesivă de latura profesională.

Cum influenţează stima de sine scăzută a partenerilor viaţa lor sexuală?

O stimă de sine scăzută pentru ambii parteneri, înseamnă o viaţă sexuală nesatisfăcătoare. Noi nu suntem doar într-un exerciţiu muscular ci şi într-un exerciţiu de transfigurare. Transfigurarea nu apare dacă nu-l vedem pe celălalt cu calităţile lui. Altfel, este doar un obiect care ne ajută în activitatea fizică.

Poate un om să trăiască fără activitate sexuală?

Dacă este vorba de activitatea sexuală ca acţiune, există călugări sau cei care se dedică vieţii spirituale, numai că mintea omului este foarte subtilă. Gândiţi-vă la ispitele Sf. Anton. El nu avea viaţă sexuală, însă ispitele reprezentau tocmai ceea ce el nu dorea să trăiască. La nivel de metaforă, imagini, proiecţii, viaţa sexuală există tot timpul. Atunci când o negăm, înseamnă că ea ne dă târcoale.

Ce doriţi să transmiteţi timişorenilor Altfel despre sex?

Doresc să le transmit că fără viaţă sexuală erotică împlinită, adică fără bucurie, dorinţă, credinţă, nu putem să fim performanţi în nimic.

text: Loredana Lazăr

About Author

Altfel.

Leave A Reply

Acest formular colectează adrese de email și nume cu scopul de a răspunde eventualelor solicitări/întrebări. Pentru a utiliza acest formular declar că am peste 16 ani, că am citit și sunt de acord cu Politica de confidențialitate a acestui site.