Dragoste versus Atracţie Sexuală

0

Ce este dragostea?

Erich Fromm spune: “Dragostea nu este ceva natural. Ea are nevoie de disciplină, concentrare, răbdare, credinţă, şi depăşirea de narcisism. Dragostea nu este un sentiment, este un antrenament, un exerciţiu. ”

Mai departe vom vorbi despre teoria triangulară a dragostei, dezvoltată de profesorul Sternberg. Această tratează 3 elemente foarte importante:

  1. Intimitatea
  2. Pasiunea
  3. Angajamentul

Intimitatea este prietenia faţă de apropiaţi, acel sentiment de siguranţă şi încredere că celălalt te ascultă şi îţi este alături când ai nevoie.

Pasiunea este atracţia fizică, hormonii şi chimia dintre cei doi parteneri.

Angajamentul este alegerea şi responsabilitatea de a fi într-o relaţie cu celălalt.

Noi oamenii, căutăm şi avem nevoie de toate cele trei elemente pentru a fi fericiţi în relaţiile noastre de cuplu. Dar ce facem când DOAR două din elemente sunt prezente? Avem de-a face cu dragoste sau doar atracţie sexuală?

Când avem:

* Intimitate + Pasiune => Romantic Love, Dragoste Romantică (cea care idealizează partenerul, cea care este întâlnită în primii doi ani ai relaţiei, însă fără responsabilitate şi angajament, ea deseori se rupe)

* Pasiune + Angajament => Fatuous Love (aventură bazată strict pe sex, însă ea se încheie când cei doi nu pot beneficia de intimitatea necesară pentru a dezvoltă o relaţie serioasă în continuare)

* Intimitate şi Angajament => Companion Love, Dragostea Platonică (este tipul de dragoste în care cei doi au încredere unul în celălalt, au creat un spaţiu intim şi sunt motivaţi să rămână în relaţie, însă le lipseşte atracţia fizică, pasiunea).

Aceste trei “amestecuri” au în comun o nevoie neîmplinită, unde lipsa unuia dintre cele trei ingrediente generează conflicte şi neajunsuri în relaţie. În anumite etape ale vieţii, tendinţa oamenilor este de a “alege”, conştient sau inconştient, un anumit tip de relaţie. Dragostea adevărată, însă, este cea la care lucrezi conştient, care te motivează să fii mai bun şi în care îi creezi spaţiu partenerului să evolueze o dată cu tine şi relaţia. Desigur, toate acestea fără a uita să investeşti în viaţa sexuală.

Atracţia Sexuală

Definiţia atracţiei sexuale oscilează între biologie şi chimie, fie că vorbim despre hormoni (testosteron, serotonină şi adrenalină) sau că vorbim de acele caracteristici fizice, vizibile, care ne atrag la celălalt, precum:

  • similaritate facială, o rată egală bust-mijloc-şolduri (la femei), muşchi dezvoltaţi şi tipul somatic mezomorf la bărbaţi.
  • forme feminine şi aspect fizic îngrijit (păr lung, ochi mari migdalaţi, zâmbet)  – femei.
  • bărbaţi cu aspect fizic îngrijit, haine de calitate făcute pe măsura corpului, existenţa părului facial şi maxilarul pronunţat.

Cercetătorii au definit atracţia sexuală ca fiind un cumul de factori în procesul procreării. Indivizii cu cele mai bune gene sunt atraşi unul de celălalt, având posibilitatea să dea naştere la cea mai bună şi sănătoasă structura ADN.

Ştiai că poţi spune în primele 5 secunde dacă eşti atras/ă de cineva sau nu?!

Într-un final, ştim că sexul este pentru procreare, însă cum rămâne cu dragostea?

Un cuplu poate rămâne împreună atâta timp cât nevoile fiecărui individ (siguranţă, afecţiune, predictibilitate,apartanență etc) sunt îndeplinite în sistemul cuplului. Însă, fără atracţie sexuală, nevoile celor doi îi vor împinge să caute împlinirea lor în afara cuplului (aceasta ducând uneori la gelozie şi infidelitate).

Sexul este motorul relaţiei, însă dragostea reprezintă ansamblul necesar ca motorul să funcţioneze şi să formeze o maşină fiabilă cu un scop bine definit.

text: Loredana Lazăr
sursă foto: dollarphotoclub

About Author

Altfel.

Leave A Reply

Acest formular colectează adrese de email și nume cu scopul de a răspunde eventualelor solicitări/întrebări. Pentru a utiliza acest formular declar că am peste 16 ani, că am citit și sunt de acord cu Politica de confidențialitate a acestui site.