Dragoste, dorinţă sau singurătate? – Relaţiile tampon

0

Relaţia tampon, the rebound, relaţia salvatoare, relaţia care te ajută să-ţi maschezi suferinţa … spune-i cum vrei, până la urmă toate se referă la una şi aceaşi şi anume la relaţia în care te arunci, de obicei, cu capul înainte imediat ce ai ieşit din una serioasă şi de lungă durată.

Ai auzit vreodată fraza, “cea mai bună metodă de-a uita pe cineva este să te bagi sub altcineva”? Da, ştiu, sună puţin vulgar, dar este un lucru foarte des întâlnit la persoanele care încearcă să treacă cu brio peste o despărţire sau un divorţ.

Hai să fim serioşi … să fii părăsit trezeşte în tine cel mai puternic sentiment de respingere posibil. Până la urmă erai persoana pentru care ar fi făcut orice, pe care a promis că o va iubi până la adânci bătrâneţi şi viaţa împreună era ceva atât de natural şi normal. Apoi din diverse motive te trezeşti într-un punct în care singurul lucru pe care îl poţi face este să o iei de la capăt cu toate că poate între timp, regulile jocului s-au schimbat şi pare că nu-ţi prea găseşti locul ca proaspăt pește, în marele ocean plin de alţi peştişori, despre care toată lumea vorbeşte.

O relaţie tampon este o modalitate destul de uşoară şi la îndemână de a te focusa pe altceva decât pe suferinţă. O conexiune cu o altă persoană care te ajută să nu simţi la cote maxime durerea emoţională cauzată de despărţirea sau divorţul recent. Este până la urmă o încercare de a merge mai departe. Multe persoane se avântă direct pe scena fierbinte a întâlnirilor din frică de singurătate. Este o soluţionare rapidă, una în care ne putem îneca durerea şi în care ne putem lăsa pradă intensităţii emoţionale cât şi pasiunii unei noi iubiri. Oricum e mult mai distractivă calea asta decât să faci faţă singur durerii unei inimi frânte.

Am vorbit cu mai multe persoane care, aflate în plin divorţ, aveau deja aleasă o persoană, un nou partener, chiar înainte de finalizarea acestuia. Ei cred că imediat ce actele sunt gata, vor fi și ei gata să intre într-o altă relaţie sănătoasă, stabilă şi de lungă durată. Cu mâna pe inimă şi fără nici un rău intenționat îţi spun că oricât de mult îţi doreşti ca o relaţie tampon să fie ceva real şi funcţional, în cele mai multe cazuri este exact cum îi spune şi numele, o relaţie pansament, de tranziţie, o relaţie care te ajută să-ţi maschezi suferinţa.

Înainte de a intra într-o altă relaţie de lungă durată este foarte important să-ţi aloci timp în care să analizezi ce nu a mers bine în mariajul sau relaţia ce tocmai s-a destrămat şi cum ai putea preveni toate astea să se întâmple în relaţiile viitoare. Proaspăt divorţaţii au nevoie să treacă printr-un proces dureros de vindecare fără de care este destul de greu să se încredinţeze cu totul unei alte relaţii sănătoase şi de lungă durată. Sfatul meu e să te bucuri de pasiunea şi sentimentele puternice pe care le experimentezi într-o relaţie de rebound dar în acelaşi timp să-ţi aloci puţin timp şi spaţiu în care să te redescoperi, pentru că un lucru este clar, nu mai eşti aceaşi persoană de dinaintea mariajului sau relaţiei care te-a adus aici şi pe drum există riscul să te fi pierdut puţin în identitatea partenerului.

Speranţe prea mari.

Nu te arunca într-o relaţie tampon aşteptându-te ca noul partener să compenseze pentru neajunsurile şi greşelile vechiului partener. Îmi place să denumesc acest fenomen, “sindromul lui Făt Frumos”. Poate ai ieşit dintr-o relaţie în care infidelitatea şi abuzul era la regula zilei, dar nu te aştepta ca noul partener să te despăgubească pentru ce ai pătimit. Dacă intri în relaţie aşteptându-te la asta, cel mai probabil singurul lucru pe care îl vei face e să schimbi un set de probleme cu altele. Înainte şi înainte de toate trebuie să-ţi dai seama ce vrei de la o relaţie ca aceasta să se poată concretiza în ceva sănătos şi armonios.

Prea repede, prea devreme.

Dacă ai stat mai mulţi ani într-o relaţie disfuncţională, mai mult ca sigur vei vrea să recuperezi timpul pierdut. Este în natura umană să vrei o relaţie serioasă, sănătoasă şi care să-ţi aducă împlinire şi această dorinţă ne poate împinge cu capul înainte într-o relaţie tampon… mai ales dacă experimentezi un sentiment de “acum şi aici” şi încerci pe cât posibil să te asiguri că de data asta o să iasă bine. Motive bune, nu te contrazic, dar ai grijă ca acel sentiment să nu te ducă pe căi greşite.

Ai grijă pe cine răneşti în drumul tău.

Asta este cea mai mare problemă la o relaţie de rebound. De obicei cineva ajunge să sufere. Dacă eşti într-o relaţie doar să-ţi distragi atenţia de la durerea cauzată de o inimă frântă, atunci cu siguranţă te foloseşti de celălalt. Mai mult ca sigur, după ce acea persoană şi-a făcut treaba şi te-a ajutat să-ţi reiei cursul normal, vei trece peste lăsând-o în urma ta să adune rămăşiţe ale unei iluzii. Cel mai bine e să fi sincer cu noul partener despre intenţiile tale sau despre ceea ce simţi în momentul respectiv.

Sunt relaţiile tampon compromise încă de la început?

Asta depinde de mai mulţi factori, dintre care doi sunt cei mai importanţi.

  1. Calitatea relaţiei tampon. Dacă relaţia de rebound este cu un partener de calitate care te satisface din mai multe puncte de vedere, atunci, încet, încet acesta poate lua locul acela special din inima ta, care până mai nu de mult era ocupat de fostul.
  2. Cât de puternic este ataşamentul de fostul partener. De obicei, acest tip de relaţie te ajută să nu te mai focusezi atât de mult pe ce a fost. Când reuşeşti să te vezi cu altcineva și să te simți bine din nou, e clar că partea romantică şi emoţională din viaţa ta încep să revină la normalitate… lucru care te face de obicei să te simţi mai puţin dependent de fostul partener, ceea ce înseamnă că procesul de vindecare poate începe.

Dacă totuşi noua relaţie nu este destul de satisfăcătoare şi nu îţi împlineşte toate nevoile emoţionale, e clar că nu poate fi altceva decât o relaţie tampon care va ajunge la final într-un timp relativ scurt.

sursă foto: dollarphotoclub.com

About Author

Avatar

Leave A Reply

Acest formular colectează adrese de email și nume cu scopul de a răspunde eventualelor solicitări/întrebări. Pentru a utiliza acest formular declar că am peste 16 ani, că am citit și sunt de acord cu Politica de confidențialitate a acestui site.