Cu minciuna la pediatru

0

A încuraja sinceritatea este mult mai uşor de zis decât de făcut, indiferent de natura relaţiei. Fie că este vorba de raportul dintre parteneri, prieteni sau colegi, de multe ori onestitatea întârzie să mai apară. Însă doar cei care au împins un cărucior pot ilustra un tablou complet al sentimentelor pe care le-au încercat atunci când au fost minţiţi de proprii copii. Dezamăgirea, furia şi neputinţa sunt doar câteva din trăirile care năvălesc în sufletele părinţilor, iar verdictul se lipeşte instant, precum dulceaţa de podea: Minţi!

Înainte de a pedepsi cunoscând doar efectul, nu şi cauza, apasă pe butonul de pauză şi încercă să găsești motivele reale pentru care copilul tău a răstălmăcit adevărul. Prin diversele studii efectuate de-a lungul timpului, specialiştii au încercat să găsească răspunsul la întrebarea: Care este cauza din spatele minciunilor copiilor?

Psihologul Paul Ekman, supranumit şi “cel mai bun detector uman de minciuni din lume”, aminteşte în cartea sa “De ce mint copiii” de cele mai frecvente dintre motive:

  •         Pentru a evita pedeapsa;
  •         Pentru a obţine ceva ce altfel nu poate fi obţinut;
  •         Pentru a proteja propria persoană sau pe altcineva de rău;
  •         Pentru a câştiga admiraţia sau interesul celorlalţi;
  •         Pentru a evita stânjeneala;
  •         Pentru a demonstra propria putere asupra unei autorităţi.

Într-un studiu realizat de psihologii americani Hugh Hartshorne şi Mark A. May a fost evidenţiat un alt motiv pentru care cei mici păşesc pe urmele lui Pinocchio, și anume acela al puterii de exemplu. Ei au constatat că cei mai mincinoşi copii provin din familii care denaturează deseori adevărul sau favorizează acest comportament încălcând regulile. În graba cotidiană uităm adesea unde să căutăm sâmburele de la care porneşte totul şi tragem concluzii pripite, sperând că pedepsele aplicate mincinoşilor să-i înveţe minte şi să-i ţină departe de viitoarele gogoşi. Dar în ciuda aşteptărilor, acestea eşuează deoarece cauzează furie, îşi pierd din eficienţă şi erodează astfel relaţia dintre părinte şi copil.

Ce rămâne de făcut pentru a estompa aceste evenimente supărătoare, menţinând o relaţie sănătoasă în familie? În primul rând este important să fii conştient că minciunile, fie ele mai mari sau mai mici, nu vor dispărea definitiv din relatările sau omisiunile propriului copil. Însă există recomandări ale specialiştilor care puse în aplicare nu pot să aducă decât beneficii.

Reflectează. În primul rând fii sincer cu propria persoană pentru a vedea cum poate comportamentul tău individual, dar şi cel în raport cu partenerul de viaţă, să afecteze realitatea percepută de copil.

Pune relaţia pe primul loc. Relaţia pe care o creezi cu micuţii este esenţială. Cu cât aceştia se simt mai confortabil în acest raport, cu atât vor fi mai sinceri şi mai încrezători când se va ajunge la recunoaşterea unei greşeli pe care au făcut-o.

Respectă. Este dificil să respecţi un coleg de muncă în momentul în care acesta te minte, cu atât mai greu este să respecţi un copil când recurge la acelaşi comportament. Însă aşa cum au subliniat psihologii Hartshorne şi May, ești un exemplu viu pentru odrasla ta iar prin respectarea lui îi arătaţi că deşi a greşit, este tratat ca un adult şi este important să accepte că faptele lui atrag după sine şi consecinţe.

Vorbește mai puţin, ascultă mai mult. În momentul dezvăluirii unui neadevăr, tendinţa adulţilor este aceea de a porni un monolog cicălitor la adresa inculpatului fără a lăsa prea mult spaţiu explicaţiilor. Latinii considerau că tăcerea e de aur. Şi tocmai de aceea, acesta este prilejul ideal pentru a da ocazia copilului să îşi justifice fapta, timp în care poţi să-ți organizezi gândurile şi îndemnurile.

Chiar dacă ești părinte sau această binecuvântare va apărea la un moment dat în parcursul tău prin viaţă, nu uita de momentul în care ai răsturnat bradul, vina căzând pe Azorel, când ai omis să spui cu cine ai ieşit în oraş sau când o scormoneală rostită a scăpat-o pe colega de bucluc. Ceea ce contează cu adevărat este să îți amintești că intenţiile tale au fost uneori bune chiar rostind o minciună, la fel cum va fi şi în cazul unor născoceli de-ale puiului tău.

sursă foto: dollarphotoclub.com

About Author

Avatar

Sunt o optimistă convinsă și mi se spune că am un entuziasm molipsitor. Am declarat război oricărui colț de mobilă, acolo unde se râde mult sunt mereu prezentă și încerc să împodobesc lumea din jurul meu cu frumos. Îmi place să cunosc suflete noi, să le observ și să-i descopăr pe oamenii care le poartă. Și, poate cel mai important, îmi place să scriu despre toate acestea.

Leave A Reply

Acest formular colectează adrese de email și nume cu scopul de a răspunde eventualelor solicitări/întrebări. Pentru a utiliza acest formular declar că am peste 16 ani, că am citit și sunt de acord cu Politica de confidențialitate a acestui site.