Conceptul Continuum sau firescul din noi

0

Li se întâmplă unora dintre noi, la un moment dat în viață, o schimbare. Ceva care îți deschide ochii și privești lucrurile, viața, așa cum nu le-ai mai văzut. Știu că sună a clișeu, dar schimbarea s-a produs la mine odată cu venire pe lume a fiicei mele. Inevitabil m-am schimbat, m-am născut și eu, din nou, ca mamă, funcție pe care nu o mai avusesem până atunci. Și au început fricile: ce mă fac? cum o cresc? ce va mânca? dacă va plânge toată noaptea? Așa am crescut, atât știam. Și am dat peste o carte, o carte micuță, citită dintr-o suflare, o carte care mi-a dat aripi, putere și m-a întors către firescul naturii umane, mi-a arătat mama din mine.

Conceptul Continuum este așadar o carte scrisă de Jean Liedloff (1926-2011), scriitoare americană care a vizitat indienii Yekuana din jungla amazoniană timp de 2 ani și jumătate pe parcursul mai multor expediții. Experiența trăită printre indieni a marcat-o, inspirând-o pentru a scrie cartea cu numele principiului uman, publicată pentru prima dată la Londra în 1975. Și am înțeles: copilul meu nu are nevoie de tot ce vrea societatea modernă de consum să îmi vândă, nu are nevoie de cărucior, e de ajuns o cârpă de purtat, nu are nevoie de pătuț, vrea să stea lângă cea care i-a dat viață, nu are nevoie de lapte praf, sânul mamei e proiectat să hrănească de când e lumea și pământul, nu are nevoie de suzete, zdrăngănele sau alte gadgeturi scumpe care nu vor înlocui niciodată atenția, grija și dragostea mamei.

Astfel, un bebeluș continuum va beneficia încă din momentul facerii de tot ce natura a proiectat mai bun pentru el. Părinții iubitori, calmi, îi vor vorbi și îl vor iubi încă din pântec. Nașterea, una firească, fără frică, va aduce lumii un nou om, asigurând nu doar perpetuarea speciei, ci și lumina unor ochi pregătiți să vadă lumea mai conștiincios decât credem noi.

Scriitoarea spunea că în timpul primei expediții printre băștinași, a încercat să le explice mamelor de acolo, nu fără urmă de dezamăgire, că acasă la ea, în America, viitoarele mame își cumpără obligatoriu cărți din care să învețe cum să își crească bebelușii și copiii. Credeți că indiencele au înțeles? În timp ce citeam parcă m-am rușinat pentru că și eu că îmi cumpărasem o astfel de carte, însă nu mă judec şi nu judec. Mă bucur că am înțeles ce era mai important: dincolo de nevoile sale fiziologice, bebelușul are nevoie de mine. Și oamenii de știință încep să redescopere evidentul, îndemnând mamele de prematuri la contactul piele pe piele, crescând astfel radical șansele de supraviețuire ale bebelușului.

Nu înseamnă că pentru a avea bebeluși sănătoși și fericiți trebuie să trăim în junglă sau în sălbăticie. Continuumul uman este experiența formată și în mediul în care un om a trăit, în care și-a creat anumite așteptări și tendințe. Fie că locuim în inima urbanului, fie că trăim la țară, pentru a asigura stabilitatea psihică și emoțională a bebelușului și a adultului care se va forma mai apoi pe bazele create de noi, ca părinți, trebuie să regăsim firescul lucrurilor, suflul naturii umane ce ne curge prin vene. Sau citiți cartea, va fi mai simplu.

 

sursă foto: dollarphotoclub.com

About Author

Avatar

Leave A Reply

Acest formular colectează adrese de email și nume cu scopul de a răspunde eventualelor solicitări/întrebări. Pentru a utiliza acest formular declar că am peste 16 ani, că am citit și sunt de acord cu Politica de confidențialitate a acestui site.