Când destul, e destul!

2

Cum pui punct unei relaţii disfuncţionale

Te-ai găsit vreodată întrebându-te ce cauţi tu aici? Asta nu e ceea ce vroiai tu de la o relaţie … parcă în visele tale erau altfel conturați Făt Frumos și Ileana Cosânzeana. Cu toate astea, parcă ţi-e greu să ieşi dintr-o relaţie cu toate că eşti convins/ă că nu duce nicăieri şi la un moment dat, inevitabilul se va întâmpla. Dar de ce amâni momentul despărţirii? De ce nu pui piciorul în prag şi îţi spui nemulţumirile? De ce alegi să rămâi într-o relaţie disfuncţională şi cum ai putea să te eliberezi din cuşca în care te-ai închis singur/ă?

Cum ştim că o relaţie nu funcţionează?

Nu există încredere între parteneri. Lipsa unei conexiuni bazate pe încredere între cei doi, atrage gelozie și posesivitate.

Lupta pentru putere şi dreptate. Nu ne place să fim neîndreptăţiţi, însă când relaţia se transformă într-o continuă luptă de orgolii, aceasta nu mai are un viitor sănătos.

Lipsa afecţiunii. Când dragostea dispare, între cei doi rămâne un vid. Acela este spaţiul în care se nasc întrebările: “Ce rost are să mai continuăm? Mă mai iubeşte?” …

Lipsa sincerităţii. O relaţie debutează cu un volum mare de gânduri şi emoţii împărtăşite. Spre sfârşitul relaţiei, sinceritatea se transformă în dorinţa de a păstra secrete, de a construi separat o altă intimitate, fără ca partenerul să mai poată interveni.

Nu există sentimentul de satisfacţie la nici unul dintre parteneri. Dacă eşti într-o relaţie şi nu simţi nici un fel de bucurie, de împlinire sau satisfacţie, atunci ce mai cauţi în aceea relaţie?

Nu există respect. În cele mai multe relaţii, ultima etapă este cea în care măştile cad şi intervin jignirile, comportamentul agresiv şi atitudinea dezinteresată. Acesta este semnalul de alarmă, dacă nu, chiar limita pe care trebuie să o aibă partenerii atunci când iau în calcul o despărţire.

Pentru a pune punct unei relaţii care nu mai funcţionează (adică nevoile tale fizice și emoţionale nu mai sunt împlinite), este nevoie de conştientizare în primul rând. Apoi intervine o perioadă de confuzie în care vei căuta motive pro/contra relaţiei. Odată decizia luată apare sentimentul de eliberare, iar momentele când relaţia “pare” că merge din nou sunt tot mai puţine.

Iată 3 tipuri de persoane:
 1. Cei care vor să acorde o şansă relaţiei şi să găsească soluţii împreună cu partenerul: pot încearca terapia de cuplu, care poate să-i ajute să comunice mai bine, exersând astfel și toleranţa şi implicarea.
 2. Cei care rămân o perioadă în relaţie aruncând vina şi criticând partenerul, până când acesta preia responsabilitatea eşecului relaţiei.
 3. Cei care au luat deja decizia. Dacă decizia ta este deja luată, comunică modul în care vezi tu această despărţire şi la ce te aştepţi odată ce separarea este posibilă. Nu lăsa loc de împăcare, mai ales dacă lucrurile au mers foarte rău între voi, dacă limita bunului simț a fost încălcată şi nu te mai simţi iubit/ă în această relaţie. Te vei minţii pe tine însuţi.

Soluţia?

 • Modul cel mai echitabil de a încheia o relaţie este prin a-i comunica gândurile, trăirile şi experienţele tale, partenerului, urmând să asculţi şi opinia celuilalt.
 • Mergi mai departe cu lecţiile învăţate, defineşte-ţi ce este pentru tine funcţional în relaţii.
 • Analizează relaţia ta cu o persoană specializată, pentru a înţelege ce s-a întâmplat şi ce vei putea schimba la tine pentru a avea relaţii funcţionale în viitor. Nu trebuie să treci singur/ă printr-o despărţire.

O etapă încheiată este un pas spre o nouă experienţă!

text: Loredana Lazăr
sursă foto: dollarphotoclub.com

About Author

Altfel.

2 Comments

 1. Avatar

  Sincer, articolele de genul acesta sunt inutile. Incadreaza toate relatiile intr-o singura categorie, si nu e ok. Fiecare om e diferit, fiecare relatie e diferita. Nu exista niste semne general valabile care indica ca o relatie e pe sfarsite. Important e ce simt oamenii dintr-o relatie. Si satisfactia si fericirea nu este datoria partenerului in intregime. Ca sa fii fericit intr-o relatie, trebuie sa fii fericit si impacat cu sine intai, trebuie sa fii dornic de a-i primit dovezile de iubire. Altfel, partenerul poate sa iti dea si luna de pe cer si tu sa nu fii fericita. Articolele ce sunt pe site-ul asta par a fi articole din Cosmopolitan. 10 semne ca te inseala, dragoste versus atractie etc. Nu ar trebui sa ne mai ghidam viata dupa articole de genul. Un simplu articol nu are cum sa fie potrivit pentru zeci, chiar mii de oameni, indiferent de subiectul sau. Si un sfat pentru d-ra psiholog, cand o persoana va lasa comentariu pe blog sau mai stiu eu unde, nu il cautati dupa adresa de email pe facebook pentru a-l adauga in lista de prieteni. Impuneti-va niste limite profesionale, aveti putin respect pentru intimitate, dati dovada de bun simt si buna crestere. Respectati persoanele care apeleaza la dvs. Si evoluati profesional, fiindca mai aveti mult de parcurs pentru a deveni un psiholog bun.

 2. Avatar

  Reply to Katy:

  Multumesc pentru feedback. Din pacate nu imi propun sa multumesc toti cititorii si in special pe cei care au libertatea de a alege ce si unde citesc.
  Unele articole de la categoria relatii&sex sunt scrise de mine, cele in care ma semnez, iar celalalte de colegele mele din echipa Altfel.

  Nu am sa intru in polemici referitoare la subiectul articolului, fiecare om are credintele si valorile lui dupa care se conduce intr-o relatie.
  Eu scriu pentru cei care cauta raspunsuri/solutii practice.
  Orele de psihoterapie sistemica, sunt alta poveste si mai ales destinate unei altfel de abordari decat cea de redactor articole.

  Cat despre persoanele care imi scriu pe blog si ma adauga in lista de prieteni pe facebook, sunt de obicei persoane care doresc un soi de consiliere online gratuita. Ceea ce nu este in obiectivul si interesul meu momentan.

  Cat despre profesionalitatea, respectul si mai ales competentele mele psihoterapeutice, cred ca trebuie sa povesteasca cei care au interactionat cu mine personal.

  Mult succes in cautarea raspunsurilor personale!

  Cu prietenie,
  Lorra

Leave A Reply

Acest formular colectează adrese de email și nume cu scopul de a răspunde eventualelor solicitări/întrebări. Pentru a utiliza acest formular declar că am peste 16 ani, că am citit și sunt de acord cu Politica de confidențialitate a acestui site.