Zânele din Timișoara

0

Noi credem că în fiecare dintre noi se ascunde un copil, așa că pentru primul număr al revistei noastre am ales să scriem despre o poveste frumoasă, care încetul cu încetul devine cât se poate de reală.

Aceasta poveste se numește Copii și Zâne și a început acum 6 ani din dorința de a ajuta copiii cu autism, cu sindromul Down și cu diferite întârzieri de dezvoltare, dar și copiii tipici cu diverse probleme comportamentale sau de adaptare. Așadar, protagoniștii sunt câteva fete curajoase și dornice să ajute, să schimbe ceva și bineînțeles, copiii. De aici a venit și denumirea Copii și Zâne.

Vreme de 6 ani aceste Zâne, așa cum le numeau părinții copiilor, au făcut terapie la domiciliul fiecărui copil, de cele mai multe ori, părinții transformându-și casele în adevărate centre terapeutice.

În prezent, ele lucrează cu 17 beneficiari cu vârste cuprinse între 2 și 10 ani, care fac parte din familii cu venituri medii și scăzute. Intervenția terapeutică pe care Zânele o aplică este bazată pe principiile Analizei Comportamentale Aplicată (ABA). Aceasta este singura terapie validată științific și care oferă rezultate pentru copiii cu astfel de tulburări. Terapeutele au fost formate de un specialist din Anglia și începând cu toamna acestui an, una dintre ele va obține acreditarea de analist comportamental  sub tutela BACB (Behavior Analyst Certification Board), fiind unul dintre putinii terapeuți acreditați pentru acest tip de terapie, la nivelul României.

Scopul lor este ca acești copii să fie cât mai independenți și mai ales, să fie integrați în școli de masă, unde să poată interacționa cu copiii tipici (fără tulburări de dezvoltare). Din cei 17 copii, 8 sunt integrați în școli și grădinițe, urmând ca treptat să fie integrați și ceilalți 9.

Pentru ca terapia să dea roade, în fiecare săptămână se fac ședințe cu părinții, fiecare familie este informată de evoluția copilului lor, dar și de aspectele la care mai trebuie lucrat. Totodată, se fac workshopuri lunare cu părinții, dar și evaluări acreditate internațional pentru a se observa evoluția copiilor în timp.

Pentru că cererile sunt numeroase, iar cazurile copiilor cu diferite tulburări de dezvoltare, dar mai ales a celor cu autism, au crescut, a devenit din ce în ce mai dificil ca terapeutele să se poată deplasa la domiciliul fiecărui copil pentru a face 25 de ore de terapie pe săptămână, cu fiecare dintre aceștia. De aceea, trei dintre Zâne au considerat că a venit timpul să deschidă un centru de terapie pentru acești copii, centru care se va numi așa cum probabil ați ghicit, “Copii și Zâne”. Prin intermediul acestuia se urmărește ca fiecare copil să aibă acces la programe educaționale specializate și adaptate nevoilor lor.

Pe lângă terapia cu copiii, prin deschiderea centrului se urmărește oferirea de suport prin grupuri de socializare și consiliere pentru părinții beneficiarilor, dar și organizarea de ateliere de joacă și de creativitate împreună cu copiii tipici.

Centrul se va deschide în primăvara acestui an, iar Copiii și Zânele lor au nevoie de sprijinul nostru pentru a suporta cheltuielile legate de chiria unui spațiu de 5 camere, a mobilierului pentru amenajarea centrului, dar și a materialelor educaționale pentru terapie.

Le puteți ajuta prin donații în contul RO05BACX0000000982582000

Pentru donații de materiale sau mobilier, vă rugăm să apelați la numărul de telefon

0733 022 962 sau 0784 253 101.

Dacă sunteți persoană juridică, puteți dona 20% din impozitul pe profit pentru centrul Copii și Zâne. Statul permite ca fiecare persoană juridică să redirecționeze acest procentaj din profitul pe anul precedent pentru un ONG care susține o cauză socială.

Așadar, există mai multe modalități prin care putem ajuta la deschiderea unui centru de terapie pentru copiii din Timișoara.

Zânele au nevoie de ajutorul nostru pentru a-i face pe copii să zâmbească și să devină independenți.

Povestea lor are nevoie de noi personaje. Fii și tu unul dintre ele!

About Author

Altfel.

Leave A Reply

Acest formular colectează adrese de email și nume cu scopul de a răspunde eventualelor solicitări/întrebări. Pentru a utiliza acest formular declar că am peste 16 ani, că am citit și sunt de acord cu Politica de confidențialitate a acestui site.