Valentin Oros – omul cu sushi

0

Valentin este un om… de fapt un Chef, pus pe fapte mari! După o experiență bogată, de peste 8 ani, în bucătăria restaurantelor atât din România cât și de peste granițe, s-a întors în Timișoara și ne pregătește tuturor o supriza de proporții. Despre ce surpriză este vorba și despre cum a fost atunci când a gătit pentru Leonardo Dicaprio, află chiar de la el, din interviul de mai jos!

De unde a început totul?

Relația mea cu sushi a început din greșeală. Acum vreo 8-9 ani, într-o perioadă în care aveam neapărat nevoie de un job, găsisem un anunț conform căruia, restaurantul respectiv angaja “ospătar și ajutor de bucătar”. Aplicasem cu un cv foarte modest pentru postul de ospătar. Surprinzător am fost chemat la interviu, iar la jumătatea interviului, îmi dădusem seama că recrutorul mă chemase pentru poziția de ajutor de bucătar. Neînțelegerea a pornit de la simplul fapt că în limba română nu există gen feminin sau masculin pentru funcții, iar restaurantul respectiv angaja doar fete pentru postul de ospătar. Când am realizat despre ce era vorba, după vreo 10-15 minute, având nevoie de job, mi-am schimbat strategia de abordare a interviului după “noile” cerințe :)) . A 2-a zi am fost chemat pentru probă, m-am descurcat, mi-a plăcut și am continuat.

După 6 luni, nu-mi mai permiteam financiar să continui la această companie. Cu 800 de lei net e greu să plătești chirie și să ai un trai decent în Timișoara. Așadar începusem să caut ceva mai bine plătit… în vânzări. Cum tot urmăream piața pe un site românesc de recrutări, am găsit o ofertă în Cipru pe un salariu mai motivant, la cel mai bun restaurant din Limassol, Wok & Roll. Pot spune că de acolo mi-am început cu adevărat cariera și mi-am dezvoltat simțul artistic pe farfurie.

Valentin Oros - omul cu sushi

Ce a însemnat pentru tine experiența Nikki Beach? Ce ai învățat?

Nikki Beach a fost cu adevărat o experiență unică în carieră. Am activat în 3 locații Nikki Beach, Marbella, St Barth și Versilia. Prima dată am fost recrutat de Nikki Beach Marbella pe postul de manager în bucătăria rece. Mai lucrasem ca head chef, aveam ceva experiență de lider, dar să conduci o echipa de 10 oameni într-o locație atâta de exclusivă precum Nikki Beach, e o adevărată provocare atât fizic cât și mental. Am avut oportunitatea de a “orchestra” evenimente cu 2000+ invitați. Mesele exclusive VIP, printre care Didier Drogba, David Guetta și Michelle Rodriguez, au fost un altfel de “test” peste care, împreună cu o echipă extraordinară, am trecut fără probleme.

Povestește-ne o întâmplare inedită din aventurile tale ca bucătar peste hotare.

Mi-e greu să mă rezum la o singură întâmplare, așa că am să vă spun despre o perioadă inedită în carieră. La finalul sezonului din Marbella a început cea mai frumoasă perioadă a vieții mele. Pentru a-și arăta aprecierea față de efortul depus și performanțele reușite în acel prim sezon, Nikki Beach mi-a oferit un contract pentru sezonul de iarnă în Saint Barthelemy (St Barth) aka “The island of rich and famous”. Aici pe plan profesional nu am dus lipsă de aventură. Fiind atâta de aproape de Statele Unite, o mulțime de jucători de fotbal american ne-au vizitat locația, modele de la Victoria’s Secret, dar, din punctul meu de vedere, apogeul l-a reprezentat Leonardo Di Caprio. Cât despre viața personală… nu există cuvinte pentru a descrie senzația. Încă îmi amintesc prima gură de aer când am ieșit din aeroportul Guadeloupe. Din punctul meu de vedere orice persoană trebuie să viziteze oricare din insulele caraibe măcar o dată-n viață. Oricât ai citi și oricâte poze ai vedea, tot rămâi foarte plăcut surprins la vizită. Să trăiești acolo 5-6 luni, să fii și plătit pentru asta, e mai frumos decât un vis.

Care crezi că este cheia succesului tău de până acum?

Succesul nu poate avea o singură cheie. Nu este doar un drum de parcurs. Succesul, din punctul meu de vedere, apare când te aștepți mai puțin, de unde te aștepți mai puțin. În cazul meu, faptul că am lucrat la zeci de restaurante în peste 10 țări diferite cred că m-a ajutat foarte mult. A fost, de cele mai multe ori, un schimb de experiență. Printre acestea, multe au fost experiențe negative, și cred că fără acestea nu aș fi fost ceea ce sunt azi, nu aș fi avut ambiția pe care o am și cu siguranță nu aș fi fost atâta de perseverent. Chiar cred că “trebuie să treci prin iad s-ajungi să-nțelegi paradisul”.

Valentin Oros - omul cu sushi

Care este cel mai important ingredient dintr-o bucată de sushi, din punctul tău de vedere? De ce?

Cel mai important ingredient? Bucătarul! Când guști o bucată de sushi, guști rezultatul a mii și mii de ore de practică, cercetări și experimente. Orice bucătar de sushi respectabil își alege singur peștele cu care lucrează, are o rețeta unică de sushi-su (oțetul cu care este marinat orezul) și cel mai important, știe să obțină “umami” (gust delicios) de la o rețetă. O savoare, descoperită de un chimist Japonez la începutul secolului XX și “vânată” de absolut toți marii bucătari ai lumii. Tehnica bucătarului se resimte în textura și gustul peștelui. Pentru a atinge perfecțiunea, contează felul în care este tăiată felia de pește, cât de ascuțit este cuțitul, ce fel de cuțit este, etc.

Când și de ce ai început să te gândești la a-ți deschide propriul restaurant?

Ca și idee, încă de când eram în Cipru visam la asta. Când ești angajat ca bucătar într-un restaurant, ești foarte limitat în exprimare. Trebuie să respecți un meniu, o rețetă, de multe ori ți se impune chiar și tehnica. Imaginația ți-e blocată, ba chiar pedepsită atunci când este exprimată. Pentru a mă dezvolta profesional am avut nevoie de acest vis încă de la începutul carierei. Astfel mi-am lărgit orizontul. Îmi venea câte o idee, o scriam pe foaie cu gândul că “vine și ziua în care îmi deschid propriul restaurant”. Sincer nu mă așteptăm să vină atâta de curând :).

Valentin Oros - omul cu sushi

La ce ar trebui să se aștepte timișorenii de la Shizen Sushi?

Shizen Fusion Bar va fi un concept 100% nou pentru timișoreni. Vom păstra doar ceea ce e mai bun din meniul tradițional Japonez de sushi, iar restul va fi definit de fuziuni între rețete japoneze, peruviane, franceze și altele.

“Shizen” înseamnă “natură” în japoneză. Am ales acest nume pentru că, înainte de absolut orice, vom pune preț pe calitatea produsului cu care lucrăm. Dacă nu se ridică la cele mai înalte standarde, mai bine nu-l servim. Dacă vreodată am de ales între a pierde clienți pentru că nu am produsul “x” disponibil sau că au consumat un produs de slabă calitate (dar totuși facem ceva profit), fără nici un fel de ezitare aleg prima opțiune. Când experiența clientului este în topul priorităților, profitul vine de la sine. Când profitul este prioritatea, calitatea serviciului scade și ulterior experiența clientului. Am învățat asta de la cel mai renumit bucătar japonez din lume, pe când lucram în Munich la Hotel Mandarin Oriental: Nobu Matsuhisa.

About Author

Avatar

Leave A Reply

Acest formular colectează adrese de email și nume cu scopul de a răspunde eventualelor solicitări/întrebări. Pentru a utiliza acest formular declar că am peste 16 ani, că am citit și sunt de acord cu Politica de confidențialitate a acestui site.