Toamnă aniversară cu Vița de Vie

0

Componența trupei:
Adrian Despot – voce, chitară
Sorin “Pupe” Tănase – tobe
Cezar Popescu – chitară
Adrian Ciuplea – bass
Mihai Ardelean – clape

Într-un peisaj muzical predominant comercial și care îngăduie clișeele, muzica rock deranjează uneori și prin sonor, și prin mesaj, dar mai ales prin felul direct de a aborda lucrurile. Pare să se fi refugiat din transmisiile posturilor de radio prin nișele înguste ale cunoscătorilor și degustătorilor genului.

Există însă și evenimentele live, concertele la care se strâng fani neînregimentați altor soiuri muzicale, se crează spații și momente autentice în care vârsta și alte diferențe identitare se contopesc într-o singură pasiune: muzica rock.

Vița de Vie este un reper în rock-ul românesc, reprezentând o generație care și-a căutat o voce în perioada confuză de imediat de după Revoluție. Poate că pericolul ce pândește actuala generație este tocmai renunțarea la a avea o voce în fața invaziei de non-valori muzicale, venite de afară, dar care atacă și din interior.

Am mers la recentul concert aniversar din nostalgie, din dor după generația mea, dar și din curiozitatea de a vedea ce mai fac băieții de la Vița de Vie.

Din fericire, Vița de Vie este încă activă pe scene, la fel de plină de energie ca la început, chiar dacă și oamenii și piesele s-au mai schimbat pe ici, pe colo. S-au maturizat ca un vin vechi de 15 ani. Au început cu piese provocatoare, precum explozivul bas și cunoscuta tobă mare, au lăsat să se strecoare și puțin jazz și niște influențe etno, au explorat apoi domeniul acustic și toate le-au ieșit bine. Cum au reușit, cu ce gânduri și cu ce inspirații? Pentru detalii am apelat direct la sursă, adică la Adrian Despot, solistul trupei, cunoscut pentru pasiunea nestrămutată pentru muzică, dar și pentru obișnuința de a spune lucrurilor pe nume.

R.A. Mulțumesc pentru că ai acceptat să răspunzi curiozităților noastre și- cred eu- și ale cititorilor Altfel. Nu avem pretenția să înlocuim o revistă de specialitate și nici să ne adresăm doar unui public iubitor de rock, dar scriem pentru oameni care vor altceva, gândesc și trăiesc altfel. De aceea, ne-am bucura să aflăm părerea lui Adi Despot despre lucrurile importante, cum ar fi muzica. În primul rând, care e mesajul sau care e direcția spre care arată muzica făcută de voi? Pentru cine cântă Vița de Vie?

A.D.  Pentru oricine se regăsește în melodiile noastre și în starea pe care o transmitem de pe scenă. Muzica noastră izvorăște din nevoia de expresie, este coloana sonoră a emoțiilor noastre. O abordăm în mod egoist, este ca o terapie pentru a exterioriza lucrurile care nu ne dau pace. Într-un fel, este marea noastră încercare de a ne găsi liniștea, echilibrul.

R.A. La concertul aniversar de la începutul toamnei ați făcut o retrospectivă cu piesele voastre reprezentative. S-a cântat, s-a dansat, a fost un schimb intens de energie…Cum este publicul de acum comparativ cu cel de la începuturile trupei?

A.D.  Este inițiat și implicat, oamenii știu acum cu ce “se mănâncă” Vița de Vie și exact pentru acest lucru vin la concerte. Întotdeauna am considerat că un concert bun este făcut de public și nu de trupa de pe scenă. Vizavi de schimbul de energie, trupa este cea care lansează impulsul inițial, însă publicul este cel care îl receptează și transformă în acel enorm bulgăre de energie. E ca un joc de tenis între două entități în care mingea devine din ce în ce mai mare, mai vibrantă. Fără public, e un simplu antrenament la perete, lipsit de miza emoțională.

R.A. Cine sau ce v-a influențat în mod proeminent, la nivel de idee și de muzică? Spre ce aspiră trupa Vița de Vie?

A.D.  Fiecare album pe care l-am ascultat l-am luat ca pe un manual de instrucțiuni. Astfel, am avut parte de-a lungul timpului de profesori extraordinari, de la clasici până la contemporani, trecând prin mai toate genurile muzicale. Muzica este un limbaj pe care încercăm să îl deprindem cât mai bine.

R.A.  În primăvara 2013 v-ați luat prin suprindere fanii cu albumul VdV acustic, diferit față de ce oferiseți până atunci. Ne poți spune mai multe despre crearea lui?

A.D.   Nu a fost ușor, asta cu siguranță. La un moment dat am simțit că, în goana dubei de turneu și zgomotul amplificatoarelor de pe scenă, riscăm să pierdem emoția. Albumul Acustic reprezintă o încercare de a decanta melodiile noastre pentru a obține esența. A fost o gură de aer binevenită și îndelung căutată și așteptată. Ne-am redescoperit ca oameni și muzicieni, am redescoperit cât de binefăcătoare și tămăduitoare poate fi muzica.

R.A. Cum a fost primit acest album, la cine a rezonat?

A.D.  Deși povestea conceperii lui pare complicată, el în sine este un album simplu și sincer, fără briz-brizuri și efecte speciale. E doar emoție și lemn. Având în vedere că l-am cântat de cele mai multe ori cu sala plină, de la Opera Națională din București până la Filarmonica Banatul din Timișoara, cred că a ajuns la cine trebuie.

R.A. A fost un proiect singular sau vor mai urma inițiative de acest gen?

A.D.  Ne-am simțit atât de bine cântându-l, încât nu va rămâne cu siguranță un proiect singular.

R.A. Ai declarat în alte ocazii că muzica este “un demers de căutare de sine”. De ce ar mai fi nevoie ca muzica să devină totodată o formă de libertate?

A.D.  Căutarea și descoperirea de sine SUNT cea mai înaltă formă de libertate. Suntem, în primul rând, prizonierii propriilor frici și temeri, prejudecăți și angoase, iar pentru noi muzica este calea.

R.A. Și dacă toamna se numără…albumele, ce planuri de viitor ne puteți dezvălui?

A.D.  În ultimii doi ani și jumătate am cântat foarte mult live și asta nu ne-a permis să lucrăm la un material nou. Ne-am propus ca începând de la anul să o luăm mai ușor cu concertele și să stăm mai mult în studio pentru a lucra la piese noi. Următorul album va apărea cel mai probabil anul viitor și va fi un album electric, clasic Vița de Vie.

R.A. Ce este altfel la VdV?

A.D.  Faptul că nu am încercat niciodată să fim altfel, ci întotdeauna am încercat să fim noi. Asta este altfel la Vița de Vie.

R.A. Mulțumesc pentru interviu, sper să ne mai auzim și cu alte ocazii!

A.D.  Mulțumesc și eu.

About Author

Avatar

Leave A Reply

Acest formular colectează adrese de email și nume cu scopul de a răspunde eventualelor solicitări/întrebări. Pentru a utiliza acest formular declar că am peste 16 ani, că am citit și sunt de acord cu Politica de confidențialitate a acestui site.