Timișoara on Top: Ștefan Szakal

0

La întrebarea „Ce vrei să te faci când vei fi mare?”, Ștefan răspundea aproape de fiecare dată la fel: astronaut. Însă de la meseria de astronaut până la cea de antreprenor nu este decât un pas. Desigur, unul extrem de mare. Din fericire, experiențele prin care a trecut de-a lungul timpului i-au făcut acest drum mult mai ușor.

Născut în Satu Mare, școlit în Florida și întors în Timișoara, Ștefan a fondat una dintre cele mai apreciate și premiate agenții de web design, X3. Și pentru că rotițele unei minți creative nu se opresc niciodată, nașterea altor proiecte de succes a devenit o necesitate. Printre acestea se numără [e-spres-oh], Mygov, Ctrl-D, Alt Club. Parteneriatele sunt și ele părți integrate ale vieții de zi cu zi și poartă numele de Suppa Bar, Ceva Dulce sau PR Beta Agency. Iar dacă prezentul sună împlinitor, atunci viitorul sună extraordinar. Ultimul proiect, aflat deja în faza de testare, se numește estudent.ro, iar Ștefan speră că acesta va deveni cel mai important proiect în care a fost implicat până în prezent. E vorba de o platformă de e-learning care își propune să contribuie la îmbunătățirea sistemului educațional din România, prin conținutul publicat în limba română, dar nu numai.

Când scoatem realizările din context, rămâne un tânăr modest, muncitor, cu  zâmbetul pe buze și cu o serioasă afinitate pentru Batman. Ca să afli și mai multe despre Ștefan, te invit să citești rândurile de mai jos.

FOTO: Cristina Ivașcu
STYLING: Diana Dalban
MUA: Bojița Ilici
HAIRSTYLE: Dorin Bordenci
LOCAȚIE: Venue

Ce te-a mânat din Satu Mare în Tampa și apoi în Timișoara?

Meritul pentru plecarea mea inițială în Statele Unite îi aparține tatălui meu. El a fost cel care s-a dat peste cap să facă rost de informații despre ce ar însemna o astfel de plecare pentru mine și sora mea- în acea perioadă, ’97-’98, accesul la informații legate de studiul în străinătate era foarte dificil.

Cât despre revenirea în țară, trebuie să recunosc, nu mi-a plăcut deloc în Tampa. Am învățat foarte multe, am avut experiențe pe care, cu siguranță, nu le-aș fi putut trăi în altă parte; bineînțeles că acei câțiva ani petrecuți acolo m-au marcat și direcționat pe drumul pe care sunt azi. Dar, de plăcut nu mi-a plăcut. Nu știu dacă am avut eu un nivel de așteptări prea ridicat sau pur și simplu am ales greșit școala, cert e că am profitat de prima ocazie de a reveni în țară. Și cum nu doream să mă întorc în Satu Mare, am ales să mă stabilesc în Timișoara datorită unui prieten foarte bun care era în acea perioadă student aici.  

interviu Ștefan Szakal

Vestimentație: Tudor. Personal Tailor

Ce înseamnă să fii un antreprenor?

Pe vremea când X3 era singurul proiect în care eram implicat, am refuzat să folosesc acest termen ca să mă descriu, fiindcă aveam senzația că cei mai mulți din jurul meu care se descriau așa nu erau decât niște oportuniști. Și cum nu există vreo calificare necesară alta decât a te autoproclama antreprenor, am încercat să stau departe de această etichetă pe cât am putut de mult. Însă, cu timpul taskurile mele zilnice aveau din ce în ce mai puțin de-a face cu designul. Am devenit lider, manager, administrator, om de vânzări, de PR, șofer sau orice alt post de care avea nevoie firma. Apoi, odată ce a crescut numărul companiilor în care eram implicat, s-au mai adăugat alte roluri pe care trebuia să le acopăr. Deci, pentru mine, ideea de antreprenor a venit ca și o concluzie: este cea mai simplă metodă de-a explica unei persoane cu ce mă ocup, fără a da prea multe explicații (un fel de “jack of all trades, master of none”).

În general însă, cred că înseamnă, mai presus de toate, perseverență, ambiție și energia de a înota împotriva curentului pentru viziunea ta.

Atunci când scoți din peisaj munca ta de zi cu zi, ce anume faci?

Mi-e greu să scot munca din peisaj, probabil fiindcă nu consider neapărat muncă ceea ce fac. E mai degrabă un privilegiu să pot să fiu implicat în atâtea chestii mișto (oricât de pompos ar suna). Sunt extrem de conștient de cât de norocos sunt și câtă responsabilitate am pe umerii mei din cauza asta, câte persoane depind de mine să iau cele mai bune decizii pentru ei și pentru companie.

Dar, atunci când se întâmplă să mă pot deconecta, încerc să nu fac nimic. Și chiar nu glumesc, încerc din răsputeri să nu fac nimic. Cum am zile în care sunt absorbit într-o treabă sau alta chiar și 16 ore la rând, atunci când mă opresc, încerc să mă opresc de tot. De cele mai multe ori, mă uit la filme și seriale de tot felul fiindcă acestea reușesc să mă transpună într-o lume complet diferită.

interviu Ștefan Szakal

Vestimentație: Tudor. Personal Tailor

Cine este Batmanul real al antreprenoriatului care te-a inspirat?

N-aș putea să nominalizez o singură persoană care m-a inspirat. Sunt atâtea care m-au marcat prin ceea ce au făcut sau fac în continuare. Nu cred însă că trebuie să ne uităm doar la numele mari pentru a găsi Batmani. Orice persoană care reușește, prin ceea ce este și ceea ce face, să își îmbunătățească viața ei și a celor din jur câtuși de puțin în fiecare zi, merită să fie Batman în ochii mei. 🙂

Mi-e greu să scot munca din peisaj, probabil fiindcă nu consider neapărat muncă ceea ce fac. E mai degrabă un privilegiu să pot să fiu implicat în atâtea chestii mișto

Un mesaj pentru cititorii Altfel?

Fiți altfel. Nu pentru a primi mai multe like-uri sau a lăsa impresii superficiale. Fiți altfel pentru a schimba percepții învechite, pentru a schimba status quo-ul, pentru a arăta că se poate și altfel.

About Author

Avatar

Sunt o optimistă convinsă și mi se spune că am un entuziasm molipsitor. Am declarat război oricărui colț de mobilă, acolo unde se râde mult sunt mereu prezentă și încerc să împodobesc lumea din jurul meu cu frumos. Îmi place să cunosc suflete noi, să le observ și să-i descopăr pe oamenii care le poartă. Și, poate cel mai important, îmi place să scriu despre toate acestea.

Leave A Reply

Acest formular colectează adrese de email și nume cu scopul de a răspunde eventualelor solicitări/întrebări. Pentru a utiliza acest formular declar că am peste 16 ani, că am citit și sunt de acord cu Politica de confidențialitate a acestui site.