Teo Milea, un artist pentru suflete

0

Muzica lui Teo Milea îmi încălzește ființa la făclia fiecărui sunet și mă teleportează într-o lume ferită de supărări, de griji, de murdar. Am avut ocazia să-i ascult muzica, glumele presărate printre piese în cadrul concertelor și să-i mulțumesc personal pentru sentimentele nespus de frumoase cu care mi-a împodobit sufletul prin creația lui.

Deși acum s-a mutat la mii de kilometri depărtare, în răcoroasa Canadă, muzica lui străbate orice distanță. Ne gâdilă auzul cu munca lui, dar ne și fericește cu gândurile pe care le-a împărtășit cu noi pentru acest număr de toamnă. Mi-a făcut o adevărată plăcere să îi aflu speranțele, visurile și planurile de viitor, ca mai apoi să le împărtășesc cu voi, cei care-l îndrăgiți atât de mult.

Dacă aveți ocazia, ascultați-l pe Teo în timp ce-i sorbiți cuvintele. Îl veți simți mai aproape ca niciodată deși mintea voastră va cutreiera în lumea magică creată de el!

Muzica ta inspiră, înalță suflete și destinde frunți, dar de unde vine ea?

De multe ori îmi pun și eu această întrebare atunci când o scriu sau o cânt. Cred cu tărie că muzica mea vine de undeva de sus ca un mesaj codat, pe care am menirea să îl decodific și să îl cânt cu toată dăruirea pentru voi.

Compui într-o lume reală, pentru oamenii din aceeași lume reală și totuși ceea ce creezi este ireal de frumos. Ce anume iei din fiecare lume astfel încât rezultatul să fie cel care ne încântă auzul?

Oamenii din ziua de azi au nevoie de o muzică în care să se poată regăsi ușor, în care să poată să se odihnească din agitația zilnică. Vor să ia o pauză din cotidian, să fugă într-o sală de concert, să închidă ochii și să se lase purtați de melodie. Sunt o fire optimistă, îmi place să mă înconjor de oameni pozitivi, deschiși la minte care, la fel ca mine, văd doar partea plină a paharului și pentru care orice vis este realizabil.

Se cântă mult despre dragoste, dor, nostalgie. Care este sentimentul pe care îl transpui cel mai des în muzica ta?

Sentimentul pe care îl am este că fac parte dintr-un întreg alături de voi, publicul, și îmi place la nebunie să îmi aduc aportul prin ceea ce știu să fac mai bine în lumea noastră. Relația interumană, cu toate emoțiile pe care le implică, este sursa mea de inspirație. Scriu și cânt povești din trecut și din viitor, despre voi și despre noi.

teo milea interviu

Ai lăsat un public mioritic pentru unul aflat la 8500 km depărtare. Care sunt asemănările dintre cele două și ce anume le diferențiază?

Muzica de pian, prin faptul că nu folosește cuvinte, ci doar melodie, este un limbaj internațional care nu mai are nicio graniță, din niciun punct de vedere. Nu am găsit diferențe între publicul mioritic și cel canadian. Cu toții sunt oameni și au aceleași trăiri și sentimente. Îi găsesc zâmbind sau ștergându-și o lacrimă în timpul concertului, vin cu aceeași bucurie să îți mulțumescă pentru muzică și sunt la fel de emoționați atunci când le semnez un disc.

 Cu ce-ți asortezi talentul și munca?

Primul lucru pe care îl adaug este pasiunea și sunt convins că acesta este motorul visului. Când dăruiești din tot sufletul, primești din tot sufletul; este un schimb de energie pozitivă și creativă care pare să nu aibă limite. Mă duc apoi cu sufletul deschis către fiecare om care pășește în sala de concert și-i mulțumesc înainte de a-i cânta pentru că ne vom bucura împreună de muzică.

Ce faci când te sperie golul portativelor din fața ta?

Am avut această teamă în primele luni după ce m-am mutat în Toronto. Totul era nou, nu cunoșteam orașul și nu știam de unde să încep să mă împrietenesc cu el. Când a venit primăvara și totul a renăscut am început să povestesc cu noul meu “acasă”. Locul nou mă chema să îl descopăr și să-i cunosc povestea. Atunci am început să-i înțeleg vibrația, iar notele nu s-au mai sfiit să se așeze pe portativ; ușor și natural, fără să încerc să forțez. Cu multă răbdare.

Ce iei cu tine în bagajul emoțional de fiecare dată când zbori spre Canada?

Cele mai frumoase amintiri sunt cele din Timișoara, orașul care mi-a dăruit primele aplauze, care m-a învățat să cred în mine, în visul meu și care m-a susținut necondiționat. Aceste amintiri le port cu mine permanent. Mi-e dor constant de locul meu de suflet și de țara-n care m-am născut, dar gândul că pașii mi-au fost ghidați spre un tărâm nou, care îmi oferă atât de multe oportunități, îmi dă curaj și încredere să merg mai departe. Chiar dacă nu sunt acasă, știu că prin muzica mea pot aduce multă bucurie celor dragi din orice colț de lume.

Cu cine îți dorești să împarți scena într-o bună zi?

Mă bucur deja să împart scena cu prieteni muzicieni cu care împărtășesc aceeași dragoste de muzică și de oameni. Sunt sigur că între cele două violoncele ale duo-ului 2Cellos, pianul meu s-ar încadra perfect.

Știu că aștepți cu nerăbdare un concert de-al lui Ludovico Einaudi în care vei fi mai mult decât un simplu participant. Ce gânduri îți străbat mintea?

De mai bine de 6 luni aștept cu mare nerăbdare concertul de la Koerner Hall din Toronto, al binecunoscutului pianist Ludovico Einaudi. Se pare că nu am fost singurul care îmi doream să-l văd pe artist, deoarece biletele pentru 14 octombrie efectiv au zburat, iar cererea imensă de bilete l-a convins pe artist să concerteze și în data de 13 octombrie. Bucuria a fost imensă când, în urmă cu o lună de zile, am primit invitația din partea directorului artistic al acestei prestigioase săli de concerte, să susțin un recital cu muzica mea, după încheierea celui de-al doilea concert sold-out al artistului italian.

Koerner Hall promovează, în cadrul programului de concerte Postludes, cei mai buni artiști locali din același gen muzical cu cel al performerul principal, și sunt foarte onorat să primesc această invitație.

„You only live once, but if you do it right, once is enough.”  Dar dacă ar fi să trăiești două vieți, pe cea din urmă cu ce ai umple-o?

De multe ori mă gândesc că nu îmi va ajunge o viață să scriu tot ce am de scris și să cânt tot ce am de cântat. Dacă aș avea șansa celei de-a doua vieți aș face același lucru: muzică. Și cred că tot n-aș termina.

teo milea live in concert

Mai biciclești?

Bineînteles! Înainte de pian a fost bicicleta. Cu pianul m-am împrietenit la 6 ani, dar cu bicicleta m-am întâlnit la vârsta de 3 ani. În sufletul meu sunt încă un copil și așa îmi doresc să rămân; așadar nu-mi voi părăsi niciodată jucăriile.

Dorul de casă e greu de stăpânit. Cu ce-l potolești?

De fiecare dată când zbor spre Canada, o parte din sufletul meu rămâne acasă, pe meleagurile natale. Sunt amintiri, sunt prietenii de-o viață, sunt povești pe care nimeni și nimic nu le poate înlocui. Îmi potolesc dorul de casă cu gândul că în curând voi reveni, iar în timpul dintre avioane am multe linii muzicale care așteaptă să devină piese, pe care abia aștept să le cânt celor dragi la întoarcere.

Când publicul se gândește la muzica ta, și-l imaginează pe Teo la pian. Care sunt acei oameni care contribuie la ceea ce ești azi, deși ei nu sunt în lumina reflectoarelor?

În spatele fiecărui artist există un om pragmatic, mai mult cu picioarele înfipte bine în pământ decât cu capul în nori. Așa este și în cazul meu, iar pentru asta îi mulțumesc soției mele care a crezut din prima clipă în mine și m-a susținut întru totul în visul meu. Raluca este omul care se ocupă din spatele reflectoarelor de cariera mea și are grijă ca fiecare eveniment să decurgă perfect. Încă de la primele concerte ni s-au alăturat cei doi prieteni fotografi, Mihai Toth și Sabin Cercel, care au grijă să surprindă cele mai bune cadre, pentru ca amintirile să rămână vii. Fiecare sunet prezent pe scenă are nevoie de prietenul meu din copilărie Alpar Matekovits care, cu mare măiestrie, calculează toate frecvențele pe mixerul audio, astfel încât sunetul fiecărui concert să fie impecabil.

În startul și în drumul meu spre scene mari publicul a fost motorul principal prin susținere și prin devotamentul de a umple sălile de concerte până la refuz. Ei sunt motivul pentru care nu mă voi opri și le voi mulțumi o viață!

Titlul de Capitală Cultural Europeană în 2021 pe care Timișoara l-a câștigat se datorează tuturor celor care au muncit în acest sens, chiar și ție, deși ești arădean. Ce emoții te-au încercat la auzirea acestei vești?

Amintirile copilăriei mă leagă de Arad, dar Timișoara este locul pe care îl numesc “acasă”. Aici mi-am început cariera artistică, aici s-au născut cele mai multe dintre compozițiile de până acum. În ziua anunțării orașului câștigător stăteam lipit de calculator, iar când am auzit “Timișoara” am strigat de bucurie cu lacrimi în ochi, de cred că m-a auzit tot cartierul.

Timișoara mi-a dăruit mult și a contribuit enorm la cariera mea, iar eu la rândul meu doream să dăruiesc. Am îmbrățișat proiectul Timisoara 2021 din prima clipă și am întrebat echipa cu ce pot să ajut. Știam ce înseamnă o Capitală Culturală pentru că de-a lungul timpului am concertat în foste Capitale Culturale și-mi doream ca și orașul meu să aibă șansa de-a se face cunoscut în lume. În drumul spre Capitală Culturală Europeană eu doar spuneam că îmi iubesc orașul și oamenii ce locuiesc în el și îi îndrumam să creadă în această șansă.

Pentru că visul meu și-al multora a devenit realitate se datorează echipei asociației Timișoara 2021, cărora le mulțumesc astăzi pentru că și atunci când foarte puțini mai credeam în acest vis, ei au rămas pe metereze și au luptat.

Viitorul nu este nimic fără visuri puse în aplicare. Ale tale visuri cum arată?

Am multe planuri de viitor. Chiar mi-am așternut pe hârtie un program pe următorii 10 ani: muzică nouă și nu doar pentru pian, colaborări noi, proiecte noi și săli de concerte pe a căror scenă îmi doresc să pășesc. Cred cu tărie că tot ce îți pui în minte poți realiza. E nevoie doar de timp, răbdare și multă dedicare; apoi vine ea și șansa.

Ce gânduri ai vrea să împărtășești oamenilor altfel?

Le spun să creadă în ei și să nu le fie teamă să își urmeze visul. Să rămână cu mintea deschisă spre nou, spre frumos, să privească partea bună a lucrurilor și să încerce să construiască fără oprire. Totul este posibil când crezi în tine!

Vă mulțumesc și vă îmbrățișez!
Pe curând, al vostru
Teo Milea

About Author

Avatar

Sunt o optimistă convinsă și mi se spune că am un entuziasm molipsitor. Am declarat război oricărui colț de mobilă, acolo unde se râde mult sunt mereu prezentă și încerc să împodobesc lumea din jurul meu cu frumos. Îmi place să cunosc suflete noi, să le observ și să-i descopăr pe oamenii care le poartă. Și, poate cel mai important, îmi place să scriu despre toate acestea.

Leave A Reply

Acest formular colectează adrese de email și nume cu scopul de a răspunde eventualelor solicitări/întrebări. Pentru a utiliza acest formular declar că am peste 16 ani, că am citit și sunt de acord cu Politica de confidențialitate a acestui site.