Sherlock Tours – o aventură alături de “Fata cu umbrela roșie”

0

Arhitectură, istorie, delicii culinare… În general, când pui piciorul într-un loc nou, pașii te duc spre cele mai cunoscute și promovate obiective turistice. Dacă vrei să și înțelegi ceea ce vezi sau să vezi ceea ce nu se prea vede în cataloage turistice, atunci ai nevoie de cineva priceput să te însoțească.

Dacă mai vrei să auzi și povești inedite, să stai relaxat la o masă sau să socializezi, “Fata cu umbrela roșie”, Alexandra, este persoana potrivită pentru un tur al orașului.

Nu doar străinii care poposesc prin cetatea Timișoarei, ci și locuitorii participă la tururile ei. După ce îi asculți poveștile, îți poți da seama că propriul oraș e chiar interesant.

Nici itinerariul profesional al Alexandrei nu este unul plictisitor. “Always a free spirit” pare să fie principiul după care se ghidează ea însăși, antreprenoare încă de la vârsta de 19 ani și cu o carieră de birou “de la 9 la 5” încheiată după o tentativă singulară. Stabilită în Barcelona la studii, a ajuns să și lucreze acolo, construindu-și experiența în traducere și mediere comunitară.

Întoarsă în Timișoara, colaborând ca interpret pentru un regizor de teatru, drumul profesional tot nu era clar definit. Pasiunea pentru călătorii, deschiderea către nou și preferința pentru interacțiune cu oamenii o recomandă ca și companie agreabilă.

Așadar, turiștii, angajații din corporații, precum și cei ai locului o urmează, în special vara- pe “Fata cu umbrela roșie” pe străzile timișorene sau în orice alte locuri și-ar dori să vadă.

De curând am aflat și despre noul proiect, latura aventuroasă și totodată romantică a ocupației ei, Sherlock Tours. Așa că am mers la sursă pentru mai multe detalii.

Sherlock Tours fata cu umbrela rosie

Este ușor de bănuit de unde vine numele ultimului tău proiect, dar aș vrea să ne spui tu ce înseamnă Sherlock Tours.

Da, este Sherlock de la Sherlock Holmes, detectivul, pentru că în aceste tururi genealogice eu am misiunea de a găsi informații despre rudele unor oameni care locuiesc afară și caută o reconectare cu rude sau locuri de origine. În străinătate, preocuparea pentru genealogie este intensă, se fac de ceva timp “ancestry genealogy tours”, la noi este la începuturi.

Cum decurge un demers investigativ?

În general, dorința de descoperire a originilor vine din partea urmașilor celor care au plecat demult din zona Banatului și s-au stabilit, de exemplu, peste Ocean, în Statele Unite. Am primit solicitări pentru a da de urma unor rude sau de a găsi diverse informații inaccesibile celor de acolo, dar care se pot obține aici. După ce aflu ce caută clientul, ne punem pe treabă, mă deplasez la fața locului, la instituțiile locale- primărie, biserică etc- unde se află arhivele vechi. Acolo putem găsi adrese- un lucru nu întotdeauna ușor, întrucât vechile denumiri și împărțiri administrative s-au schimbat poate de câteva ori. Consult registre, iau notițe- uneori doar eu, alteori participă și clienții la “investigație”.

Cât timp durează căutările?

Depinde de timpul pe care și-l alocă turiștii, pot fi 2-3 zile sau mai mult. Eu le ofer cam toate serviciile unei agenții- de la planificarea voiajului, la transferul de la aeroport, condus cu mașina sau pe jos prin locurile propuse, în oraș și în afara orașului. Cam tot ce este nevoie, în timpul pe care-l au la dispoziție. Până acum am reușit să ne încadrăm în timp.

Oamenii care îți solicită ajutorul pentru găsirea rudelor din România se concentrează pe zona Banatului sau ai avut cereri și pentru alte zone?

Deocamdată aici, în zonă, deoarece au fost mulți care au plecat de aici, dar am luat deja în calcul și posibilitatea extinderii Sherlock Tours pe mai multe zone din țară cu ajutorul colaboratorilor.

Sherlock Tours

Din tururile de detectiv de până acum, ai avut vreunul care te-a impresionat în mod deosebit?

Fiecare are ceva deosebit, tocmai varietatea lor este provocatoare pentru mine, dar îmi aduc aminte de o familie din America ce venise aici pe urmele unei bunici, orfană în Chicago în anii ’20, căutând familia de origine prin zona Dumbrăviței. Am mers împreună la biserica unde s-a măritat străbunica și au botezat-o pe bunica, la cimitir, la primărie- acolo am descoperit o doamnă, o funcționară care îi cunoștea rudele rămase în viață, în special o bătrână verișoară. Povestea s-a terminat cu întâlnirea la ea acasă, cu îmbrățișări și cu emoție, cu amintiri și cu faptul că cele două verișoare au rămas în legătură.

Le oferi turiștilor ocazia de a descoperi locuri noi, precum și propriile legături cu trecutul, le arăți timișorenilor locuri deosebite pe care poate le trec zilnic cu vederea, tu ai anumite preferințe din cadrul tururilor pe care le faci?

Deși un tur presupune cam aceleași obiective, sunt esențiale ca să înțelegi Timișoara și mie îmi sunt dragi și îmi place să le prezint de fiecare dată. Dar am și eu preferatele, mai ales dintre locurile pe care nu le văd atât de des. Este de exemplu Piața Romanilor, în Cartierul Fabric unde mi-am petrecut 10 ani din viață, mai precis anii de școală generală și de liceu.

Așadar, acum că am pornit pe urmele Fetei cu umbrela roșie, vă propun să fiți atenți în plimbările voastre prin oraș, nu se știe niciodată de unde și când apare și în ce aventuri vă invită. Până una-alta, puteți afla totul despre Sherlock Tours de pe site-ul Alexandrei Irimia: http://www.timisoaratourguide.com/

Sherlock Tours fata cu umbrela rosie

Știați că?

Informații legate de Timișoara și muzicieni împărtășite de “Fata cu umbrela roșie”

La Palatul Baroc au concertat în secolul al 19-lea: Franz Liszt, Bellini, Beethoven, Schubert. Treizeci de ani mai târziu, marele violonist spaniol Pablo de Sarasate (1877).

Compozitorul Johannes Brahms a concertat în sala de spectacole din actuala clădire a liceului Nikolaus Lenau (1879), eveniment la care, în urma unei confuzii legate de sală, s-a prezentat un singur spectator, iar Brahms ar fi fost dispus să cânte doar pentru acesta (la vremea aceea nu era faimos).

Johann Strauss – fiul, a fost la Timișoara de două ori, în calitate de dirijor, susținând diverse concerte, în locuri precum Sala Teatrului, restaurantul “Regina Angliei” și la Fabrica de Bere, în cadrul acelui turneu care i-a adus faima europeană.

Sec.20 (1961) a dat naștere unor nume ce nu mai au nevoie de prezentare, precum “prea-misticii” Sfinții, renăscuți în Phoenix, cu îngăduința comuniștilor. E memorabil videoclipul piesei “Totuși sunt ca voi”, filmat la Fântâna cu pești din Piața Victoriei.

About Author

Avatar

Leave A Reply

Acest formular colectează adrese de email și nume cu scopul de a răspunde eventualelor solicitări/întrebări. Pentru a utiliza acest formular declar că am peste 16 ani, că am citit și sunt de acord cu Politica de confidențialitate a acestui site.