Secrete bine păzite cu… Teo Milea un călător între două lumi

0

Teo Milea este deja un nume cunoscut şi foarte îndrăgit în Arad. “Vine Teo acasă… avem concert în Boeme”, este deja de la sine înţeles.

Te-am ascultat deja în câteva concerte şi toată lumea ştie pe lângă măiestria clapelor ai şi măiestria vorbelor, spun aşa, şi printre toate poveştile tale nu am putut nu observ un lucru…sau mai bine zis un cuvânt pe care îl foloseşti des,acasă. Îl foloseşti când vii în ţară, şi vii “acasă”, îl foloseşti când pleci către Canada şi pleci totacasă”. Despre aceste drumuri între acasă vrea stăm mai mult de vorba.

Eşti arădean, ai locuit în Timişoara şi acum în Canada. Mă întreb, pentru Teo Milea unde e acasă?

Pentru moment Toronto este cel mai acasă, pentru acum cea mai mare parte din an o trăiesc aici. A două casă este Timişoara deoarece acolo este locul în care mi-am început cariera, locul în care am găsit energia şi curajul de a-mi aşterne muzica pe hârtie. În Timişoara am primit primele aplauze şi imboldul prietenilor muzicii mele de a merge pe drumul ales. O parte din sufletul meu a rămas în oraşul de pe Bega şi de fiecare dată când ajung păşesc pe străzile lui simt cum încarc cu muzică nouă şi multă stare de bine. Aradul este a treia mea casă. Aici îmi sunt părinţii, iar România mea începe de fiecare dată atunci când păşesc în casă părintească.

Care dintre cele două case e mai acasă decât acasă, România sau Canada.

România, în mod sigur, este “mai acasă”! Aici îmi sunt părinţii, prietenii vechi, locurile dragi, străzile păşite de atâtea mii de ori. Aici mâncarea este cea mai bună şi aerul cel mai potrivit sufletului meu.  Canada este, deocamdată, doar o vacanţă maiprelungită. Toronto este un oraş tot mai frumos, pe măsură ce îl baţi la pas şi îl descoperi, dar până leg sufleteşte de el, mai este.

Eşti deja de ceva vreme (1 an și jumătate ) în Canada, de ce ai ales Canada?

Sunt întrebat des acest lucru şi în continuare răspunsul este acelaşi: cred nu eu am ales Canada, ci ea m-a ales pe mine. În 2014 am început simt nevoia îmi port muzica în locuri noi, şi aşa a apărut Canada în gândul meu. Nu fusesem nici măcar în vizită în Toronto, dar m-am simţit atras de acest oraş. Probabil aşa a fost fie.

Pe măsură ce trece timpul, înţeleg Toronto are un rost în dezvoltarea mea ca artist: mergi într-un loc cu totul nou, cu totul diferit de ceea ce cunoşti, şi încerci te depăşeşti pe tine însuţi. Am învăţat multe lucruri de când sunt aici, cel mai important fiind faptul dacă tu crezi cu tărie în ceea ce faci, mesajul tău va penetra dincolo de cuvinte.

teo milea

foto: Gothru Photography

Ce te face să revii în ţară, acasă şi ce te face să pleci înapoi în Canada tot acasă?

Întotdeauna voi răspunde afirmativ invitaţiilor de a concerta în România şi bucur acestea îmi oferă ocazia revin des acasă. Dincolo de acest aspect, cred nu putea rezista nu revin în ţară măcar o dată pe an, măcar pentru câteva zile.

Canada este un capitol în desfăşurare, şi mai sunt câteva file bune pe care le am de “scris” aici. Aşadar drumul acesta între România şi Canada rămâne de străbătut încă o perioadă bună de acum înainte.

Cum reuşeşti să te împărţi între aceste două case şi să fii călător între ele?

Cred menirea unui artist este şi poarte creaţia pe cât mai multe meleaguri, fie un călător. Îmi place la nebunie călătoresc, susţin concerte în locuri diverse, cu oameni diferiţi şi totuşi atât de asemănători, în faţă muzicii. De fiecare dată când vizitez un oraş nou şi ajung cunosc publicul care vine la concertul meu, îmi imaginez cum ar fi locuiesc în acel oraş. Dacă ar fi după mine m- mută în fiecare săptămâna, cred, în altă parte. Lumea această e atât de mare şi de plină de locuri frumoase care merită descoperite! E păcat te limitezi la un singur loc, în această viaţă.

Anul trecut ai venit pe fugă în România, fără o planificare prealabilă sau program. Se pare că nu pierzi ocaziile de a veni la “prima” casă niciodată. Acum ai venit din nou şi în curând vei reveni în România.

Da, a fost o bucurie tare frumoasă anul trecut, când Timişoara a câştigat titlul de Capitală Europeană a Culturii pentru 2021 şi nu fi lipsit pentru nimic în lume de la sărbătorirea acestui moment. În 20 de ore de la momentul când am primit invitaţia, eram deja pe scena din Timişoara. Până la urmă distanţele sunt scurte, dacă vrei le vezi aşa.

În aprilie anul acesta am avut din nou bucuria de a păşi pe scena din Timişoara, de această dată într-o formulă aparte, alaturi de Dj-îi de la ABC în cadrul festivalului Check-Out Timişoara, pentru a marca finalul primei Capitale a Tineretului din România.

Ai vreo piesă din repertoriul tău care să te ducă că gândul la acasă în România sau acasă în Canada, sau care este piesa care e “acasă” în România şi care e Canada?

Cu siguranţă piesa “Forever yours” de pe albumul Open Minds este piesa care duce mereu cu gândul acasă. Am compus această piesă în primăvară anului 2015, când deja viza de Canada venise şi ştiam urma plec în scurt timp din România. Cred se şi simte în notele ei lupta care se dădea în sufletul meu: bucuria noului început amestecată cu tristeţea despărţirii de locurile dragi sufletului meu.

Este singură mea compoziţie care cuprinde şi o bucăţică de doină, pentru am vrut exprim starea mea sufletească în cel mai românesc mod posibil.

teo milea

foto: Mihai Toth

Când te mai aşteptăm acasă în România?

bucur pot revin în ţară în vara acestui an pentru mai multe concerte în Timişoara, Reşiţa şi Arad şi, recunosc, pentru câteva săptămâni de plimbări prin Europa. Voi debuta în cadrul Festivalului JazzTM din Timişoara în dată de 2 iulie – un festival foarte drag mie, care invită pentru a două oară -i păşesc scena, iar a doua zi, în 3 iulie, voi sarabători Zilele Reşiţei alături de reşiţeni. Apoi, în 28 iulie, particip la evenimentul “Creative Mornings” organizat de AMBASADA în Timişoara – un concept nou, unde voi fi fără pian alături, dar promit povestesc lucruri faine adunate de prin lume.

În 30 iulie întâlnesc cu prietenii arădeni în Arad, la Boeme Café. Au trecut deja doi ani de când am prezentat în Timişoara materialul pe care l-am scris pentru pian şi flaut “A New Beginning” şi mi-am propus ca în această vară -l cant în Arad, alături de vechiul meu prieten, flautistul Ionuţ Cadariu. Între timp am mai scris o piesă pentru această colaborare, primul meu vals pentru pian şi flaut. Aşadar ne vedem la Boeme café la sfârşit de iulie!

Noi îl aşteptăm pe Teo revină la vară acasă, şi promit nu am îl scap din priviri nici atunci, şi voi pregăti alte materiale cu şi despre Teo. Pânăîl avem pe Teo din nou în România puteţi îi urmăriţi activitate pe www.teomilea.com 


text: Cristina Sabau
cover foto: Sabin Cercel

About Author

Altfel.

Leave A Reply

Acest formular colectează adrese de email și nume cu scopul de a răspunde eventualelor solicitări/întrebări. Pentru a utiliza acest formular declar că am peste 16 ani, că am citit și sunt de acord cu Politica de confidențialitate a acestui site.