Secrete bine păzite cu Iacob Roncov

0

Luna aceasta ne-am perindat prin mai multe locuri pentru a da de oameni pasionați de gătit. Nu am avut mult de umblat până să-l găsim pe Chef Iacob Roncov, care a luat o pauză de la pregătit bunătăți și a răspuns la câteva întrebări delicioase.

Pentru acest Hungry Issue, Iacob a împărtășit câteva din secretele bucătăriei și ne-a explicat cum stă treaba cu dificultățile acestui domeniu care ne face să ne lingem degetele de poftă. Experiența pe care a adunat-o în restaurantul Misto, dar și locurile anterioare în care și-a demonstrat măiestria, ne-au convins să-l abordăm pentru un articol condimentat, presărat cu secrete.

Vă invităm să-i savurați răspunsurile și apoi să-i degustați și bunătățile pe care le gătește la restaurantul Misto.

Că veni vorba de secrete, care este cel mai bine păzit mister din bucătărie?

În orice bucătărie există taine și am putea chiar spune că unele rețete culinare sunt într-adevăr secrete, dar eu cred că cele mai bine păzite sunt ”trucurile” prin care acele rețete sunt preparate. Un alt mister o reprezintă relația bucătar-ingredient, de exemplu. Nu vedem doar o ceapă curățată, ci vedem un risotto, o supă, un sos. Aș putea spune că îi prezicem cumva viitorul. 🙂

Oricine poate să gătească sau există anumite calități pe care un aspirant la titlul de chef trebuie să le aibă?

Oricine poate să gătească acasă datorită emisiunilor culinare, filmulețelor de pe youtube, sau cărților de bucate. Ce se întâmplă în bucătăria unui restaurant, în schimb, este total diferit. Ca să fii Chef trebuie să știi să gătești, să dai gust mâncării, să ai un bun time management, să faci cu grijă selecția ingredientelor, să coordonezi staff-ul, să anticipezi anumite situații, să fii atent la detalii, să ai atenție distributivă și, nu în ultimul rând, să ai pasiune pentru munca pe care o depui, respect pentru localul în care lucrezi și clienții acestuia.

Care este cel mai greu preparat de gătit și de ce?

Nu cred că există titlul de cel mai greu preparat. Toate sunt grele și ușoare deopotrivă. De exemplu, cel mai înșelător ingredient, dar și greu de gătit, este banalul ou care uneori este extrem de pretențios. Dar cred că depinde și de contextul în care te afli în momentul în care gătești ceva.

Orice om care vrea să crească într-un domeniu, indiferent de nivelul la care se află, are nevoie de mentori. Care au fost mentorii tăi în parcursul tău culinar?

Nu pot spune că am avut un mentor, dar au fost persoane care m-au inspirat și de la care am învățat multe lucruri, începând de la bucătari foarte buni, până la ospătari bine pregătiți. Eforturile și dragostea pentru bucătărie și-au spus cuvântul în cariera mea până în acest moment. Am „furat” tot ce mi-a fost de folos și am putut să aplic de la toți cei pe care i-am cunoscut în bucătării. Meseria se fură, ți-o însușești, iar mai apoi o dezvolți după stilul și personalitatea ta.

Care este cel mai bun sfat pe care l-ai primit până acum și pe care l-ai da și tu mai departe?

Atenție la detalii, deoarece chiar și cele mai mici dintre ele pot face o reală diferență!

About Author

Avatar

Sunt o optimistă convinsă și mi se spune că am un entuziasm molipsitor. Am declarat război oricărui colț de mobilă, acolo unde se râde mult sunt mereu prezentă și încerc să împodobesc lumea din jurul meu cu frumos. Îmi place să cunosc suflete noi, să le observ și să-i descopăr pe oamenii care le poartă. Și, poate cel mai important, îmi place să scriu despre toate acestea.

Leave A Reply

Acest formular colectează adrese de email și nume cu scopul de a răspunde eventualelor solicitări/întrebări. Pentru a utiliza acest formular declar că am peste 16 ani, că am citit și sunt de acord cu Politica de confidențialitate a acestui site.