Secrete bine păzite cu Dragoș Munteanu

0

Dragoș Munteanu, unul dintre cei mai apreciați hairstiliști din Timișoara și fondatorul salonului DMS by Dragoș Munteanu, ne împărtășește câteva dintre secretele sale. Inființat în 2012, DMS și-a făcut un renume și o reputație foarte bună pe scena timișoreană. Calitatea vine din accentul pus pe sănătatea părului și tehnicile de îngrijire ale acestuia iar asta se vede în felul în care Dragoș își coordonează munca și echipa cu care lucrează. Așa cum spune și el, părul este oglinda noastră și ar trebui tratat cu multă atenție și grijă la detalii, asemeni oricărei alte părți ale corpului nostru. Și are dreptate. Deseori, tunsoarea, coafura și stylingul părului spune mai multe decât ai crede despre personalitatea și felul de-a fi al unui om. Acestea sunt confesiunile unui adevărat hairstilist:

Că tot suntem la rubrica de secrete, care e secretul unui păr frumos?

​Înainte de a vorbi de un păr frumos, care pentru mulţi poate însemna o culoare potrivită şi o coafură bine realizată, doresc să aduc în discuţie calitatea acestuia: un păr frumos este un păr sănătos, hidratat, hrănit din interior, alimentat cu nutrienţii şi oligoelementele necesare. Alimentaţia zilnică influenţează decisiv calitatea acestuia. Privându-l de elementele necesare prin alimentaţie precară (luând în calcul şi calitatea acesteia), cure de slăbire neechilibrate sau utilizarea produselor cosmetice necorespunzătoare tipului acestuia, fac ca drumul spre un păr frumos să fie anevoios şi de cele mai multe ori imposibil. În concluzie, adevărata frumusețe vine din interior.

​Un alt element cu o pondere semnificativă constă în calitatea produselor cosmetice folosite acasă. Fie că vorbim de şampon sau masca de păr este necesar ca elementele constitutive ale acestora să corespundă tipului nostru de păr. De exemplu unui păr sănătos, hidratat natural nu îi este indicat un şampon cu un factor extrem de puternic hidratant, acesta nu face altceva decât să sporească excesul de sebum al scalpului şi să confere părului un aspect neîngrijit, încărcat, într-un timp foarte scurt. Ţineţi cont de sfaturile hairstilistului vostru şi, nu în ultimul rând, citiţi eticheta produsului ce se doreşte a fi folosit.

Care este cea mai mare greșeală pe care o fac hairstiliștii în zilele de astăzi?

​Este un termen destul de dur, nu aş dori să le numesc greşeli ci mai degrabă o lipsă de apropiere faţă de client. Asemeni unui medic şi un hairstilist trebuie să cunoască istoricul tratamentelor chimice sau termice (vopsit, întins cu placa zilnic, decapaj…), mai ales dacă interacționați prima dată cu acel specialist. Comunicarea este cheia reuşitei fiecărei şedinţe la salonul de înfrumuseţare. De asemenea, pot enumera şi lipsa de experienţă sau viziune reflectată printr-o culoare, tunsoare sau coafură în dezacord cu temperamentul, activitatea zilnică şi, de ce nu, starea de spirit a clientului.

De ce toți frizerii/coafezele se numesc, deodată, hairstiliști: care e diferența sau cum îi deosebești unul de altul?

​Frizerii, coafezele sau cei care execută ritualurile de vopsire sau spălare a părului există în continuare. Presupun că este mult mai fashion termenul de hairstilist în detrimentul celorlalte. Este un upgrade binevenit şi o conturare mai nuanţată a marketing-ului celor care practică această frumoasă meserie, la fel cum este à la mode termenul de couturier pentru cei care practică croitoria.

Ce poate spune părul unei persoane despre ea?

Părul este oglinda noastră socială; ea ne spune cine suntem, de unde venim, cum ne simţim. Alături de vestimentaţie, manichiură, postura corporală, părul întregeşte calitatea imaginii noastre în faţa celorlaţi. Suntem percepuţi de cei din jur printr-o sumă de simţuri, dar cel vizual are cea mai mare pondere mai ales când vorbim de… prima impresie.

Ce este cel mai greu în meseria de hairstilist?

​Ca oricare altă meserie şi aceasta este una vocaţională, nimic nu este greu dacă faci ceea ce îţi place. Cumulul de cunoştinţe şi dorinţa de evoluare în acest domeniu sunt factori ce te împlinesc şi fac ca restul situaţiilor mai puţin plăcute să constituie doar un drum spre excelenţă. Cum am subliniat anterior, comunicarea, chimia dintre hairstylist şi client, puntea de legătură dintre cei doi este cel mai greu lucru de câştigat. Nu este un lucru uşor să îţi duci clientul din zona lui de confort ai propriei viziuni, să îl scoţi din tiparele rigide a propriei imagini într-o zonă armonioasă, nouă şi în acord cu cine este el. Cu greu ne putem privi din exterior şi tocmai de aceea este bine să ne lăsăm pe mâna experimentată a unui hairstylist.

Care este cea mai mare provocare pe care ai avut-o până acum în cariera ta?

​Provocările vin în fiecare zi, cu fiecare persoană în parte, indiferent dacă este pentru prima dată când interacţionăm sau avem o relaţionare de lungă durată. Dorinţa fiecăruia de schimbare, de nou, de “altfel” te împing deseori peste limitele conştiente ale potenţialului şi imaginaţiei.

Ce sfat i-ai da unei persoane ce îşi doreşte să abordeze o carieră ca hairstilist?

​Iubiţi-vă meseria, faceţi ce vă împlineşte, ce vă face fericiţi. Experienţa se câştigă în timp, nu faceţi lucrurile în grabă, acordaţi timp perfecţionării şi studiului. Respiraţi în ritmul trend-urilor, dar creați-vă o bază solidă de tehnici consacrate în tunsoare, colorare şi coafură. Practice, practice, practice.

text: Ștefana Macovei

About Author

Altfel.

Leave A Reply

Acest formular colectează adrese de email și nume cu scopul de a răspunde eventualelor solicitări/întrebări. Pentru a utiliza acest formular declar că am peste 16 ani, că am citit și sunt de acord cu Politica de confidențialitate a acestui site.