Răzvan Pascu – antreprenorul fără frontiere

0

“Călător, blogger, antreprenor” sau… după cum l-a numit revista Forbes în 2013, antreprenorul – orchestră. Răzvan Pascu este, cu siguranță, un exemplu demn de urmat pentru orice antreprenor aspirant și nu numai. Și-a construit cariera pe baza unui blog pornit din pasiunea de a călători, în 2009, și a avut, de atunci, o ascensiune amețitoare în lumea antreprenoriatului. Te invităm să afli de la el care este cheia succesului în business și ce înseamnă o viață în care nu există frontiere.

Ești blogger, speaker pe social media și turism, consultant pentru companii aeriene și agenții de turism și nu în ultimul rând proprietarul unei agenții de PR și Marketing axată exclusiv pe industria turismului. Care din aceste ipostaze consideri că te reprezintă cel mai bine?

Toate rolurile de mai sus au un element major în comun și anume, turismul. Aceasta este marea mea pasiune și activitățile mele din ultimii 7-8 ani au avut în comun turismul. Am început ca simplu călător și mi-am dorit în permanență să înțeleg mai bine industria de travel și schimbările majore prin care trece în această perioadă plină de creșteri fără precedent. Fie că este vorba despre campanii de comunicare, creare de conținut, PR, evenimente și mai nou, activități de responsabilitate socială, prin toate îmi doresc să cresc turismul românesc, să fac mai cunoscute companiile și destinațiile din România, dar și destinațiile din străinătate pentru publicul românesc. Îmi doresc ca românii să călătorească mai mult.

Vietnam

Ni se pare impresionant faptul că pentru tine totul a început de la un blog. Cum te-a ajutat acest prim pas în construirea carierei tale de antreprenor?

Platforma și conținutul au fost gândite să aibă utilitate pentru cititori, am fost serios cu companiile care și-au dorit promovare pe blogul meu, am investit în imaginea mea, a blogului meu și am crescut treptat pagina de Facebook. Deși am mai avut tentative de business și înainte, în facultate, blogul a fost primul business care m-a pasionat și la care nu am simțit multele ore petrecute în a-l dezvolta. De la blog a început totul.

buenos aires argentina

Care consideri că este calitatea care te-a ajutat cel mai mult în atingerea succesului?

Seriozitatea și responsabilitatea atât față de produs și cititori cât și față de clienți.

maasai tanzania

Cum s-a împăcat viața ta de angajat într-o corporație cu viața de antreprenor? Cum ai reușit să le faci în paralel?

Am fost un norocos din acest punct de vedere, pentru că am avut șefi înțelegători, care au încurajat inițiativa privată și pasiunea și care mi-au permis să îmi fac treaba în continuare. Pot spune că experiența unei corporații m-a ajutat foarte mult în activitatea de antreprenor, ca organizare, proceduri, comportament față de client etc. A funcționat pentru că ziua mea de lucru nu a avut niciodată doar 8 ore. Cam 12 – 14 ore din zi le petrec și acum la birou sau la laptop, iar în călătorii nu plec niciodată fără laptop și mă asigur că am internet wifi. Niciodată nu am funcționat în regim de “shut down” în călătorii.

cambodgia

Am înteles că deții o colecție impresionantă de lingurițe de ceai și magneți de frigider din toată lumea: La ce număr fabulos ai ajuns în acest moment?

Sincer să fiu, nu le-am numărat. Magneții de frigider acum ocupă ușa de la frigider plus ușa de la intrare și deja nu prea mai am spațiu… sunt în jur de 300, toți din locuri diferite. Ideea cu lingurițele a pornit de la un profesor de Geografie din ASE și încă mă mai țin de treabă, dar prefer lingurițe din materiale specifice destinației respective. Între timp am mai acumulat pălării tradiționale din Bali, Vietnam sau Seychelles, tablouri din Asia și Africa și figurine de peste tot.

copii zanzibar

Mai călătoresc românii? Care sunt destinațiile preferate de vacanță?

Da, românii călătoresc și mă bucur să văd că de la an la an se păstrează trendul în creștere, că descoperă și destinații îndepărtate, că merg în locuri exotice, orașe cosmopolite, că își planifică vacanțe de shopping și vacanțe cu copiii în parcurile de distracții ale Europei. La capitolul destinații preferate de vacanță ca număr și volum rămân, bineînțeles, Grecia, Turcia și Bulgaria. Mai departe lucrurile se complică puțin. Iarna, spre exemplu, sunt români care merg la schi în Austria sau Franța, dar și români care aleg să își facă vacanța de iarnă la căldură, în Asia. Insulele Thailandei, dar și Cambodgia, Vietnam, Bali, Singapore sunt destinații exotice căutate pentru vacanța de iarnă.

beijing

Care consideri că este cheia succesului pentru un antreprenor aflat la început de drum?

Perseverența, seriozitatea și o investiție în brandul tău personal sau al companiei pe care vrei să o fondezi.

Bahamas nassau

Ești tot timpul pe drumuri, călătorești foarte mult. Îți afectează acest lucru relațiile personale cu familia?

Nu, din acest punct de vedere sunt un norocos. Călătoresc de cele mai multe ori cu soția mea, lucrăm împreună din călătorii și ne-am găsit propriul nostru echilibru.

marele zid china

Ți-ai planificat următoarea călătorie? Care sunt locurile în care nu ai ajuns încă, dar îți dorești să o faci în viitorul apropiat?

Cu siguranță voi ajunge din nou la safari în parcurile naționale din Tanzania și pe plajele din Zanzibar pentru că vreau să organizez din nou o călătorie de două săptămâni cu cititorii mei, cum am mai organizat și în 2012. Va fi în luna Martie 2015. De Revelion aș vrea să merg într-o croazieră prin mai multe țări din Caraibe, iar în această perioadă voi mai avea plecări în zonele rurale din Austria și Londra, la Viena în ianuarie, pentru examenul final la MBA-ul pe care îl urmez la Universitatea din Viena, sau în Israel de ziua mea în februarie. Voi călătorii, inclusiv cu treabă, și prin România destul de mult în această perioadă, încercând să dezvolt activitatea Asociației Travel Focus, pe care am fondat-o.

Ushuaia

Unde îi sfătuiești pe timișorenii Altfel să-și petreacă concediul, iarna?

Dacă vor sa meargă în România, cu siguranță le-aș recomanda Transilvania, cu amestecul de locuri frumoase, mâncare bună, oameni faini și activități tradiționale. Dacă vor în afara țării, dar totuși în apropiere, le-aș sugera unul dintre spa-urile superbe din Ungaria, unde să se relaxeze.

times square new york

Destinația preferată de vacanță?
Plajă în Seychelles, munte în Franța, shopping la New York, experiențe culinare în Cambodgia.

Mașină sau avion?
Amândouă, depinde de timpul pe care îl ai.

Munte sau mare?
Muntele.

Film sau carte?
Carte.

Câine sau pisică?
Câine. Un labrador sau un golden retriever.

About Author

Altfel.

Leave A Reply

Acest formular colectează adrese de email și nume cu scopul de a răspunde eventualelor solicitări/întrebări. Pentru a utiliza acest formular declar că am peste 16 ani, că am citit și sunt de acord cu Politica de confidențialitate a acestui site.