Printre stele – Dumitru Prunariu

0

Când ai ocazia să întâlnești oameni deosebiți, ai și prilej de emoții, iar emoțiile sunt uneori cât distanța de la Pământ la spațiul cosmic. Cam așa le-am măsurat înainte să stau de vorbă cu singurul român care a călătorit în spațiu, cosmonautul Dumitru Dorin Prunariu.

Pentru unii, stelele sunt doar puncte luminoase. Pentru alții, o destinație.

Deși eu nici nu eram născută în zilele de pomină când tânărul cosmonaut (la 28 de ani) vedea România de sus de tot, “cam de mărimea unei pâini rumene, de casă”, sunt impresionată și astăzi să aflu detaliile unei aventuri care incendiază imaginația. Vă închipuiți oare cum sună poveștile spuse nepoților?

La cele două conferințe susținute în luna mai, la rectoratul Universității Politehnice din Timișoara au participat aproximativ 50-60 de persoane la fiecare. Afară, rumoare, înăuntru, curiozitate. Am fost numai ochi și urechi la scurta introducere în cosmologie, dar abia așteptam să aud cum a fost momentul din anul 1981, când Dumitru Prunariu a petrecut mai bine de o săptămână în laboratorul spațial Soyuz, făcând diferite experimente despre viața în spațiu.

Eu una am înțeles că o astfel de călătorie îți schimbă perspectiva: totul se ușurează, dar în același timp se îngreunează, viața cotidiană ia o turnură radicală, întorcându-se -la propriu- cu susul în jos.

Copiii din sală, isteți și curioși, l-au asaltat pe celebrul cosmonaut cu tiruri de întrebări- mai năstrușnice sau mai științifice, acesta răspunzând prompt, fiecăruia, cât mai pe înțeles. Bucuria mea a fost că, după încheierea conferinței, domnul Prunariu s-a lăsat convins să răspundă și curiozităților mele.

R.A. Majoritatea ne uităm cu admirație la dumneavoastră, știind că ați ajuns să faceți lucruri deosebite la care noi doar visăm sau pe care le vedem în filmele SF. Cum arată o zi obișnuită din viața dumneavoastră?

D.P. (zâmbește) Din spațiu sau de pe Pământ?

R.A. De pe Pământ.

D.P. La asta v-ar putea răspunde mai bine soția mea, ea are o agendă mai detaliată. Dar în general este un program încărcat, de exemplu, acum sunt aici, la Timișoara, mai târziu vom pleca spre Belgrad, apoi imediat spre Viena, la diferite evenimente pe teme astronomice, în calitate de președinte al Asociației Europene a Exploratorilor Spațiali, dar și ca astronaut, de exemplu, pentru aniversarea unui coleg din Ungaria. Ne vom întoarce în luna iulie în Timișoara, pentru a primi titlul de Cetățean de Onoare al orașului și pentru a vorbi din nou tinerilor.

R.A. Călătoriți mult, vorbiți des în public și mulți tineri participă la întâlnirile cu dumneavoastră.

D.P. Da, consider că este datoria morală a oricărui om care a făcut ceva ce poate servi drept exemplu să se apropie de ceilalți și să le stea la dispoziție cu sfaturi, cu inspirație, cu împărtășirea experienței sale, mai ales tinerilor.

R.A. Munca dumneavoastră actuală continuă să aibă strânsă legătură cu spațiul. Cum a început totul? Cum v-ați construit obiectivul?

D.P. De mic am visat să zbor, m-am imaginat adeseori zburând, parcă auzeam uneori și vântul șuierând printre aripile unui avion. Nu am știut că o să ajung chiar în spațiu, dar să spunem că am fost omul potrivit la momentul potrivit: ocazia de a zbura s-a ivit și eu am acceptat-o.

R.A. Ați avut vreun model în acest domeniu, o sursă de inspirație?

D.P. Nu aș putea spune că am avut un model anume în persoana cuiva, dar am fost un mare admirator al operelor lui Jules Verne, mai ales cele care implică zborul, precum “De la Pământ la Lună”.

R.A. Aveți la rândul dumneavoastră copii- ce efect a avut experiența spațială asupra lor, asupra aspirațiilor profesionale?

D.P. Băiatul meu cel mare a vrut să devină cosmonaut, dar planurile lui nu s-au concretizat încă, el este pasionat de zbor, e aviator sportiv, nu se știe niciodată ce va urma. Cel mic a mers inițial în direcția finanțelor și a diplomației, ca și mama lui, în prezent activează în cadrul unor instituții precum Agenția Română Spațială.

R.A. Copiii vă calcă pe urme, soția vă împărtășește pasiunea pentru zbor- împreună sunteți o familie cu privirea îndreptată tot spre orizont.

D.P. Da, și soția este aviator, am fost chiar colegi de facultate înainte să ne căsătorim și de ani buni este diplomat- ambasador în Armenia. Presupun că pasiunile împărtășite țin oamenii mai aproape.

R.A. Un mesaj pentru oamenii, dar mai ales pentru copiii cu ochii spre stele?

D.P. În primul rând, să nu înceteze să viseze și să-și ducă visele la îndeplinire. Până la urmă, e un privilegiu să trăiești pe Pământ- chiar dacă e a treia planetă de la Soare, e o planetă altfel, are viață.

Stiați că?

  • Cercetările navigației spațiale au origini românești, în persoana lui Herman Oberth (1894-1989), unul dintre pionierii astronauticii?
  • Racheta Soyuz i-a dus pe cei doi cosmonauți pe orbita circumterestră în doar 9 minute?
  • Până acum în spațiu au ajuns 536 de bărbați și doar 58 de femei?
  • Cea mai vârstnică persoană care a zburat în spațiu este cosmonautul John Glenn, la 77 de ani (anul 1998)?
  • În prezent se pun bazele unui veritabil turism spațial? Din 2016, celebrul întreprinzător american Richard Branson a anunțat lansarea zborurilor suborbitale de pe cosmodromul său, înscrierile atrăgând deja o mulțime de nume celebre de la Hollywood?
  • În spațiu se practică deja mineritul asteroizilor în scopuri comerciale?
  • Totodată se desfășoară activități de producție private, precum realizarea de produse farmaceutice?

About Author

Avatar

Leave A Reply

Acest formular colectează adrese de email și nume cu scopul de a răspunde eventualelor solicitări/întrebări. Pentru a utiliza acest formular declar că am peste 16 ani, că am citit și sunt de acord cu Politica de confidențialitate a acestui site.