Oana Borș

0

Pentru al treilea an consecutiv teatrologul Oana Borș a fost selecționerul secțiunii FDR a Festivalului European al Spectacolului Timișoara – Festival al Dramaturgiei Românești, eveniment teatral de anvergură organizat de Teatrul Național Timișoara.

Oana Borș este, deopotrivă, membru în Asociaţia Internaţională a Criticilor de Teatru – Secţia Română și a dezvăluit pentru cititorii revistei Altfel câte ceva din ”dedesubturile” unei astfel de posturi.

Selecția pentru FDR a făcut o radiografie a societății în care trăim. Am văzut oameni care au avut ochii în lacrimi în timpul spectacolelor, alții care s-au amuzat copios.

Oana Borș: Dacă un spectacol provoacă o reacţie în spectator, înseamnă că artiştii, creatorii spectacolului şi-au atins scopul. Oricare ar fi acestă reacţie. Emoţii stârnite, probleme ridicate, situaţii pe care, poate, în mecanismul de zi cu zi nu le observi că fac parte din viaţă dar de care, într-o zi te poţi lovi. Nu degeaba se spune că teatrul este o oglindă. Nota majoră a dramaturgiei noastre contemporane este că teatrul îndeamnă spre luarea de atitudine.

Putem vorbi de regizori – portavoce ai generației lor?

Oana Borș: Nu cred că poate exista doar o portavoce în teatru, pentru că acest lucru ar însemna că spectacolul de teatru se duce doar către o direcţie, ceea ce nu este adevărat.

De ce să mergem la teatru?

Oana Borș: Cred că în viaţă avem praguri de înţelegere care țin de experienţele noastre personale, de experienţele altora la care asistăm, de lecturile, de întâlnirile culturale, de întâlnirile cu anumiţi oameni. Acestea contribuie, fiecare în parte, la sensibilizări care ne fac să înţelegem ce (ni) se întâmplă. Eu le numesc “praguri” de înţelegere, pentru că nu privesc acest proces ca pe un continuu, ci ca pe unul realizat în salturi calitative. Alt răspuns este că trebuie să mergem la teatru, pentru că teatrul s-ar putea să fie ceva ce o să ne placă.

Trăiești în București și la Brașov, ești critic de teatru, vii des la Timișoara. Cum se vede din Capitală ceea ce face Naționalul timișorean aici?

Oana Borș: Naţionalul timişorean este un loc viu. Nu numai prin festival, ci prin tot ceea ce face. Este unul din acele locuri conectate la tot ceea ce este nou și modern. Și, mai mult decât atât, e un teatru deschis nu numai către publicul său, ci şi către societate.

Foto: Adrian Pîclișan / TNTm

About Author

Altfel.

Leave A Reply

Acest formular colectează adrese de email și nume cu scopul de a răspunde eventualelor solicitări/întrebări. Pentru a utiliza acest formular declar că am peste 16 ani, că am citit și sunt de acord cu Politica de confidențialitate a acestui site.