O poveste cusută cu dor – Nicoleta Chirica despre Iutta

0

Orice stare poate fi negată, însă ceea ce nu putem nega sunt rădăcinile din care ne tragem. Cu timpul, tradiția s-a diluat printre elementele globalizării, însă la o privire mai atentă, ea ne însoțește pretutindeni. Depinde doar dacă vrem s-o vedem sau nu. După cum Lucian Blaga susținea, cuvintele dor și jale nu sunt traductibile în nicio altă limbă a pământului deoarece „ele denumesc stări sufletești românești”.

Iutta este un brand care s-a născut din dorința de a valorifica folclorul, de a suplini o nevoie de identitate și autenticitate caracteristică zilelor noastre. Astfel, am discutat cu Nicoleta Chirica, designer și fondator al brandului, din dorința de a-ți transmite mai departe o poveste pur românească, cusută cu dor și drag.

De multe ori când povestești despre cum a început povestea Iutta, apare în scenă Iudita. Eu personal prima dată am crezut că numele vine de la vestita plantă, cea de iută. Spune-ne mai multe despre eroina din Prusia și de ce brandul a preluat numele ei.

Iutta sau Iudita, una dintre cele mai puternice femei din istorie, a fost de asemenea o sursă de inspirație și pentru pictorii renascentiși, care au elogiat-o în picturile lor. Este un simbol contemporan, deși nu sunt mulți cei care îi cunosc povestea. Frumusețea și înțelepciunea ei i-au încurajat pe oameni să lupte pentru autenticitate și valori.  

În povestea aceasta, ce a venit prima dată: gențile sau tradiția?

Cred că s-au completat reciproc. Iutta este un proiect la care țin foarte mult, pe care l-am pornit dintr-un strop de ambiție combinat cu multe visuri. Am simțit că este nevoie să valorific cumva autenticul din oameni, să îi reconectez la rădăcinile lor, la tradiție și am ales să o fac prin genți, completate mai apoi de pantofi și accesorii. În ele mi-am pus toată pasiunea și viziunea, în scopul de a face o schimbare, de a oferi un produs care să ofere mai mult decât o poveste, să devină un simbol, un talisman personal.

pantofi iutta

Care este cea mai mare provocare din încercarea de a menține viu un lucru atât de frumos precum tradiția?

Aducerea ei în actual, într-o formă contemporană, care să îmbine cu succes autenticul cu inovația. De asemenea, este o provocare și să alegi părțile cele mai frumoase din tradiție și să le individualizezi pe măsură.

Te numeri printre oamenii care au simțit lipsa unei educații antreprenoriale, a unui program de finanțare, a unei educații financiare. Care este sfatul tău pentru cei care sunt acum la început de drum?

Cei aflați la început de drum cu un business ar trebui în primul rând să aibă încredere în sine și în reușită, să își urmeze instinctul, să caute mereu soluțiile cele mai bune și să se adapteze contextului.

Spuneai la un moment dat că voi alinați doruri și fiecare din noi îl are pe al său. Care este dorul tău?

Dorul meu este de Moldova, locul unde m-am născut, am copilărit și de care mă leagă unele dintre cele mai frumoase amintiri. Îmi este dor de credință, de simplitate, de frumos.

Să facem un mic joc de imaginație. Dacă e să ne gândim la un om pe care îl apreciezi, atunci acesta este fără dubii Brâncuși. Ce colaborare i-ai propune?

E o întrebare foarte bună. Inconștient, cumva asta deja s-a întâmplat, pentru că următoarea colecție are ca element central una dintre creațiile lui Brâncuși.

Care sunt elementele din tradiția românească ce te inspiră în crearea produselor Iutta, fie că vorbim de genți, pantofi, accesorii?

Mă inspiră motivele tradiționale de pe iile culese din diferite colțuri ale țării, simbolurile ce țin de arhitectura veche și care mai ornamentează încă porțile și obloanele caselor din Maramureș. Mă atrag semnele- inspirația se găsește oriunde în jurul nostru, însă e important să avem și răbdarea de a privi și a înțelege lucrurile.

bratari iutta

Cum faci să-ți fie dor de dor?

Dorul doar se trăiește, nu se explică.

Ce ai descoperit despre tine odată cu lansarea acestui proiect?

Am descoperit faptul că succesul poate fi cel mai bun mentor, iar prin asta mă refer la faptul că pentru a-l atinge trebuie să îți dai voie să fii cine ești cu adevărat, să te aliniezi cu tine.

Declarai într-un interviu că singurul mod prin care putem să schimbăm lucrurile care nu ne plac din țara noastră este să ne schimbăm perspectiva. Iutta cum reușește să facă acest lucru?

Suntem creatorii propriei noastre realități și totodată suntem responsabili de energia pe care o aducem în lume. Iutta se ghidează după valori clare și transmite autenticitate, bucurie, pasiune și emoție.

Ce semnificație are motivul de pe geanta Dor de Banat?

Geanta Dor de Banat este ornamentată cu motive ale fertilității și infinitului. Romburile simbolizează semnul sacru al bogăției solului, al îndestulării și stabilității. Lui i se adaugă coloana romboidală, semn al infinității și al legăturii dintre Cer și Pământ. În ceea ce privește culoarea aleasă, roșul este considerat a fi dătător de putere și vitalitate, simbolizând iubirea și pasiunea.

Ce reprezintă patriotismul pentru tine?

Unitate.

Suntem curioși de planurile de viitor ale brandului Iutta, în special că umbla vorba unei extinderi în afara granițelor țării.

Ne dorim într-adevăr să extindem Iutta și în afara granițelor, pentru că este un brand cu un potențial foarte mare. De altfel, creațiile noastre au în prim plan designul identitar, astfel că ne putem orienta spre multe culturi de pe glob. În viitorul apropiat plănuim să lansăm o nouă colecție, care va aduce cu ea și câteva surprize, însă preferăm să vorbim despre ea odată ce se concretizează.

Un gând pentru cititorii Altfel?

Să își amintească mereu cine sunt cu adevărat.

About Author

Avatar

Sunt o optimistă convinsă și mi se spune că am un entuziasm molipsitor. Am declarat război oricărui colț de mobilă, acolo unde se râde mult sunt mereu prezentă și încerc să împodobesc lumea din jurul meu cu frumos. Îmi place să cunosc suflete noi, să le observ și să-i descopăr pe oamenii care le poartă. Și, poate cel mai important, îmi place să scriu despre toate acestea.

Leave A Reply

Acest formular colectează adrese de email și nume cu scopul de a răspunde eventualelor solicitări/întrebări. Pentru a utiliza acest formular declar că am peste 16 ani, că am citit și sunt de acord cu Politica de confidențialitate a acestui site.