Moș Crăciun povestește în exclusivitate despre cea mai iubită sărbătoare a anului!

0

O întâlnire pe cât de emoţionantă, pe atât de fascinantă. Trebuie să recunoaştem că atunci când am auzit că vom avea ocazia să-l luăm la întrebări tocmai pe el, am fost în extaz iar un zâmbet copilăros ne-a însoţit pe tot parcursul interviului. Moş Crăciun a fost şi va fi mereu pentru noi misterul copilăriei, acel personaj care ne popula fiecare gând al lunii decembrie. În zilele de dinainte de Crăciun cea mai arzătoare dorinţă a noastră, pe lângă lista de cele mai multe ori interminabilă, era să avem ocazia să-l cunoaştem în carne şi oase pe cel ce aduce speranţa, jucăriile şi dulciurile celor care au fost cuminţi. Vă puteţi imagina deci surpriza şi încântarea cu care am întâmpinat răspunsurile lui atunci când a spus DA unui interviu în exclusivitate pentru revista Altfel.

Moşule, te aşteptăm de când ne ştim cu aceeaşi emoţie an de an. Spune-ne, cum ai ajuns să faci ceea ce faci?

HoHoHo. A trecut atât de mult timp de când fac asta, dragele Moşului, încât mi-e greu să-mi mai aduc aminte exact împrejurările în care am ajuns să fiu cel care împarte bucurie şi speranţă în lumea întreagă. Nu-mi mai aduc aminte nimic din tinereţile mele, toată viaţa mea mă ştiu de-o sută de ani şi nu am nici o poză sau amintire cu mine fără pleată dalbă şi barbă albă. Legende sunt câte-n lună şi în stele iar eu nu pot să o confirm sau infirm pe niciuna. Ce ştiu sigur e că an de an, cu ajutorul saniei mele trasă de cei mai straşnici reni şi cu ajutorul elfilor mei foarte harnici, mă strecor în casele unde ştiu că sunt copii cuminţi şi le las jucării sub brad. Iar pentru cei mari, cei cu sufletul deschis şi curat am doar speranţă, fericire, prietenie, iubire, frumuseţe, înţelepciune cât şi toleranţă, de care este cea mai mare nevoie în zilele noastre.

Dar sunt atât de mulţi copii şi doar o noapte la dispoziţie. Cum reuşeşti să împarţi toate cadourile într-un timp atât de scurt?

HoHoHo dragele mele, acuma chiar secretul cel mai bine păzit din toate timpurile nu pot să vi-l divulg aşa, cât ai pocni din degete. Tot ce pot să spun e că am ajutor de nădejde, mai exact elfii mei dragi care extrag din gheaţă praful magic care îmi permite să îngheţ timpul atât cât am nevoie să îmi duc treaba la bun sfârşit. Şi să nu uităm că nu toţi copii sunt cuminţi şi nu toţi adulţii caută bunătatea ce-o am în tolbă. Cu siguranţă aţi fi uimite de numărul mic de cadouri pe care trebuie să le împart în zilele noastre.

Suntem convinse că iubeşti ceea ce faci, altfel nu ai face totul atât de bine şi cu atâta dăruire. Dar, cu toate acestea, trebuie să fie ceva ce îţi place cel mai mult la acest job.

Trebuie să recunosc că îmi place tot din ce înseamnă a fi Moş Crăciun, dar cred că cel mai şi cel mai mult îmi place că oamenii devin mai buni, mai darnici şi mai generoşi. Parcă pentru o clipă lumea devine un loc mai bun per total şi totul în anticiparea mea. Cât despre faptul că am ocazia să călătoresc în lungul şi-n latul pământului, nu cred că mai trebuie să vă explic ce înseamnă asta pentru mine. Bunătatea este aceaşi în orice colţişor de lume iar sentimentele înălţătoare care fac această sărbătoare să fie una a bucuriei se simt la fel oriunde te-ai afla.

Suntem convinse că există şi un revers al medaliei în toată treaba asta. Care este cea mai grea parte din a fi Moş Crăciun?

Din păcate aşa e dragele Moşului, şi meseria asta are părţile ei negative şi mai puţin plăcute. Cu toate că în general Crăciunul este o sărbătoare care are puterea să scoată tot ce-i mai bun din oameni şi totul se învârte în jurul lui “a dărui” şi “a-ţi păsa”, sunt totuşi oameni şi copii pe care această sărbătoare nu îi mişcă cu nimic. Şi asta mă întristează cel mai tare, să văd oameni egoişti, răi care se aşteaptă să primească totul fără să dea nimic în schimb. Zi de zi am în faţă liste cu oameni buni şi oameni răi, iar faptul că trebuie să citesc listele celor răi este lucrul care îmi place cel mai puţin din toată meseria asta. Nici faptul că trebuie să mă strecor pe hornul caselor nu e chiar o încântare…

Până în urmă cu aproximativ 50 de ani vestimentaţia ta era verde. Ce s-a întâmplat? Crezi că îţi scoate mai bine în evidenţă trăsăturile culoarea roşu sau (după cum se vorbeşte în popor) eşti sponsorizat de o anumită companie internaţională?

HoHoHo dar ce curioase sunteţi voi astăzi. Ei bine, dragele Moşului suntem cu toţii influenţaţi de schimbare, iar în cazul meu schimbările au venit cu cerinţe mai… costisitoare, să zic aşa, din partea copiilor cuminţi. Înainte de era asta a tehnologiei scrisorile ce le primeam conţineau lucruri simple precum turtă dulce sau soldăţei de plumb, azi tronează gadgeturile cu mărul acela muşcat pe el şi nu numai. Tehnologia asta nu e ieftină deloc iar în anul în care am depăşit bugetul mi-am zis că trebuie să schimb ceva, să atrag nişte fonduri mai substanţiale de partea mea. Aşa am ajuns să îmbrac culorile companiei despre care vorbiţi şi vreau să vă spun, dragele mele, că nu regret nici până în ziua de azi decizia luată. Unu’ la mână, roşu mă prinde mult mai bine decât verde şi merge perfect cu nuanţa tenului meu şi în al doilea rând, împreună cu acea mare companie aducem spiritul Crăciunului în mai toate casele din lume. Ei au un buget suficient pentru a se face văzuţi şi auziţi şi o dată cu asta, se pune un accent foarte mare pe dăruire, bucurie, familie şi toate lucrurile pozitive pe care eu le reprezint şi dăruiesc lumii.

Eşti un bătrânel tare simpatic şi dolofan şi aşa eşti de când te ştim noi. Studiile spun ceea ce devine tot mai evident, că obezitatea are crunte efecte asupra sănătăţii. Ai încercat vreodată o dietă?

{Moşu râde cu o poftă de zile mari şi ne face şi pe noi să râdem copios} HoHoHo vreţi cumva să spuneţi că sunt gras? Aţi rămas la fel de glumeţe, dar aveţi grijă că poate vă treziţi amândouă cu câte o cutie plină de cărbuni anul acesta sub brad. Ei bine şi dacă toţi aţi amintit de elefantul din cameră, trebuie să recunosc că am un stil alimentar foarte sănătos şi echilibrat. Dar o dată cu luna decembrie şi cu toate prăjiturile ce mă aşteaptă în fiecare casă, kilogramele încep să se adune şi până după sărbători când ajung acasă la smoothiurile mele nicio şansă să mă pot opune ispitelor dulci şi aromate. Şi să vă spun franc, tonele de lapte pe care ajung să le beau într-o noapte nu ajută deloc siluetei.

interviu mos craciun

Acest HoHoHo pe care îl auzim atât de des este un defect profesional, un tic verbal sau o plăcere nevinovată?

HoHoHo, dar nimic nu vă scapă azi. După cum bine vedeţi eu sunt o persoană foarte veselă, râd mult şi sunt foarte uşor de amuzat. Cred că râsul e cel care mă ţine în viaţă de atât de multă vreme. Până la urmă să nu uităm că am mult peste 1000 de ani şi cel mai probabil, o să mai fiu printre voi cel puţin încă pe atât. Cred că pot să spun sincer că am găsit o fântână a tinereţii prin râsul ăsta care mă izbeşte la fiecare minut. Deci, acest HoHoHo este mai mult decât un tic verbal sau un defect profesional. Este o terapie pe care o recomand tuturor.

E un lucru bine ştiut că ai alături de tine o armată întreagă de elfi care te ajută în meseria ta. De unde îi recrutezi? Există un site specializat de angajări pentru elfi? Se întâmplă să fii nevoit să-i concediezi pe unii dintre ei?

HoHoHo, din fericire, nu trebuie să-i caut eu pe ei pentru că ei îşi ştiu vocaţia şi vin singuri la Polul Nord. În medie, pe an, se naşte în jur de un elf şi jumătate iar atunci când ei sunt pregătiţi trebuie doar să se gândească la mine şi Rudolf îi şi aşteaptă afară să-i aducă în atelierul meu. Din fericire nu trebuie să-i concediez pentru că sunt elfi cu suflet mare care nu cunosc răutatea iar la mine în atelier îşi duc veacul cel puţin un secol până când sunt nevoiţi să plece înapoi de unde au venit, pe meleaguri calde şi pline de magie.

Din păcate nu trăim într-o lume ideală iar ca orice pădure şi umanitatea are uscăciunile ei, persoane lipsite de apreciere şi recunoştinţă. Ai simţit vreodată că ai vrea să renunţi la a fi bunul Moş?

HoHoHo, chiar deloc! Mă inspiră lumea şi tot ce mă înconjoară. Învăţ de la cei care au suferit o tragedie în viaţa lor şi îi înţeleg pe cei care ajung să fie lipsiţi de apreciere. Să luaţi aminte dragele mele că Moşu e plin de înţelepciune şi vă spun pentru că ştiu asta: lumea e plină de bunătate şi în fiecare om se ascunde o fărâmă cât de mică de recunoştinţă care aşteaptă să fie cultivată. La unii pur şi simplu nu a existat mediul propice pentru dezvoltarea bunătăţii, dar asta nu înseamnă că lipseşte cu desăvârşire latura asta din ei. Uitaţi-vă în jurul vostru şi o să vedeţi o lume plină de iubire. Până la urmă această sărbătoare nu e despre cadouri cât mai mult despre anticiparea lor, nu e atât de mult despre serile petrecute în familie cât despre însăşi familie şi nu este despre cine are dreptate şi cine nu atâta timp cât cineva este în stare să recunoască că a greşit din când în când. Este despre abilitatea de a te opri o secundă din tot ceea ce faci ca să admiri frumusețea ce te înconjoară.

Dar ia spune-ne tu Moşule, ce cadou îţi doreşti anul acesta de Crăciun?

HoHoHo, asta da întrebare! Cadoul pe care mi-l doresc nu are o formă fizică. Îmi doresc fericire cât mai multă să o pot duce în fiecare casă care o aşteaptă cu sufletul la gură. Îmi doresc o listă mai lungă de copii cuminţi şi îmi doresc ca spiritul Crăciunului să ajungă până şi în cele mai îndepărtate colţuri ale lumii.

Suntem convinse că listele copiilor sunt cuprinzătoare şi pline de cerinţe. Cum te descurci cu copiii care îți cer lucruri mai greu de realizat cum ar fi pacea în lume sau ca părinții lor să se împace?

HoHoHo, aşa-i dragele Moşului. În fiecare an primesc scrisori de la copii care îmi cer lucruri mai degrabă d-ale sufletului decât jucării sau alte lucr’șoare pe care elfii mei le pot făurii în atelier. Dar pentru că eu sunt Moşu’ şi nimic nu e irealizabil pentru mine, mă bucur să îi pot ajuta şi pe ei. În primul rând le insuflu speranţă după care- nu ştiu dacă ştiaţi asta, dar eu am şi o putere a gândului fantastică- îi fac să înţeleagă că schimbarea e în ei şi doar ei pot transforma lumea într-un loc mai bun, iar de cele mai multe ori aceşti copii ajung să fie oameni care schimbă mentalităţi şi transformă vieţi. Cât despre cei care îmi cer ca părinţii lor să se împace, le transmit acceptare şi înţelepciune să înţeleagă că unele lucruri nu pot fi schimbate ci trebuie acceptate.

După Crăciun, care e primul lucru pe care îl faci atunci când te întorci acasă din expediţia din jurul lumii?

Întotdeauna o strâng în braţe şi o pup pe doamna Crăciun. Ştiu că sunt plecat doar o zi, dar mi se face tare dor de ea. Apoi, cu un ceai în mână mă odihnesc la gura sobei şi îmi fac planurile pentru anul viitor. Ştiu că pare o muncă doar de o zi, dar nu e chiar aşa. Planificarea amănunţită e mama reuşitei în meseria mea şi nu îmi permit să pierd nici măcar o zi.

Ce ai dori să le transmiţi oamenilor care nu mai cred în spiritul Crăciunului şi implicit în tine?

Tare mult mă întristează să văd că în lume sunt atât de mulţi oameni care nu simt spiritul Crăciunului şi mi-aş dori tare mult să le transmit că acest spirit al Crăciunului se află în fiecare dintre noi. Nu trebuie să fie luna lui decemvrie ca să devenim mai buni, mai altruişti, mai generoşi. Că nu cred în mine, nu-i băi, dar cel mai trist e că nu cred în bunătate şi mi-aş dori ca măcar pentru o zi pe an să îmbrăţişeze tot ceea ce semnifică această sărbătoare şi să lase fericirea să le inunde viaţa. Un Crăciun deosebit vă doresc tuturor! HoHoHo

About Author

Altfel.

Leave A Reply

Acest formular colectează adrese de email și nume cu scopul de a răspunde eventualelor solicitări/întrebări. Pentru a utiliza acest formular declar că am peste 16 ani, că am citit și sunt de acord cu Politica de confidențialitate a acestui site.