Mixul perfect între cool și adorabil – Kape Illustration

0

Care e povestea voastră?

Ne-am cunoscut în 2012, în cadrul echipei Folkolor. Au urmat câteva colaborări, cea mai complexă de pe atunci fiind pentru primul număr din banda desenată, „Terapie de Basm”. Atunci am văzut că lucrăm foarte bine împreună și ne completăm reciproc. Prin octombrie 2013 am decis să formăm echipa Kape Illustration. La început, ce-i drept, nu am știut sigur încotro vom merge, dar s-au ivit o serie de oportunități și colaborări care ne-au format și continuă să ne formeze. Am făcut postere pentru diverse evenimente culturale, desene pentru tricouri, design pentru albume muzicale, design pentru viniluri, iconițe pentru diverse aplicații, decoruri de scene. Avem și două proiecte mari, pe termen lung: o bandă desenată pentru trupa Implant pentru Refuz, numită „Păsări Aprinse”, și un roman grafic, numit Suferar. Lucrăm de ceva timp la ele și ne sunt foarte dragi. Din 2015 și până acum am participat la mai multe expoziții și festivaluri: „Romanian Design Week”, „Vienna Design Week”, „Festivalul Internațional de Benzi Desenate de la Sibiu” și altele.

Care a fost cea mai mare provocare de până acum?

Fiecare proiect înseamnă o nouă provocare, în sensul bun al cuvântului. Provocarea, pentru noi, în momentul de față, o reprezintă benzile desenate la care lucrăm, cele pe care le-am amintit, decât alte proiecte care vin și pleacă. Sunt adevărate provocări, mai ales dacă ne gândim la timpul dedicat și la modul în care reușim să ne organizăm încât să nu ne compromitem proiectele plătite, cele mai mici. „Păsări Aprinse” chiar reușește să ne provoace în fiecare zi. Lucrăm la ea doar în timpul nostru liber și, printre pagini, ne mai imaginăm cum ar arăta obiectul final. Avem mulți prieteni și cunoscuți care știu de banda desenată pentru IPR și ne întreabă de fiecare dată când ne întâlnim „Când va fi gata?”, „De unde o luăm?”. Ne dorim și sperăm să o finalizăm cât mai curând, pentru ca oamenii să o poată răsfoi. Știm că e așteptată cu nerăbdare și asta ne provoacă și mai mult munca.

Kape Illustration interviu

În ce măsură se poate trăi din artă, în România?

Se poate trăi din artă în România. Important este să îți dai seama cam pe unde te-ai situa sau care ar fi acea direcție pe care ai vrea să ți-o asumi din momentul în care vei activa și care ar fi aportul tău în acea zonă. După aceea, este foarte important să te menții activ. Împărtășește activitatea ta cu publicul, prezintă procesul de lucru, arată modul în care abordezi un viitor proiect și soluțiile pe care le-ai găsit. Stârnești curiozitatea publicului, atât prin munca ta, cât și prin modul de prezentare cât mai detaliat și cât se poate de la subiect. Un alt lucru important este să participi la diverse expoziții colective sau personale, festivaluri de artă, etc.

Munca, talentul, norocul sau critica, care e motorul creației pentru voi?

Toate! Bineînțeles, primează munca. Talentul, critica și autocritica sau autoanaliza sunt acolo pentru a stabili direcția în care se va muncii, e important să muncești constant, dar trebuie să știi și cum să muncești. Cât despre noroc, „Norocul și-l face fiecare”, vorba vine. Aici putem face o trimitere la întrebarea de mai sus, unde am vorbit despre cât de important este să te promovezi și să împărtășești munca cu publicul larg. Poate rezultatele nu vor veni imediat, dar ele sunt pe drum.

Kape Illustration interviu

Care credeți că e impactul digitalului în artă?

Din păcate nu suntem cei mai potriviți oameni pentru a dezbate acest subiect. Lucrăm atât tradițional, cât și digital. Depindem în multe circumstanțe de intervențiile digitale, dar predomină lucrul tradițional. O mare parte din lucrările noastre sunt realizate de mână cu tușuri, creioane, pixuri, acrilice, etc., urmând a fi scanate, ajustate și trecute prin acest filtru digital. Arta digitală are o listă lungă de avantaje, pornind de la comasarea tuturor uneltelor de lucru într-un singur program până la butonul de „Undo”, care îți oferă posibilitatea de a mai încerca nenumărate alte soluții pentru a rezolva o lucrare. Este o metodă atractivă de lucru, deoarece îți oferă diferite variante, de la vectori până la interfețe de softuri, picturi digitale, concept art, animație, 3D etc. Arta digitală, spre deosebire de cea realizată tradițional, îți oferă oricând posibilitatea de a reveni la o lucrare și de a o ajusta sau completa.

About Author

Aliona Tcaci

Leave A Reply

Acest formular colectează adrese de email și nume cu scopul de a răspunde eventualelor solicitări/întrebări. Pentru a utiliza acest formular declar că am peste 16 ani, că am citit și sunt de acord cu Politica de confidențialitate a acestui site.