Marius Lupu – povestea unui artist

0

O incursiune în lumea make-up-ului poate suna foarte glamour şi… colorată! Vă invităm să aflaţi dacă este sau nu aşa de la unul dintre cele mai sonore nume din această industrie: Marius Lupu.

Marius Lupu

Foto: Denis Savescu

1. Povesteşte-ne puţin cum a început totul pentru tine. Cum ţi-ai descoperit pasiunea pentru make-up?

Contează foarte mult să fii la locul potrivit în momentul potrivit şi să ai lângă tine oameni de calitate. Pasiunea pentru domeniul beauty o am de foarte mult timp. În urmă cu 7 ani am urmat un curs de hair stylist. Atunci am avut prima întâlnire cu înfrumuseţarea. Din păcate, acea meserie nu era mănuşă pentru mine şi am renunţat. În schimb, în ceea ce priveşte make-up-ul, a fost dragoste la prima vedere. Eram în Danemarca de un an şi jumătate când într-o seară am văzut o emisiune despre make-up. Am ştiut din primul moment că asta e ceea ce vreau să fac, şi am acţionat imediat. Am hotărât că a doua zi urmează să-mi fac bagajele şi în cel mai scurt timp posibil să mă întorc în România unde voi încerca marea cu degetul în domeniul make-up-ului. Aşa a început totul. Până la urmă când găseşti ceea ce ai căutat toată viaţa, nu mai stai pe gânduri, iei atitudine.

Cum spuneam, contează oamenii pe care îi ai la început de drum şi norocul meu a fost să-l am alături de mine, atunci când mi-am început cariera pe Doinel Ungureanu şi mai târziu am ajuns să-l cunosc şi pe Alexandru Abagiu (un guru al make-up-ului la vremea respectivă şi chiar şi acuma).

Am ştiut că nu voi urma calea clasică a unui salon de înfrumuseţare. Vroiam ceva axat doar pe make-up şi aşa s-a născut ideea studioului de make-up (un concept pe care l-am întâlnit afară şi am vrut să-l implementez în România).

Întâmplarea a făcut ca deschiderea studioului să fie în aceaşi perioadă cu sărbătorile de iarnă, deci vă daţi seama că a fost plin mai toată luna decembrie. Am crezut că am dat lovitura, mă gândeam că dacă o ţin în ritmul ăsta, o să mă îmbogăţesc cu uşurinţă în cel mult un an. Ce naiv eram pe vremea aia (râde). În ianuarie, februarie şi martie am avut două cliente. Vă daţi seama că nu am stat degeaba, am profitat de timpul liber şi am făcut practică. În perioada aceea am machiat zeci, sute de fete. Cum prindeam o domnişoară dornică, cum o invitam la studio să-i ofer o schimbare de look.

De aici, drumul meu a fost destul de lin şi mereu în ascensiune. Am început să fiu abordat de televiziuni, reviste de specialitate, am început să lucrez cu diverse personalităţi din lumea show biz-ului (Adelina Pestrițu, Alexandra Enăchescu, Daniela Crudu, Cătălin Botezatu), am avut timp de un an şi un pic propria mea rubrică la televizor în cadrul emisiunii “În Vogă”.

Toate aceste lucruri mi-au crescut notorietatea şi mi-au propulsat afacerea. Cererea a început să fie tot mai mare până m-am trezit că nu mai făceam faţă. Atunci am cunoscut-o pe asistenta mea, care era în perioada aceea cursantă şi i-am propus să vină la mine în echipă. Acuma îmi place să-i spun “clona mea” fără de care nu m-aş putea descurca.

2. Cum vezi tu lumea make-up-ului din România şi implicit Timişoara, faţă de occident?

Din păcate este o diferență destul de mare. Dar încet, încet ne dezvoltăm şi noi tot mai mult. Dacă e să mă uit în urmă cu 3 ani, când cererea era destul de mică şi mentalitatea clientelor era să apeleze la un make-up artist doar în ziua nunţii, am evoluat destul de mult. Acum majoritatea femeilor care sunt invitate la un eveniment apelează la un make-up artist. Îmi place să cred că am avut şi eu o mică parte în această dezvoltare, pe Timișoara. Dacă în urmă cu 4 ani erau doi make-up artişti consacraţi şi cunoscuţi în Timişoara, iar academii erau două, trei, care nu ofereau mare lucru, acuma doar eu am în jur de 350 de absolvenţi ai cursului.

În ceea ce priveşte occidentul, din perspectiva make-up-ului, cei mai tari pe piaţă în momentul de faţă, consider eu, sunt ruşii care au cele mai multe academii şi cea mai dezvoltată industrie a make-up-ului. În ultimii ani, atât eu, cât şi colegii din Bucureşti am tras să aducem make-up artişti din Rusia care să susţină seminarii şi master class-uri în Timişoara, Bucureşti, Cluj … oraşele mari. Ei vin aici cu propriile tehnici care sunt inventate şi brevetate de ei, cum ar fi tehnica creion sau tehnica acuarelei. Noi, în România, punem destul de mult accentul pe tehnica fard. Şi eu în academie această tehnică o predau, ca suport principal.

De asemenea, afară eşti mult mai apreciat pentru ceea ce faci şi remunerat pe măsură. Aici, în România, dacă ai un studio, salon sau o afacere îţi poate fi destul de bine, dar ca un make-up artist care lucrează doar în weekend, nu pot să spun că este un job foarte bine plătit, pentru că investițiile sunt mari. O trusă profesională de make-up cu tot ce ai nevoie poate ajunge şi la 3000 de Eu, sumă destul de mare pentru nivelul de trai al României.

iasmina matici

Model: Iasmina Matici
Hair: Keresztez Krisztina
Foto: Catalin Muntean
Mua: Marius Lupu

3. Cine te-a inspirat de-a lungul carierei tale?

Când am luat prima oară contact cu această lume colorată a make-up-ului, pot să spun că persoana spre care îmi îndreptam mereu privirea era Alexandru Abagiu. Şi Doinel Ungureanu a fost o persoană care m-a inspirat. El este cel care m-a învăţat baza fără de care nu aș fi reuşit să construiesc ceea ce sunt acum. Apoi, am avut plăcerea şi onoarea să o întâlnesc pe Iuliana Sandu, când am participat la un curs în academia ei. Avem şi planuri împreună pe 2015 care implică plecarea noastră în America, la New York. Când eram la început de drum, mi-am setat două obiective mari. Să machiez pentru Cannes şi pentru Oscaruri, obiective pe care sper să le ating în viitorul apropiat.

4. Poţi să dai pentru cititoarele revistei câteva sfaturi în ceea ce priveşte trendurile toamnă 2014?

Anul acesta şi cel mai probabil va continua şi în 2015, se poartă foarte mult culorile metalice. Începând de la eye liner metalic, fard metalic, până la pomeţi cu iluminatori puternici, adică acel sidef.

5. Cât de mult ar trebui o femeie să respecte trendurile în machiajul ei zilnic? Cât de importante sunt aceste trenduri?

Pentru rutina zilnică, cât şi pentru evenimente nu este neapărat nevoie să folosim ce este în trend. Contează foarte mult ţinuta atunci când îţi alegi un machiaj cât şi conturul şi trăsăturile feței.

Cheherezada Okotaka Ebale

Model: Cheherezada Okotaka Ebale
Hair: Keresztez Krisztina
Foto: Catalin Muntean
Mua: Marius Lupu

6. Cât la sută din arta make-up-ului este talent şi cât la sută se poate învăţa?

În primul rând, în make-up, dacă nu ai talent, poţi să mergi la cele mai cunoscute şcoli din lume şi să participi la câte cursuri vrei, dar singurul lucru pe care îl vei învăţa este baza şi să faci un machiaj grafic. Şi cursantelor mele le spun acelaşi lucru “noi vă învăţăm, cap coadă, să aplicaţi un fond de ten, să faceţi o conturare, să aplicaţi un fard, un blush, dar eu ochii şi feelingul meu nu am cum să vi le dau. Dacă nu simţiţi culoarea în pensulă şi nu reuşiţi să vedeţi pe fața demachiată, machiajul final, nu vă pot ajuta”. Eu când mă apuc de un machiaj, ştiu, de cum pun mâna pe pensulă, ce culori voi folosi, ce o avantajează, ce să aplic în funcţie de vestimentaţie, de păr şi de structura feței şi vizualizez deja machiajul în forma lui finală.

Dacă e să o iau strict pe procentaj, aş spune că 70% este talent şi 30% este baza pe care o înveţi în diferite cursuri, masterclass-uri şi seminarii. Talentul nu se predă niciunde şi nu se învaţă.

7. Cât de mult poate afecta cariera unui make-up artist calitatea produselor pe care le foloseşte?

Foarte mult. Ceea ce noi folosim ca şi produse reprezintă cartea noastră de vizită. În momentul în care realizezi un machiaj, (dacă clienta urmează sfaturile noastre legate de întreţinerea lui) trebuie să fie perfect de la început până la sfârşit.

Dar bineînţeles că mai sunt şi alţi factori care intervin aici. Ce le spun eu tot timpul clientelor care vin la machiaj: “Gândiţi-vă că voi îmi oferiţi mie o pânză pe care să pictez. Dacă acea pânză este murdară, roasă sau ruptă, la fel va fi şi pictura la final. Dacă voi îmi oferiţi o pânză frumoasă, albă, îngrijită şi pictura mea va fi pe măsură.”

E clar că produsele de uz casnic care se găsesc în comerţ nu au ce căuta în beauty case-ul unui make-up artist.

8. Lumea make-up-ului este privită din exterior ca o lume a femeilor. Te-ai confruntat cu prejudecăţi din această cauză? Şi cum ai trecut peste ele?

În drumul meu am întâlnit oameni şi oameni. Din păcate în zilele noastre, oamenii se hrănesc din mici bârfe sau poveşti inventate. Prima chestie de care m-am lovit a fost clasica prejudecată … dacă eşti bărbat în domeniul beauty, eşti etichetat automat ca fiind gay.

Dar cele mai multe răutăţi cu care m-am confruntat au fost cele legate de partea financiară. Am auzit tot felul de poveşti. Ba că cineva e în spate şi plusează bani… Ba că am prea mulţi bani şi vreau să mă fac vedetă, că toată treaba cu make-up-ul e doar un moft…  Ba că sunt de bani gata (râde)… aş fi vrut eu să fie asta situaţia. Până la urmă doar eu ştiu cât am muncit.

Iasmina Matici

Model: Iasmina Matici
Hair: Keresztes Krisztina
Foto: Catalin Muntean
Mua: Marius Lupu

9. Un sfat pentru make-up artiştii la început de drum?

Sfatul care îl dau şi cursanţilor mei sau celor care vor să pornească pe acest drum este să muncească mult şi să pună foarte mult accentul pe practică, să investeşti continuu în tine, nu te poţi opri doar la un curs. Fiecare persoană pe care o întâlneşti în acest domeniu te poate învăţa ceva, fiecare coleg are o tehnică a lui pe care ţi-o poate prezenta.

Şi ce aş mai vrea să le spun să ia aminte e că acest domeniu este destul de scump şi necesită investiţie continuă, atât în tine cât şi în produse.

10. Ca încheiere, te invităm să transmiţi un mesaj timişorenilor Altfel.

Mă voi adresa mai mult domnişoarelor şi doamnelor acuma. Orice domnişoară, doamnă care se respectă, dimineaţa înainte să plece din casă, să nu uite de acele trei produse care te schimbă şi îţi oferă un look fresh. Chiar dacă nu eşti adepta machiajului, folosind aceste trei produse- mascara, blush şi lipgloss sau ruj, vei arăta total schimbată.

marius lupu

Foto: Denis Savescu

Ce vedetă de la Hollywood ţi-ai dori să machiezi?

Angelina Jolie

Preferi machiajul high-fashion sau pe cel clasic?

High-fashion

Culoarea preferată?

Roşu

New York sau Paris?

New York

Marilyn Monroe sau Lady Gaga?

Lady Gaga

 

About Author

Altfel.

Leave A Reply

Acest formular colectează adrese de email și nume cu scopul de a răspunde eventualelor solicitări/întrebări. Pentru a utiliza acest formular declar că am peste 16 ani, că am citit și sunt de acord cu Politica de confidențialitate a acestui site.