Marion Krautner – muzicii îi stă bine în verde și albastru

0

Nu știu alții cum sunt, dar mie îmi plac culorile, chiar și când nu sunt sigură că “merg împreună”. Piesa lui Marion Krautner, “Green goes with blue” m-a convins că albastrului îi stă bine lângă verde, vocii lângă chitară, jazzului lângă pop. Interesată să ascult mai multe piese, am ajuns la unul dintre concertele ei și, constatând că există o discreție misterioasă în privința lui Marion, am decis să investighez eu detaliile de rigoare.

Mini bio:
Vârsta: 28
Profesie: PR al Centrului Cultural German Timișoara
Studii: 8 ani de pian
Olimpică națională limba germană
Facultatea de Științe Politice
Master Mass media și comunicare
Debut muzical: albumul Murmur, iunie 2014
Principiu de viață: Lucrurile importante vin firesc, nu e nevoie să le forțezi”.

Conversația noastră a decurs lejer, pe malul Begăi, între oameni și limonade. Stabilim, pentru început, că genul muzical este pop- în sensul original al cuvântului, cu influențe alternative și jazz. Marion îmi dezvăluie că una dintre întrebările cele mai frecvente e: Pentru cine cânți?

Noi nu știm răspunsul, așadar, Marion Krautner, pentru cine cânți?

Am stat și eu să mă gândesc o vreme, cânt mult pentru mine însămi, dar mă bucur atunci când alți oameni se regăsesc în muzica mea. Piesele le compun eu, direct pe chitară. Pentru mine să cânt a însemnat și un moment de curaj, după ce am cântărit bine ipostaza în care eu mă deschid celorlalți prin muzică.

De unde vine inspirația pentru melodiile tale?

…din viața mea interioară… colorată…

…culori cum ar fi de exemplu, green and blue? Cum a apărut piesa pe lume?

În ziua aceea pur și simplu stăteam în pat cu chitara, de obicei versurile și muzica vin cam în același timp. Era o zi senină, de la fereastra mea se văd niște copăcei, se vede și cerul și… de acolo n-a mai durat mult până să înceapă versurile. Bineînțeles, este vorba de mai mult decât de cer și frunze, am mers cu gândul spre prietenie, iubire, relațiile dintre oameni în general. M-am gândit la optimism și- e acolo un vers- că trebuie să fie un anumit tip de iubire, iubirea ca rațiune de a exista. Eu sunt norocoasă, am cunoscut mai multe tipuri de iubire.

Și care dintre ele poate fi rațiunea de a exista?

Oricare poate fi.

Cum ai început tu să cânți?

Cânt de mică, cel mai bun exemplu fiind “concertele” mele de pe autobuz, de la 4 ani: cum călătoream pe distanțe mai mari, mergeam printre oameni și le cântam tot ce îmi trecea prin cap.

marion krautner

Compui piese și în română și în engleză, ce anume te influențează în alegerea uneia sau alteia?

Întotdeauna româna a fost prima mea limbă, doar engleza și germana se mai schimbă între ele. Mi-e mai simplu să compun în engleză pentru că am ascultat foarte multă muzică în limba engleză, dar prefer să scriu versuri în limba română, chiar dacă e un pic mai complicat.

Care e piesa ta preferată?

“Monstru frumos”- îmi place cum sună, îmi plac pianul și solo-urile instrumentale. Și “Ceva ciudat”- e evident vorba despre relația dintre doi oameni, dar de acolo fiecare poate înțelege ceva diferit, ceva personal, din exprimarea “ceva ciudat”.

Lucrurile importante vin firesc, nu e nevoie să le forțezi.

Care e piesa ta preferată din toate timpurile, de la alți cântăreți sau trupe?

Acum sunt într-o perioadă în care ascult muzică dansabilă. Mult timp am ascultat doar rock, apoi foarte mult jazz. Acum ascult de toate, nu mă limitez la un anumit stil de muzică, dar prefer muzica vocală, cu voci feminine.

Care e muzica pe care nu ai asculta-o?

Nu sunt deloc atrasă de muzica și de ritmurile orientale.

Susții concerte, ai scos un album, ai o piesă inclusă în compilația artiștilor locali (Made in TM). Ce ți-ai propus să faci mai departe?

Mi-aș dori să înființez un band stabil, să am alături persoane creative, libere să creeze și să cânte împreună cu mine. Până acum am mai colaborat cu un band, iar cea mai recentă colaborare este cu chitaristul Mihai Pascu, care mi-a fost alături de când am lansat albumul.

Cu ce te ocupi atunci când nu cânți?

Scriu pentru ziarul german Banater Zeitung, dar și poezii, fragmente de proză, mici povești, din care se nasc piesele. Îmi place să mănânc, prefer pastele și supa de tăieței de la mama de acasă.
Destul de rar ajung să mai cânt la pian, e un instrument în care trebuie să investești mult timp.

marion krautner

Care e părerea ta despre modă?

N-aș putea să mă definesc drept “fashion conscious”, merg pe principiul lejerității în mișcare, prefer liniile simple și culorile -preferatele mele chiar sunt verde și albastru, am și un soi de mică superstiție, să port ceva albastru la concerte.

Pentru marele final, ce crezi că ar fi uimiți oamenii să afle despre tine?

Sunt obișnuită să pun eu întrebările.
Sunt și foarte uitucă uneori.
Am o pasiune generală pentru cultură.
Îmi place de la nemți obișnuința de a lua lucrurile în serios, fiind în același timp relaxați.
Vreau să învăț să spun mai des Nu.
În momentul în care descopăr o piesă care îmi place mult, sunt în stare să o ascult numai pe aceea zile în șir, până ajung să îi cunosc fiecare notă.

Multe am mai fi discutat, dar limonada s-a terminat și atât am consemnat. Dacă vreți să știți mai multe, pe Marion o găsiți pe Facebook, iar albumul ei poate fi comandat online sau din diverse locuri din oraș (Cărturești, Reciproc, Ambasada).

sursă foto: Gavin Brown

About Author

Avatar

Leave A Reply

Acest formular colectează adrese de email și nume cu scopul de a răspunde eventualelor solicitări/întrebări. Pentru a utiliza acest formular declar că am peste 16 ani, că am citit și sunt de acord cu Politica de confidențialitate a acestui site.