Mădălina Răiceanu – up & coming designer

0

Simplitatea liniilor şi cromatica minimalistă a colecţiei “Plain Me” prezentată în cadrul Galei de modă UVT de Mădălina Răiceanu ne-a convins că tânăra creatoare de modă este un nume ce merită urmărit pe viitor.

De ce ai ales design-ul vestimentar?

Am optat pentru design-ul vestimentar… din întâmplare. Întotdeauna am fost atrasă de natura artistică din noi; în copilărie toate cărţile din bibliotecă erau pline cu desenele mele, în special oameni iar păpuşile purtau întotdeauna ,,creațiile’’ mele- bunica fiindu-mi ajutorul de nădejde pentru cusut. Însă ideea care m-a făcut să realizez că asta ar trebui să fac mai departe a venit la sfârşitul celui de-al treilea an de facultate (Relaţii Internaţionale şi Studii Europene). Mi-am dat seama că în viaţă trebuie să ai o minimă bucurie pentru ceea ce faci iar eu încă nu aveam asta. Astfel am decis să mă înscriu la Arte. Când am ajuns la admitere mi-am dat seama că nu ştiam nimic… îmi aduc aminte că proba de creaţie a fost un eşec, drept urmare am fost admisă la limită. Pe parcursul a celor trei ani am învățat foarte multe, şi asta cu ajutorul unor profesori minunaţi dar și al colegilor dornici să ajute.

Care este povestea colecției Plain Me?

Plain Me vine din dorinţa personală de a tinde spre simplitate, modestie, în primul rând din punct de vedere al modului de viaţă. Într-un moment în care inovaţia, tehnologia şi industria este la modă se naşte, în mod natural, nevoia renunţării la abundenţa materială inutilă şi revalorizarea lucrurilor simple, care ne fac cu adevărat fericiţi. Există şi un fenomen numit downshifting, născut din refuzul societăţii occidentale de a deveni sclava valorilor materiale- este, de fapt, un refuz al formei fără conţinut.

Comunităţile Amish, care au inspirat colecţia PLAIN ME sunt un exemplu pentru societatea consumeristă occidentală. Am urmărit documentarele despre aceștia și încă de la început m-au fascinat. Într-o lume tehnologizată, artificială, ei reuşesc să trăiască fără nici un fel de tehnologie, punând mare preţ pe valorile morale şi religioase, menţinându-şi tradiţiile manifestate şi în costumul etnic, neschimbat de sute de ani.

Colecţia PLAIN ME explorează graniţa dintre costumul tradiţional și designul vestimentar prin fuzionarea celor două spaţii culturale. Interpretarea elementelor din portul tradiţional amish – auster, modest – transpuse în textile naturale, cu structuri decorative contemporane, construiesc o viziune proprie, autentică relevantă pentru prezent.

Madalina Raiceanu designer

Cărui tip de femeie se adresează creațiile din colecția Plain Me?

Colecţia se adresează femeilor care definesc eleganţa mai mult prin simplitate decât prin opulenţa, femeilor modeste care iubesc natura şi pentru care valorile morale sunt mai importante decât cele materiale.

Cum vezi tu industria de modă din România? Crezi că oferă șansele necesare dezvoltării unui tânăr designer?

Fiind la început de drum, încă visez, vreau să cred că poți ajunge unde vrei dacă iubeşti ceea ce faci, ai încredere în propria viziune şi muncești mult.

Ce planuri de viitor ai?

După Gala Absolvenţilor am avut parte de multe surprize plăcute, printre care şi un premiu oferit de Syoss. Este minunat sentimentul când primeşti atâtea felicitări de la oameni de la care nu te-ai aşteptat sau pe care nu îi cunoşteai. Din punctul meu de vedere lucrul acesta contribuie foarte mult la întărirea încrederii în sine şi te face să vrei să munceşti mai mult pentru a avea parte, din nou, de aceeaşi experienţă. Prin urmare, cu foarte mult entuziasm şi cu un mic ajutor din partea familiei, îmi doresc deschiderea unui mic atelier de creație.

Foto: Ioana Ungureanu şi Andrei Ungureanu
Modele: Iunia Diţă şi Emanuela Bere
Make-up: Ramona Florea

About Author

Avatar

Leave A Reply

Acest formular colectează adrese de email și nume cu scopul de a răspunde eventualelor solicitări/întrebări. Pentru a utiliza acest formular declar că am peste 16 ani, că am citit și sunt de acord cu Politica de confidențialitate a acestui site.