Ligia Pop raw food guru

0

La 35 de ani, Ligia Pop este autoarea a ș​ase​ cărţi: ​”​Paşi în lumea muzicii​”​, ​”​Reţete vegane fără foc​“​, ​”​Germeni şi vlăstari. Surse de sănătate şi energie​“​, ​”​Deserturi pentru părinţi şi copii sănătoşi​“, ​”​Jurnal de sarcină. Sfaturi pentru o naştere naturală şi un bebe sănătos​” şi​ “Sfaturi pentru o viață sănătoasă“​​. ​Este raw food chef (bucătar specializat în alimentaţia vegană fără foc), susţine demonstraţii culinare şi organizează Raw Generation Expo​, ​un eveniment naţional prin care promovează un stil de viaţă sănătos. De asemenea, este gazda unor show-uri TV online („Ligia’s Kitchen“ şi „De vorbă cu Ligia“). A câştigat, alături de alţi 15 bucătari din lume, titlul internaţional YouTube Next Chef​ și este singurul bucătar raw vegan din lume care deține această onoare​. Ligia Pop este licenţiată în muzică la Universitatea de Arte „George Enescu“ din Iaşi şi e profesoară de pian. Pentru mai multe detalii, vizitaţi website-ul ei oficial: ligiapop.com.

1. Ești o inspirație pentru toți veganii și raw-veganii. Povestește-ne puțin, despre cum ai aflat tu de acest stil de viață și cum te-ai decis să-l urmezi?

Despre preparate din crudităţi am aflat încă din copilărie, însă prin anii ’80 încă nu exista aparatura performantă din ziua de azi cu care se pot face atâtea minunăţii. Pe atunci totul era foarte simplu şi se rezuma la combinaţii de salate şi deserturi din seminţe încolţite şi nuci combinate cu fructe. Fiind de o viaţă în căutarea unei alimentaţii care să mă facă să mă simt bine, să îmi menţin sănătatea şi să mă ajute să îmbătrânesc graţios, am apelat în timp la toate laturile vegetarianismului şi veganismului iar în 2008, fiind în SUA am descoperit preparate raw food “moderne”, care erau total deosebite de tot ce încercasem în România în copilărie. În timp am descoperit restaurantele de raw food şi Institutele de Sănătate care erau de zeci de ani în America, doar că eu şi soţul meu nu aflasem mai devreme de ele.

Şi uite aşa a început căutarea şi perfecţionarea mea şi totodată dorinţa de a împărtăşi cu cei din România, prin intermediul site-ului, tot ce învăţam şi aplicam. Românii aflaseră din anii ’40 de mâncarea crudă, dar era un număr restrâns de oameni marginalizaţi care o consumau şi niciodată nu s-a mediatizat aşa cum trebuia. Din 2009 şi până în prezent, am început în România o campanie intensă de mediatizare şi de publicare de articole, cărţi şi video-uri. De asemenea am organizat Raw Generation Expo, cu scopul de a aduna împreună magazinele şi firmele din domeniu şi a le prezenta publicului interesat. Ne bucurăm mult că de atunci foarte multe blog-uri au început să promoveze raw food şi mai mult de atât, au început de câţiva ani să se deschidă şi multe cofetării şi restaurante raw food, în special în Bucureşti dar şi în întreaga ţară.

2. Ce presupune mai exact un stil de viață raw-vegan?

Stilul acesta de viaţă promovează diversitatea în alimentaţie şi consumarea alimentelor în starea lor naturală. Nimeni nu ne poate impune procentul de crudităţi şi fiecare este liber să-şi aleagă proporţia dintre mâncarea raw vegană şi mâncarea vegană/vegetariană gătită. Marea majoritatea a raw foodistilor consumă un procent de 60-80% crud şi restul de 20-40%, mâncare gătită vegetariană/vegană, precum supe de legume, preparate făcute la slow cooker (aparat cu gătire lentă), la temperatura de 40˚C pe o perioadă mai lungă, la aburi, la cuptor în vase de lut sau ceramică, într-un cuvânt cât mai natural posibil. Se ştie că dacă se găteşte la 40˚C sau temperatură mai joasă, nutrienţii nu sunt alteraţi deloc.

Nu promovez extremismul şi niciodată nu am să fac asta, fiindcă nu toată lumea poate să ţină din prima un regim 100% raw food şi nici nu este recomandat pentru mulţi. Un regim 100% raw vegan se poate adopta după cel puţin 4-7 ani, timp în care corpul trebuie re-educat cu noile gusturi. Mâncarea gătită şi cea tradiţională este de cele mai multe ori consumată fiindcă suntem ataşaţi de ea emoţional (ne aduce aminte de copilărie, mirosul de cozonac sau de sarmale ne aduce aminte de bunica etc.) şi corpul se învaţă treptat, nu forţat cu noi obiceiuri. În felul acesta este cel mai sănătos, adică să o iei treptat şi să nu forţezi nota, fiindcă poţi să “cazi” pe parcurs şi te poţi descuraja foarte uşor.

Ca şi o definiţie, bucătăria fără foc foloseşte ingrediente de origine vegetală combinate cât mai corect din punct de vedere nutrițional. Se folosesc legume, vlăstari ( seminţe germinate de legume), frunzoase folosite pentru sucuri, fructe, seminţe, nuci, alge marine, superalimente etc.

Denumirea “raw vegan” înseamnă alimentaţia vegană fără foc (vegan = fără ingrediente de origine animală ci doar vegetal​e​), în care alimentele de bază sunt​: ​

Legumele​:​ într-o varietate cât mai largă şi multe frunzoase folosite în salate şi sucuri.
Germenii şi vlăstarii​: seminţe germinate de legume crescute în plăntuţe care sunt de 30 de ori mai bogat nutriţionale decât plantele mature şi care sunt surse majore de proteine complexe, uşor de asimilat şi digerat.
Seminţele şi nucile​:​ de asemenea surse de proteine complexe şi acizi graşi esenţiali.
Fructele​: ​în stare naturală sau uscat​e​.
Superalimentel​e: gen algele marine care reprezintă sursa cea mai complexă de minerale din lume şi până la cacao raw şi diverse prafuri vegetale bogate în nutrienţi complexi.

ligia pop germeni si vlastari

3. Ce sfat i-ai acorda unei persoane care nu a mai urmat niciodată regimul raw-vegan dar își dorește să facă acest lucru? Care ar fi primul pas?

Primul pas ar fi să se informeze și să realizeze că trebuie să o ia treptat și să-i ofere timp corpului să se învețe cu procentul mai mare de crudități. Niciodată să nu mănânce preparate raw în scârbă și să nu uite, că mâncarea raw trebuie să aibă gust și aspect frumos, altfel corpul nu o poate primi cum se cuvine. Pentru inspirație, cititorii pot învăța cum să facă rețete raw vizionând episoadele show-ului meu Ligia’s Kitchen și parcurgând Cartea ​Online ​de Bucate sau cele 5 cărți tipărite care se pot găsi în orice librărie din țară.

4. Care este percepția stilului de viață raw-vegan în România față de Occident?

Românii întotdeauna au fost deschişi spre tot ce ţine de o viaţă mai sănătoasă şi sunt deschişi şi spre acest stil de viaţă. La evenimentele noastre sunt prezenţi mii şi mii de oameni dornici să înveţe, poate nu neapărat să încline spre 100% raw, dar care doresc să înveţe să gătească mai sănătos şi să facă schimbări în viaţa lor.

5. Este indicat un procent de 100% raw food în viața noastră sau ar trebui să existe un echilibru între raw (mâncare fără foc) și vegan (mâncare gătită)?

Un stil de viaţă 100% raw food este ideal în special pentru cei care au o afecţiune, precum cancer sau alte boli fără leac. Dar pentru că noi am fost crescuţi consumând mâncare gătită, care are o însemnătate emoţională pentru noi, ar trebui să păstrăm un echilibru între alimentele gătite care pot să fie tradiţionale, vegetariene sau vegane şi alimentele în stare crudă. Trebuie doar să ne amintim zilnic, că trebuie să înclinăm tot mai mult spre crudităţi, dar mare grijă, să nu uităm de diversitate. Dacă mâncăm 50% fructe într-o zi, corpul nu va găsi toţi nutrienţii de care are nevoie doar în acele fructe​ şi vor apărea probleme din cauza cantităţii mari de zahăr prezentă în dietă. ​

ligia pop sfaturi pentru o viata mai sanatoasa

6. Pot apărea carențe în organism dacă ești vegan sau raw vegan? Cum preî​n​tâmpini acest lucru?

Diversitatea este cheia, şi din păcate mulţi nu cunosc această regulă de aur sau nu o pun în ​aplicare şi pot să intervină probleme. Dacă ar fi să analizăm, în orice alimentaţie intervin carenţe dacă nu există diversitate. Spre exemplu, cei care consumă cantităţi mari de produse animale, adică lactate şi carne, pot să aibă carenţe de B12 şi calciu, le ​pot lipsi proteinele de calitate şi sunt de obicei supraponderali.

Şi un alt lucru este faptul că mulţi nu înţeleg că un corp sănătos înseamnă echilibru, care este dat de îngrijirea întregului ansamblu​: ​minte, trup şi suflet. De multe ori oamenii caută să aibă o alimentaţie mai bună,​ mai​ naturală dar uită să îşi îngrijească trupul prin somn de calitate, exerciţiu fizic şi aer liber. Uită că trebuie să îşi păstreze mintea sănătoas​ă​, ocupându-şi timpul cu bârfe şi nemulţumiri, care aduc în corp foarte multă aciditate, iar într-un mediu acid, se dezvoltă foarte uşor celulele anormale, adică poate interveni boala.

7. Ai menținut acest stil de viață și, pe perioada sarcinii. A fost dificil, să faci acest lucru? Au fost necesare anumite schimbări?

Așa cum menționez și în cartea pe care am scris-o pe această temă,​”​Jurnal de ​s​arcină​. S​faturi pentru o ​n​aștere ​n​aturală și un ​bebe ​f​ericit​”​, am păstrat în alimentaţie un procent foarte mare de crud, combinat cu mâncare gătită. Nu a fost dificil, din contră am avut de ​câteva ori altfel de pofte, însă erau pofte obişnuite pe care ​le-am învins cu ​preparate din crudităţi​. A​lteori ​le-am ascultat şi după aceea am urmat consecinţele, mai exact, dacă până atunci nu aveam simptome specifice femeilor însărcinate, dintr-o dată s-au declanşat şi două săptămâni am fost precum era mama sau surorile mele când erau însărcinate​, adică cu rău şi greaţă mereu​. Schimbări nu am făcut, fiindcă atâta timp cât mi-am menţinut stilul meu de viaţă de dinainte, totul a fost foarte bine şi sarcina a decurs mai mult decât bine şi natural.

ligia pop jurnal de sarcina

8. De unde își poate procura un raw vegan alimentele pe perioada iernii?

Nu se fac eforturi supranaturale pentru a o procura, ci din contră, se consumă ce se găseşte pe piaţă, adică multe rădăcinoase şi fructe româneşti, plus o bogăţie de vlăstari din diverse plante comestibile care sunt cu 30% mai bogate în nutrienţi decât plantele mature. Nu se consumă însă ardei, roşii, castraveţi aduşi de prin alte ţări, fiindcă acelea nu sunt legume ci doar ceva plante crescute cu chimicale care nu au nici o calitate nutrițională.

9. Ești cu adevărat o femeie de succes: ești raw food chef, o autoare de succes, susții show-uri culinare apreciate în toată lumea și organizezi evenimente naționale. Care din aceste ipostaze este preferata ta?

Toate îmi sunt dragi inimii, fiindcă iubesc să lucrez şi să interacţionez cu oamenii şi mai mult de atât, să îi ajut cu cât ştiu dar să şi învăţ de la ei atât de multe lecţii de viaţă. Dar dacă ar trebui să aleg, cred că evenimentul ​nostru ​naţional Raw Generation Expo este preferatul meu, fiindcă este ca un copil al meu. Eu şi soţul meu l-am creat şi tot noi suntem organizatori​ şi​ sponsori şi ne ocupăm de tot ce ţine de partea de organizare şi promovare. E un eveniment care deocamdată se desfăşoară bianual la Bucureşti, însă de la anul îl vom organiza şi la Cluj şi poate pe viitor şi în alte oraşe importante precum Timişoara​ sau Braşov​.

ligia pop deserturi pentru parinti si copii sanatosi

10. Ce mesaj ți-ai dori să transmiți timișorenilor Altfel?

Cu toții trebuie să ne aducem aminte zilnic că alimentația este importantă, însă păstrarea sănătății se face prin menținerea și îngrijirea minții, a trupului și a sufletului.

About Author

Altfel.

Leave A Reply

Acest formular colectează adrese de email și nume cu scopul de a răspunde eventualelor solicitări/întrebări. Pentru a utiliza acest formular declar că am peste 16 ani, că am citit și sunt de acord cu Politica de confidențialitate a acestui site.