Interviu EXCLUSIV: Fedde Le Grand – despre Untold, ce înseamnă să fii un Dj internațional și planuri de viitor

0

Fedde Le Grand este, fără îndoială, unul dintre cei mai renumiți Dj din industrie. De aproximativ 12 ani, Dj-ul olandez a scos single după single și a creat seturi atât mainstream cât și underground. A jucat un rol pivotal în carierele Dj-ilor Nicky Romero, Deniz Koyu și Danny Avila iar track-urile ce fac parte din portofoliul lui cât și dorința de a experimenta l-au transformat într-o adevărată forță a industriei.

În timp ce mulți îl știu datorită track-urilor Put Your Hands Up For Detroit sau Let Me Think About It, el a creat o mulțime de alte single-uri care se aud peste tot în lume, iar Don’€™t Give Up sau Take Me Home sunt doar două titluri ce îi demonstrează talentul. De curând, am avut ocazia să ne întâlnim cu Fedde și în România, la Untold Festival, unde a fost invitat alături de Avicii, David Guetta, ATB și Armin van Bureen. Mai multe despre planurile lui de viitor, atmosfera de la Untold și relația cu fanii, poți afla chiar de la Fedde Le Grand, the one and only!

Varianta în engleză e mai jos.

1. Începutul tău în lumea muzicii a fost unul foarte natural: lecții de pian, cursuri de dans și apoi câțiva prieteni cu tobe. Te-ai așteptat vreodată să devii senzația care ești astăzi?

Nu cred că există cineva care să știe cu adevărat că va avea succes până nu se întâmplă. Pentru mine, succesul a venit după lansarea ”Put your hands up 4 Detroit”. Înainte de asta făceam spectacole mult mai mici și totuși, la un anumit nivel, credeam că am reușit. De luat în considerare că pe atunci muzica dance nu era atât de apreciată ca în zilele noastre, ceea ce înseamnă că nu exista un număr mare de DJ care să se ridice la rangul de staruri. Cred că asta a influențat menținerea așteptărilor la un nivel realistic. Sunt doar recunoscător că am putut să fac în ultimii 10 ani ceea ce iubesc și am reușit să îmi câștig existența din asta.

2. Te considerăm nu doar un DJ și producător de succes, ci și un artist. Chiar dacă nu folosești pensule precum mama ta, trebuie să fii foarte creativ în domeniul tău. Care sunt restul ingredientelor în afară de creativitate?

Sunt foarte norocos să provin dintr-o familie cu înclinații artistice, mama mea fiind, după cum ai spus, o artistă. Mereu mi s-a spus că indiferent ce voi face, creativitatea este esențială și aici intră și muzica. Alte aspecte sunt de asemenea importante, precum originalitatea dar și modul de lucru cu programele pe care le folosești pentru un efect maxim.

3. Fiecare artist are vocea lui. Tu, pe de altă parte, ai propriul tău sound. Care este diferența, în opinia ta, între munca altor DJ și munca ta?

Ca să fiu sincer, cred că principalul element caracteristic în muzica mea este că nu mă las limitat de nimic. Nu-mi place să mă focusez prea mult pe genuri muzicale, în schimb prefer să fac muzica pe care o iubesc încercând să îmi găsesc inspirația pe cât de des posibil în diverși artiști și sunete. În final eu sunt cel care crează acele melodii așa că vor exista mereu părți din mine în ele. Cred că cele mai importante elemente în melodiile mele sunt determinarea din ele și faptul că sunt înnebunit după tot ce înseamnă funk!

4. Prima ta melodie internațională de succes ”Put your hands up 4 Detroit” a fost rezultatul unui frumos accident. Acest incident te-a făcut să-ți regândești metodele de lucru pentru următoarele piese sau ai continuat urmându-ți instinctul?

Cred în continuare că este la fel cum am menționat mai sus, urmărește-ți instinctul și nu-ți limita creativitatea pentru că încercând să faci asta, vei strica totul. Ghidează-te după imboldul pe care îl ai atunci când lucrezi la o nouă melodie și vei vedea cum stilul tău va veni natural prin prezența ta în fiecare moment al creației. Desigur, poți să evaluezi cantitatea de succes pe care te aștepți ca o melodie s-o atingă, dar pentru Detroit am avut dubii dacă să o lansez sau nu și eram curios să văd ce se va întâmpla după aceea.

5. Muncă de cercetare, mostre, melodii vechi, mixaj. Care este cea mai grea parte în crearea unei piese noi?

Bună întrebare. Cred că depinde de fiecare melodie în parte. Uneori nu sunt mulțumit cu partea vocală și durează săptămâni de ajustări înainte să consider că se potrivește cu restul. Sau uneori pentru a avea o secvență reușită de acorduri sau o linie melodică bună poate dura la nesfârșit. În ansamblu, cea mai grea parte este creația în sine, mixajul și controlul, elemente pe care le fac de atât de mult timp.

6. Ești o sursă de inspirație pentru numeroși DJ, dar tu de cine ai fost inspirat?

Când eram mai tânăr îmi plăcea foarte mult George Clinton și Parliament Funkadelic. Acum DJ-ii mei preferați sunt Jamariquai, Carl Cox și Eric Prydz. Cei trei au fost mult timp în fruntea clasamentului propriilor jocuri, sunt încă pe val și respect cu adevărat asta.

Cred că principalul element caracteristic în muzica mea este că nu-mi dau voie să mă limitez.

7. Pe lângă apreciere și iubire, care este cel mai important cadou pe care îl primești de la fanii tăi?

Bani din vânzarea biletelor… haha… scuze, glumeam! :). Serios vorbind, fanii sunt o parte integrantă a vieții unui DJ și nimic nu ar fi cu adevărat posibil fără ei. De la a mă pune în top și a mă menține pe acea poziție pentru o perioadă atât de lungă este ceva ce apreciez tot mai mult. Devin din ce în ce mai conștient de cât de incredibil este acest lucru și realizez că fără fanaticii muzicii dance care împărtășesc acestă iubire pe care acest gen o merită, tabloul nu ar arăta așa cum arată astăzi. Această realizare ce prinde amploare este principalul imbold în crearea spectacolului GRAND. Tocmai a avut loc prima ediție în Amsterdam (cu bilete care s-au epuizat în 6 nopți), iar acum ne pregătim pentru ediția de o și mai mare amploare ce va avea loc anul viitor la stadionul din Olanda. Ca atare, dorim să aducem acest concept și pe plan internațional. Scopul este de a duce cu adevărat totul la un alt nivel, fără a călca pe drumuri cunoscute în realizarea unui show absolut, fiecare element fiind atent proiectat pentru a susține muzica în cel mai corect mod posibil. Dorința mea a fost de a crea ceva care să rămână în mintea fanilor, ca o noapte pe care n-o vor uita niciodată. Până acum cred că am reușit :). Chiar ar trebui să vizionați filmulețul de prezentare pentru a vă convinge singuri: http://flg.dj/grand-aftermovie. De asemenea, biletele pentru ediția de la stadion, ce va avea loc în luna martie a anului viitor, se pot procura de pe www.WeGoGRAND.com

interviu Fedde Le Grand revista altfel

8. Ai primit vreodată cadouri ciudate de la fani (în ce constau ele)?

Pfff, cred că mi-am primit porția de lenjerie intimă și alte lucruri din aceeași categorie aruncate pe scenă. Pe de altă parte, multe obiecte handmade extraordinare ajung la birou și, deși nu le pot păstra pe toate, încerc să îi găsesc fiecăruia un loc. La fel pot spune și de unele din desenele care circulă în online și sunt înfricoșător de bune. Încerc mereu să le share-uiesc prin rețelele de socializare.

9. Recent ai vizitat România și ai avut un show pe cinste la festivalul Untold. Cum a fost publicul aici? Ce ți-a plăcut și ce nu ți-a plăcut?

Show-ul a fost, fără îndoială, unul dintre cele mai bune din întreaga mea vară de până acum. Tuturor le-a plăcut. A fost o nebunie. M-am distrat foarte mult și a fost un show care a făcut întreaga echipă să uite de oboseala acumulată cu toate concertele de până acum. Cu toții am plutit o vreme după festival. Cu siguranță este o experiență pe care n-o voi uita…așa că invitați-mă înapoi!!!

10. Ești dispus să te întorci în România pentru alte concerte?

Ha! Cred că răspunsul meu anterior spune tot. DAAA!

11. Am văzut câteva poze în care erai ascuns în spatele pupitrului, așteptând să dai drumul petrecerii. Ce gânduri îți străbat mintea în acele momente?

Sunt doar concentrat. Încerc să intru în atmosferă cât de mult pot cu putință pentru a realiza de unde vreau să încep și de acolo mă duc după fani. E amuzant să crezi că emoțiile dispar după tot mai multe spectacole; în cazul meu emoțiile pozitive rămân. Încerc să dau totul la fiecare show, iar dacă ceva merge rău mă enervez. De obicei mulțimea nici măcar nu sesizează când un lucru minor merge prost, însă eu vreau să dau mereu 110%!

12. Călătorești peste tot în lume și susții show-uri pe întreg mapamondul. Există vreun loc anume unde nu ai avut ocazia să mixezi, dar ți-ai dori?

Am auzit că Slane Castle din Dublin este absolut amețitor, ar putea fi un loc grozav pentru spectacolul GRAND. Am realizat că mi-ar plăcea să mai am parte de astfel de locuri neașteptate în timp ce concepeam seria GRAND pentru Teatrul Royal Olandez. Un loc atât de legendar nu poate decât să contribuie în sens pozitiv la întreaga atmosferă și să ofere un set nou de surprize și provocări. Iubesc asta!

13. După o noapte pierdută mulți își redescoperă puterile în cafea. Ce anume faci tu pentru a merge mai departe?

Cafea. Cafea. Cafea. Iubesc cafeaua! Iar pe partea sănătoasă, un antrenament bun face diferența.

14. Urcușuri și coborâșuri. Avantajele sunt clare pentru toată lumea, însă care sunt dezavantajele în a fi un star internațional? Care este prețul pe care simți că-l plătești?

Cred că experiențele cu familia și prietenii pe care le ratezi ca și DJ atunci când călătorești foarte mult. Deși iubesc fiecare părticică din turneul acestei veri, sunt foarte nerăbdător să mă întorc în Olanda și să-i revăd pe cei dragi. Știu că trebuie să lipsesc de la o mulțime de lucruri, însă încerc să recuperez de câte ori am ocazia. La sfârșitul turneului din vara anului trecut am zburat în Grecia la nunta unui prieten. Când vine vorba de zile de naștere, încerc să nu mă concentrez atât de mult pe data exactă ci să le sărbătoresc oricând pot. Cred că asta le face mai distractive și fiind așa o provocare să pregătești totul, te bucuri mai mult de fiecare ocazie.

Show-ul(Untold) a fost, fără îndoială, unul dintre cele mai bune din întreaga mea vară de până acum.

15. Deseori compari procesul creării propriei muzici cu cel al preparării unui fel de mâncare. Le poți recomanda tinerilor Dj o rețetă care îi va ajuta să scoată cea mai bună savoare din muzica lor?

200 gr creativitate, 100 gr originalitate, 1L de perseverență și un praf de noroc.

16. Dacă ar fi să alegi un DJ cu care să concertezi, pe cine ai alege?

Cel mai probabil acela ar fi Carl Cox, ideal am face un set de 8 ore, undeva prin Ushuaia Ibiza. Carl, ești interesat?

17. Mâine. Luna viitoare. Anul viitor. La ce ar trebui să se aștepte fanii din partea ta?

Un album este pe drum! Se împletește atât de bine încât mi-a depășit chiar și propriile așteptări, abia aștept să îl lansez. Voi readuce show-ul GRAND, însă de data aceasta va avea loc la Ziggo Dome în Amsterdam, un loc ce poate găzdui 15.000 de oameni. Asta înseamnă că va fi mult mai mare decât cele anterioare, iar biletele sunt deja disponibile pe  www.WeGoGRAND.com. Între timp, lucrăm la aducerea conceptului pe plan internațional. Deci, o grămadă de lucruri palpitante. Abia aștept!

18. Spune-ne ceva ce i-ar surprinde pe cititorii noștri.

Sunt o persoană care nu intenționează să fie în centrul atenției. Știu, mi-am ales o carieră “perfectă” în această direcție :). De exemplu, de curând mi-am cumpărat o mașină. Nu este ceva ce mă reprezintă, mai degrabă prefer să investesc în echipamente pentru studio. M-am tot gândit dacă să cumpăr mașina sau nu, dar în final mi-am spus… de ce nu? Acum că o am sunt super fericit cu ea, însă urăsc atât de mult atenția de care am parte atunci când o conduc încât am tendința să alimentez noaptea.

interviu Fedde Le Grand revista altfel

19. Chiar dacă nu este încă 7 septembrie (n.a. la momentul luării interviului), dorim să îți urăm un “La mulți ani” în numele cititorilor noștri. Ai dori să le transmiți și tu un mesaj?

Haha, este prima dată când primesc urări cu o lună înainte de ziua mea, însă mă bucur. De ce n-aș începe de pe acum să sărbătoresc? Le mulțumesc tuturor celor care citesc acest interviu în Altfel și tuturor celor care au fost prezenți la Untold. M-am distrat pe cinste!

FAST TALK

Cartea preferată  Nu prea citesc- ținând cont de dislexia mea, așa că voi sări peste această întrebare.

Film sau serial preferat – Recent am reușit să vizionez un film cu prietenii mei, lucru destul de rar pentru mine, așa că voi spune Jurassic World. Cu siguranță îmi readuce în minte ceva amintiri.

Melodie preferată – Voi merge pe ultima mea melodie Cinematic. Sunt foarte fericit cu ea, a fost primită cu brațele deschise de public, așa că este foarte specială.

Locul preferat pentru o vacanță – Voi spune Bali, având în vedere că a fost și ultima destinație

Care sunt cele 5 lucruri esențiale pe care le iei cu tine când călătorești? – Pașaport, telefon, laptop, portofel și nelipsitele căști.

Citiți interviul integral în limba engleză

1. Your start into the world of music was so natural: piano, dance classes and then some friends with drums. Did you ever expect to become the huge sensation that you are today?

I don’t think anyone truly knows that they are going to become successful until it actually happens. For me it came quite suddenly after I released ‘Put Your Hands Up 4 Detroit’. Before then I was playing smaller shows and still thought that I had ‘made it’ to some degree. You have to take into account that back then dance music didn’t have the widespread popularity it has now, so there really weren’t the massive amount of examples of DJ’s turning into proper popstars. I think that helps keep expectations realistic. I’m just thankful that I’ve been able to do what I love for the past 10 years and have managed to make a living out of it.

2. We consider you not only a successful DJ and producer, but also an artist. Even though you are not using brushes like your mother, you have to be very creative in your work. What are the rest of the ingredients besides creativity?

I’m very lucky to have come from quite an artistic family, with my mother being an artist.  I was therefore always told that creativity is essential in whatever you do, and that includes music. Other aspects are also important obviously, such as originality and knowing how to get the most out of the music software you use.

3. Every artist has his own voice. You, on the other hand, have your own sound. What makes the difference, in your opinion, between the work of other DJs and yours?

To be honest I think the main characterizing element in my music is that I won’t let myself be limited too much, I don’t like to focus on genres too much but rather just keep on making music that I love and try to be inspired by as many varying artists and sounds as possible. In the end it’s me making the records so there will always be some bit of particular ‘me’ in there, making sure my sound does in fact stays definable and the records still are cohesive amongst each other in their own way. I think the main the defining thing in my sound is the forward drive in there and I’m a sucker for anything funk!

4. Your first internationally successful record “Put your hands up for Detroit” proved to be the result of a beautiful accident. Did this make you reconsider your working methods for your next records or did you just go on following your instinct?

No I think it’s pretty much the same as I mentioned above, just following your instinct all around, don’t let your creativity be limited too much ‘cause trying to will kill it all together. Just follow the vibe you have when working on a record and you’ll see your own style coming from the heart and being present in everything you create naturally. Off course you can assess the amount of success you expect a record to achieve but for Detroit I’d indeed been doubting whether or not to release it even and see what happened there….

5. Research, samples, old records, mixing. What is the hardest part when creating a new track?

Good question. I think it all kind of depends on each individual song. Sometimes I’m not happy with the vocal and it takes weeks of adjustment before I think it fits with the rest of the mix. Or sometimes having a good chord sequence or melodic top line can take ages to perfect. The hardest part overall is therefore actually creating it, mixing and mastering is relatively straight forward as I’ve been doing it for so long.

6. You are a source of inspiration for countless other DJs, but who inspired/inspires you?

When I was younger I was really into the likes of George Clinton and Parliament Funkadelic. Nowadays my favourite DJs are Jamariqoui, Carl Cox and Eric Prydz. All three of them have been right at the top of their game for so long, and they’re still rocking their own style, I hugely respect that!

7. Besides appreciation and love, what is the most important gift that you receive from your fans?

Money from ticket sales…hahaha…sorry…just joking! Seriously, fans are such an integral part of you’re life as a DJ, nothing would really be possible without them. From putting me at the top and keeping me there for such a long time now already which is something I’m appreciating more and more as I’m becoming even more aware of what an incredible thing it actually is, to even realizing that without the amazing dance fanatics sharing the love this music so deserves, the whole scene wouldn’t be what it is today by a long shot!! This growing realization is actually also the main driver for me in creating GRAND. It just saw it’s first edition in Amsterdam (which turned into an amazing 6 sold out nights) and right now we’re preparing for the big stadium edition in Holland next year as well as taking the concept internationally. The whole concept is about really taking it to the next level, taking no shortcuts whatsoever in creating the absolute maximum amount of show, all carefully designed to support the music in the exact right way. I wanted to push myself beyond limits and create something that all the fans leaving at the end of the show will walk out of realizing they just experienced a night they will never ever forget. So far I think we’ve succeeded J But you should really check the aftermovie to see for yourself: http://flg.dj/grand-aftermovie Also tickets are available already for the stadium edition in March next year via www.WeGoGRAND.com

8. Have you ever received any weird or funny gifts from your fans (what were they)?

Pfff I think I got my share of undies thrown up on stage and stuff like that, but I actually get send some handcrafted stuff to the office sometimes, I mean I can’t keep all but I really appreciate everything that’s handmade and try to find a place for that as much as I can. Also the drawings I see passing by online every now and then are just scarily good, I always try to share those via my socials as well as I’m just so impressed with the stuff some people can create!

9. You recently visited our country and made an amazing show at the Untold Festival. How was the public here? What did you like the most and what didn’t you like?

That show hands-down was one of the best ones out of my whole summer so far, no joke. Everyone went for it like crazy. It was insane. I had so much fun there and it actually was one of those that lifts the whole crew in forgetting that everyone is slightly getting tired as the tour is advancing and more shows have passed. We all felt like floating on air after that one for a bit 🙂 I definitely won’t forget that one in a while for sure….so invite me back!!!

10. Will you be willing to come back to Romania for other gigs in the future?

Ha. I think my previous answer says it all. YESSS!

11. I saw several pictures of you sitting behind the music stand, waiting to get the party started. What thoughts are crossing through your mind during those moments?

I’m just focused. I try to tap into the vibe as much as I can so I know where I want to take the start of my set, from there the crowd takes me 🙂 It’s funny as you’d say nerves disappear after so many shows, but somehow for me the healthy nerves always remain. I want to try and give it my best for each and every show, and when something does goes wrong I can really be pissed for a bit after my show as I feel I’ve shortened my fans and just need to get that out of my system, usually the crowd doesn’t even notice when a minor thing goes wrong, but I just want 110% always!

12. You travel a lot and play all across the globe. Is there a certain place where you haven’t played yet, but you wish you had?

I’ve heard Slane Castle in Dublin is absolutely stunning, might just be a great venue for GRAND…. I’d love to do some unexpected places anyway, I found with doing the premiere series of GRAND in the Dutch Royal Theatre, playing in such a legendary venue definitely contributes to the whole atmosphere of the night and sets for a whole different set of surprises and challenges, I love that.

13. After a sleepless night many rediscover their power in coffee. What do you usually do to get your day going?

Coffee. Coffee. Coffee. I love coffee! And on the healthy side a good workout definitely does the trick in clearing you right up.

14. Ups and downs. The ups are clear for all of us, but what about the potholes in being a famous DJ? What is the price you feel you have to pay for being and internationally renowned DJ?

I think the one thing that you miss out on most are experiences with friends and family in your home country because you’re touring so much. Although I’ve loved every bit of this Summer’s Tour I’m super excited to get back to Holland to see all my loved ones. I know I have to miss a lot and just try to work things in my schedule whenever I can, after last years summer tour I flew straight on to Greece to join friends of mine getting married there, and for birthdays and stuff I just tend to not care about the exact dates and just celebrate whenever I can. Actually makes for fun and special occasions in it’s own as well as it’s just such a challenge setting things up you enjoy it all the more.

15. You often compare the process of making your music to the one preparing food. Can you recommend a recipe for all the young DJs so that they can bring out the best flavor in their own music?

200g of creativity, 100g of originality, 1litre of perseverance, and a sprinkle of luck.

16. If you were asked to pick any DJ to perform back-to-back with, who would it be and why?

That would probably have to be Carl Cox, ideally we’d do an 8 hour set at somewhere like Ushuaia Ibiza. Carl you interested?

17. Tomorrow. Next month. Next year. What should your fans expect from you in the future?

Well an album is on its way! It’s getting together so amazingly well, it’s really superseding my own expectations so I’m really excited to get that out there. I’m also reigniting my GRAND show, this time taking it to the Ziggo Dome in Amsterdam which can seat over 15,000 people, so it will be even bigger and better before, tickets are available already at www.WeGoGRAND.com and in the meantime we’re also working on the international expansion of the concept. So a lot of super exciting things. Can’t wait!

18. Tell us something about you that would surprise our readers.

I’m really not someone that actually intends to be in the centre of attention….I know…absolute right career path I’ve chosen 😉 😉 For instance I’ve bought myself a new car the other day. Which is really not like me to begin with, somehow I just tend to be more eager to invest in some new studio gear or whatever. Anyway, I’d been looking at this car for quite a while now and in the end figured why not. Now I have it I’m super happy with it, but I hate the attention it gets when I’m driving so bad that I tend to go get gas at night 🙂 🙂

19. Even though it’s not 7th of September yet, we want to wish you a “happy birthday” in the name of our readers. Would you like to send a message to them?

Haha this is the first time I’ve been wished happy birthday almost a month early, but I like it, why not start the celebrations now?! Thanks to everyone who’s reading this in Altfel and anyone that came to see me play at Untold! I really had a blast!!!

FAST TALK:

Favorite bookI’m really not much of a reader with my dyslexia and all so I think I’ll have to skip this one.

Favorite movie or seriesI’ve actually quite recently been able to catch a movie together with some friends which is quite rare for me, so I’m gonna go with Jurassic World which we went to see, brings back some memories for sure!

Favorite trackI’d have to go with my latest release Cinematic. I’m super happy with that one and it’s been received so well, it’s really special to me!

Favorite place to vacation – I’d have to say Bali as it’s been my most recent!!

What are five MUST have items when you travel? – Passport, phone, laptop, my wallet and headphones for sure.

About Author

Avatar

Sunt o optimistă convinsă și mi se spune că am un entuziasm molipsitor. Am declarat război oricărui colț de mobilă, acolo unde se râde mult sunt mereu prezentă și încerc să împodobesc lumea din jurul meu cu frumos. Îmi place să cunosc suflete noi, să le observ și să-i descopăr pe oamenii care le poartă. Și, poate cel mai important, îmi place să scriu despre toate acestea.

Leave A Reply

Acest formular colectează adrese de email și nume cu scopul de a răspunde eventualelor solicitări/întrebări. Pentru a utiliza acest formular declar că am peste 16 ani, că am citit și sunt de acord cu Politica de confidențialitate a acestui site.