Interviu cu Matei Ionuț (Kreastă) – despre „arta” sporturilor extreme

0

Întotdeauna m-au fascinat sporturile (mai mult sau mai puțin extreme) de apă și cele de iarnă. Cu toate că nu mă declar vreo amatoare înrăită (cu excepția schi-ului), totuși am avut curiozitatea necesară să încerc, la viața mea, câteva dintre ele. Am eșuat lamentabil, însă asta este altă poveste. Dar din experiențele mele am învățat câte ceva și, mai mult, am cunoscut oameni care chiar știu cu ce se mănâncă “arta” sporturilor extreme.

Interviu cu Matei Ionuț (Kreastă)

Recent, într-o vizită grăbită de weekend la Straja, l-am cunoscut pe Matei Ionuț, însă mi s-a prezentat drept Kreastă, simplu și concis. Abia mai târziu i-am aflat numele real. În orice caz, Kreastă se ocupă iarna cu instructaj de snowboard. Stă toată iarna pe munte și îmbină utilul cu plăcutul, în sensul în care omul chiar are pasiune pentru job-ul său. Mereu am admirat oamenii care reușesc să trăiască din hobby-ul lor. Adică ce poate fi mai cool în viață?

Interviu cu Matei Ionuț (Kreastă)

Fiind o fire deschidă și haioasă, a început să-mi povestească despre cum a ajuns el să-și petreacă aproape jumătate de an pe pârtie și aproape toată cealaltă jumătate pe malul Dunării. Da, ai înțeles bine. Tipul chiar trăiește așa. Dar ajungem și acolo. Pe lângă asta, cochetează și cu alpinismul de la 16 ani. „M-am apucat de muzică inițial, cântam la tobe. Am avut tot felul de pasiuni din astea. Apoi am ajuns să fac alpinism ca să-mi permit propriile mele tobe. Și m-am îndrăgostit de alpinism. Pe vremea aia nu prea erau așa mulți în domeniul ăsta. Câștigam exagerat de bine. Acum s-a cam aglomerat piața iar prețurile au scăzut drastic. Dar îmi place enorm. Mai ales, ador văile alpine. Acolo simți exact ce-nseamnă să pierzi contactul cu omenirea și să-l câștigi pe cel cu natura. Simți ce-i aia viața.”

Interviu cu Matei Ionuț (Kreastă)

Dar înapoi la Straja, Kreastă continuă: „Prima oară când am văzut stațiunea, acum cinci ani, eram pe muntele de vizavi și căutam niște stații meteo. Când a venit iarna, m-a bătut gândul să vin pe aici să văd care-i treaba și dacă n-au nevoie de niște instructori de snowboard că Valea Prahovei nu mă prea atrăgea deloc (n.r. tipul e din București). Așa că m-am prezentat și oamenii, fiind flămânzi după instructori, m-au primit instant iar eu am rămas. Am stat vreo două săptămâni, dar nu aveam echipament de monitor, ci eram tipul colorat de pe pârtie (râde), așa că nimeni nu-și permitea să mă întrebe de ore și nici eu nu puteam să trag oamenii de mânecă: hei, vreți ore? Nu e ca-n piață ‘Semințe-semințe, vreți semințe?’ Așa că n-am făcut mare lucru, am cheltuit toți banii pe care-i mai aveam și a trebuit să mă întorc acasă. Ei, dar și asta a fost o experiență plină de peripeții, despre care am să povestesc altădată. În orice caz, am ajuns acasă, mi-am făcut temele și m-am întors cu echipament adevărat, inscripționat… toate cele. Îmi amintesc că trăgea lumea de mine pe stradă. Toți voiau ore. A fost genial. În următorii aproape trei ani, am fost doar trei instructori în toată stațiunea. Acum suntem aproximativ 15, dar muncim toți enorm. Snowboard-ul evoluează din ce în ce mai mult iar, dacă la început veneau și își luau o oră, două de snowboard, acum au prins gustul și încep să-și ia pachete de 10-20 de ore. Mulți vin la perfecționare. Și vin de toate vârstele. Cel mai mic învățăcel al meu avea doi ani. Deci nu vorbea decât în limba lui. A fost genial. Iar cea mai în vârstă a fost o doamnă de 50 de ani. Care a învățat. Deci oricine poate învăța snowboard”.

Interviu cu Matei Ionuț (Kreastă)

Atmosfera de la Straja mă încântă. Lumea e relaxată, cabanele sunt pline iar pârtia abundă în iubitori de sporturi de iarnă. Contextul mi se pare favorabil pentru o adevărată industrie în acest sens. Există, așadar, potențial să se ridice la standardele de afară. Totuși, mai e drum lung până acolo. Însă Kreastă are viziune și inițiativă. Mă bucur mereu când văd oameni determinați. „Ce mi-am propus este să îmi deschid o adevărată școală de snowboard pentru avansați, să fac un snowpark, să predau oamenilor și trick-uri. Practic, să fie ceva mult mai tehnic decât ceea ce avem acum pentru că ducem lipsă și sunt mulți doritori. Cel puțin copiii sunt înnebuniți să se dea pe rail sau pe kicker. Toți sunt încântați de freestyle. Dar evident, este greu să începi să construiești ceva. Am nevoie de aprobări, de un buget. Ei, dar încet, încet o să fac și asta. Știu ce înseamnă entuziasmul. Adică, uite, cum am ajuns eu la snowboarding? Prin simplul fapt că am vrut și eu să-mi pun placa în picioare și am uitat să o mai dau jos. Și apoi au urmat tot felul de alte plăci. Am o întreagă colecție acasă. Am încercat să cochetez și cu kite-ul. Este un sport superb dar, la noi în țară, este subdezvoltat. Și mai subdezvoltat decât kite-ul este wake-ul. Prea puțin știu ce e și și mai puțin l-au practicat vreodată. Adică, gândește-te că wake-ul (sau schi-nautic) era practicat la mare prin anii ’70. Iar acum este mort. Eu îmi doresc să-l readuc la noi și să-l fac accesibil pentru toată lumea. Asta se va întâmpla pe Brațul Borcea, Călărași. Este spectaculos. Ești înconjurat de natură și sunt convins că oricine va încerca va rămâne cu amintiri de neuitat și cu o experiență unică. Așa mi s-a întâmplat și mie.”

Interviu cu Matei Ionuț (Kreastă)

Pe lângă colecția impresionantă de sporturi pe care o are la activ, Kreastă își dorește să învețe să piloteze. Îl pasionează tot ce ține de avioane și, implicit, de deschiderea către univers. Și pot să-mi imaginez libertate pe care ți-o dă să fii în aer, undeva pe cer. Iar legat de univers, a ținut să menționeze telescopul (râzând) pe care-l are în camera sa din cabana de la Straja: „Mai vin câteodată oameni la mine- prieteni, amici- și îi invit să vadă telescopul. Mă pasionează astronomia.”

Interviu cu Matei Ionuț (Kreastă)

Proiectul lui Kreastă este, într-adevăr, ceva ce ne lipsește în România. Problema este că prea puțini știu de treaba asta. Însă anul acesta îi dă drumul. „Pe Brațul Borcea sunt două plaje. Una e cu căsuțe de camping iar cealaltă se numește Plaja Albatros sau Podul 4. E excepțional- nisip fin, o plajă de calitate. Pe lângă asta sunt oamenii frumoși, primitori și deschiși. Abia așteaptă să primească turiști, dar la modul că vor ca și alții să se bucure de zona lor. Îmi doresc să trezesc interesul și entuziasmul în oameni să-și depășească limitele și să încerce măcar. Ce-mi imaginez eu, este să vină un grup de prieteni, spre exemplu, să-și petreacă toată ziua în barcă și să fie ca o activitate distractivă de weekend. Bineînțeles, poți veni și individual, dar atunci când ești în gașcă e mult mai haios și mai dinamic.  Anul trecut, cei care au venit, s-au îndrăgostit complet. Anul ăsta vreau să devină ceva mai cunoscut și mai mare.” Așa că pe 6 mai 2017 se dă startul sezonului de wakeboard pe Dunăre la Călărași.

Interviu cu Matei Ionuț (Kreastă)

Așadar, People, noi susținem acest proiect mega inovativ și fresh și vă invităm și pe voi, toți iubitorii de adrenalină și experiențe noi, să vă alăturați! De ce? Pentru că ne plac oamenii, experiențele și evenimentele… altfel! Iar Kreastă și ideea lui se încadrează perfect în doza noastră de nebunie!

Interviu cu Matei Ionuț (Kreastă)

Interviu cu Matei Ionuț (Kreastă)

text: Ștefana Macovei

About Author

Altfel.

Leave A Reply

Acest formular colectează adrese de email și nume cu scopul de a răspunde eventualelor solicitări/întrebări. Pentru a utiliza acest formular declar că am peste 16 ani, că am citit și sunt de acord cu Politica de confidențialitate a acestui site.