Interviu cu Andrei Abrudean

0

Nimic nu se aruncă, totul se transformă

„Pașii mei mici vor ajunge cândva să fie de uriaș”, spune, despre pasiunea sa, Andrei Abrudean, artistul timișorean care a reușit să creeze artă din plăci electronice, creioane colorate sau pietre de râu.

Activitatea lui Andrei o urmăresc de aproape doi ani de zile și de fiecare dată când lansează un produs sau o colecție nouă o „savurez” din priviri și mă minunez cât talent și câtă dibăcie a pus Dumnezeu într-un singur om.

Am avut plăcerea să stau la o scurtă șuetă cu el și astfel am aflat că în spatele produsului finit, care de cele mai multe ori îți fură ochii, se ascunde multă muncă, perseverență și deschidere pentru nou.

Aș caracteriza lucrările tale într-un singur cuvânt: culoare. Când a început pasiunea ta pentru accesoriile handmade?

Întotdeauna mi-a plăcut să meșteresc. Încă de mic găseam câte ceva de făcut în jurul casei. Am început prin a bricola diferite corpuri de mobilier, după care am continuat cu obiecte din ce în ce mai mici. Cu accesoriile totul a început cam la jumătatea perioadei de facultate. Atunci am hotărât că în paralel cu studiul aș putea să am și un loc de muncă. Am avut de-a face cu multe componente electronice și am început să mi le imaginez sub o altă formă. Așa au apărut primele accesorii Abru.

România este o țară frumoasă, care a oferit multe talente. Din păcate, ele au fost apreciate uneori prea târziu. Cum percep românii handmade-ul?

De fiecare dată întâlnesc oameni încântați de ceea ce văd. Îmi place să le povestesc despre mine și creațiile mele. Îmi pare bine să văd că tot mai mulți își dau seama că munca realizată în totalitate manual necesită mult timp pentru gândire și execuție, nu are cum să reprezinte un chilipir.

Ai participat la Fashion Fridays Fair, ediția toamnă – 2014. Ce a însemnat pentru tine această experiență?

Fiecare ediție Fashion Fridays Fair la care am participat, la fel ca fiecare târg sau expoziție la care am fost prezent, a însemnat o nouă experiență. De fiecare dată îmi face mare plăcere să interacționez cu persoanele care îmi vizitează standul. Pe lângă asta, un mare plus este buna dispoziție care se așează în sală, stând alături de colegii de breaslă.

Lucrezi din pasiune și sunt convins că acorzi o atenție deosebită fiecărui detaliu. Cât timp îţi ia să finalizezi o piesă?

În funcție de complexitatea pieselor am ajuns și până la 4-5 zile, cu 8-12 ore de muncă pe zi. Niciodată nu poți estima cu exactitate timpul pentru realizarea unei piese sau a unui proiect. Pot apărea mici modificări pe parcurs, sau poți petrece mai mult timp cu o anumită etapă.

Fiecare artist își iubește creația, uneori mai mult decât pe sine. Totuși, ai o creație preferată?

Îmi e foarte greu să aleg. Îmi plac toate. Fiecare are ceva special, o amintire plăcută sau câte ceva nou învățat în procesul de creație.

Ai lansat accesorii din sârmă, creioane colorate, plăci electronice sau pietre de râu. Ce tehnică nouă de lucru ți-ar plăcea să înveți?

Plăcile electronice, creioanele colorate și pietrele de râu vor rămâne întotdeauna în paleta materialelor mele preferate. Le voi readuce pe rând în lumina reflectoarelor sub diferite forme. Îmi doresc să evoluez și să învăț din ce în ce mai multe tehnici care să implice lucrul cu metalele prețioase și nu numai. Deja am început să studiez. Abia aștept să vină momentul.

Vorbeam de artiști, iar tu ești unul dintre ei. Majoritatea dintre ei au câte o muză care îi inspiră. Ce te inspiră în realizarea bijuteriilor?

Sunt inspirat în primul rând de natură, de mediul înconjurător și grija pentru acesta. Totul a început din dorința de a însufleți prin intermediul reciclării diferitelor materiale a căror destinație era groapa de gunoi sau reciclarea prin metode clasice. Motto-ul meu este: „Nimic nu se aruncă, totul se transformă”.

Care este părerea ta despre târgurile de handmade care iau amploare?

Târgurile și expozițiile sunt locurile perfecte în care creatorul poate interacționa în mod direct cu persoanele interesate. Cumpărătorul poate să își facă o părere mai complexă despre produse. Cu cât mai multe târguri care iau amploare, cu atât mai bine!

Am văzut că produsele tale pot fi cumpărate de pe internet. Crezi că e mai profitabil comerțul online sau este mai bine să îți duci produsele la târguri?

Din punctul meu de vedere trebuie să existe un balans aproximativ egal între cele două. Eu încerc să le echilibrez. Fiecare dintre cele două variante are atât minusuri, cât și plusuri. Văd părțile bune ale comerțului online, dar și cele ale unui târg bine organizat.

Ai studiat Peisagistica, iar unii ar spune că nu are nicio legătură cu domeniul de care ești pasionat. Ce te-a determinat să aprofundezi această artă?

Cu siguranță fără Peisagistică lucrurile nu ar fi continuat în această direcție. Mă bucură și acum alegerea făcută în timpul liceului. Sunt pasionat atât de Arhitectura Peisajului, cât și de meșteritul bijuteriei. Ideea mea este de a le împleti. Nu le văd una fără cealaltă. Pasiunea pentru frumos, reciclare artistică, bijuterie și natură mă face să continui și să o duc la un alt nivel.

Realizezi şi modele în serie sau toate piesele sunt unicat?

Foarte multe din piese sunt unicat, însă am și modele pe care le realizez în serie. Îmi place să ofer clienților posibilitatea de a alege.

Te adresezi unei categorii de vârstă anume prin creaţile tale sau crezi că acestea pot fi purtate oricând şi oriunde și încerci să oferi tuturor material de unde să aleagă?

Accesoriile pe care le creez sunt maleabile și în funcție de ținută unele pot fi purtate cu succes zi de zi, ori la evenimente speciale. Pentru a le purta e nevoie de atitudinea corectă. Dacă există această calitate, indiferent de vârstă pot fi purtate de oricine.

Sunt tare curios cine cumpără bijuteriile pe care le realizezi. Domnii pentru doamnele lor sau doamnele își fac mai des singure cadouri?

De cele mai multe ori doamnele își fac singure cadouri, sau pregătesc daruri pentru prietenele lor. Din când în când sunt plăcut surprins de domnii care pun la cale surprize plăcute.

Suntem un popor talentat, iar concurență există în România și în acest domeniu. Cum reușești să te menții?

Îmi place că fac parte dintr-o comunitate atât de frumoasă și de creativă. Nu prea mă gândesc la concurență. Eu îmi urmez calea liniștit. Îmi pun ideile în practică zi de zi și cred că e de ajuns să mă mențin.

Andrei, vezi în handmade o afacere de viitor în toată puterea cuvântului sau e mai mult un hobby?

Am un DA hotărât. Văd o afacere de viitor în ceea ce fac. Pașii mei mici vor ajunge cândva să fie de uriaș. Contează foarte mult să crezi că se va întâmpla.

Dacă ar fi să caracterizezi în 3 cuvinte ceea ce faci, care ar fi acelea?

Entuziasm, culoare, îndrăzneală.

Ce sfat le-ai da tinerilor care au o pasiune similară cu a ta?

Dacă vreți, puteți! Porniți cu ele și continuați la fel, indiferent de ce vă veți lovi pe drum. Începeți și continuați cu încredere!

andrei abrudean

 

Puteți găsi creațiile lui Andrei în magazinul online: www.breslo.ro/abru/shop
Îi puteți scrie pe e-mailul: abrudean.andrei@gmail.com
Îl puteți urmări pe:
Facebook: facebook.com/AbruSHOP
Instagram, Google+ si Twitter : Andrei Abrudean

About Author

Avatar

Leave A Reply

Acest formular colectează adrese de email și nume cu scopul de a răspunde eventualelor solicitări/întrebări. Pentru a utiliza acest formular declar că am peste 16 ani, că am citit și sunt de acord cu Politica de confidențialitate a acestui site.