Interviu Cristina Ivașcu

0

Ochii unui fotograf sunt făcuți să vadă frumusețe acolo unde noi nu putem. Crează imagini spectaculoase și surprind momente unice din spatele aparatului foto care ne fac să exclamăm de uimire. Cum reușesc acest lucru? Cum arată drumul unui fotograf, de la începător la expert? Ce îi determină să nu renunțe până ating perfecțiunea și unde își găsesc inspirația? Iată câteva întrebări pe care noi le-am adresat unora dintre cele mai mari nume din domeniu, într-o călătorie începută în Timișoara și terminată în SUA. Prin urmare, dacă ai avut vreodată curiozitatea de a afla cum lucrează un fotograf de renume și de unde se inspiră, te invităm să citești poveștile unora dintre cei mai buni fotografi români și nu numai, aflate chiar direct de la ei: Cristina Ivașcu, Alexandra Sophie, Joel Robison, Rob Woodcox, Marta Popescu.

Spune-ne puţin despre background-ul tău. Cum ai ajuns să alegi fotografia şi ce îţi place cel mai mult la acest domeniu?

Tot timpul am fost atrasă de fotografie. Am avut acces de când am fost foarte mică la aparatură, pe vremea când tatăl meu lucra la criminalistică. Am vrut de vreo 5 ani să mă apuc de foto, dar toată lumea îmi spunea că nu am nici o şansă în domeniu, în plus, nu am facultatea de arte. Dorinţa a fost aşa mare încât am renunţat la tot ce făceam acum 2 ani şi mi-am cumpărat un aparat micuţ, entry level, să văd dacă mă atrage. De atunci am rămas îndrăgostită şi a urmat un nou început, într-o carieră nouă. Cel mai mult îmi place că în momentul în care pozez totul trece în background şi rămân numai eu cu aparatul. De multe ori mi se atrage atenţia când pozez că nu aud ce se vorbeşte în jurul meu

Ce te inspiră?

Inspiraţie e peste tot! Pe lângă faptul că văd zilnic sute de fotografii pe internet şi în reviste, mă inspiră şi lucruri care poate nu au importanță pentru multe persoane, lucruri mărunte lipsite, poate, de frumuseţe şi sens. Sunt multe cazuri în care “subiectul” nu prezintă absolut nimic interesant şi atunci mă confrunt cu o lipsă de inspiraţie, dacă îi pot spune aşa. Se întâmplă când nu îmi place ce văd în faţa aparatului (model, hair, machiaj, haine, etc).

foto cristina ivascu

Model: Mariwka Waluniwka

Crezi că Timişoara oferă în acest moment resursele necesare dezvoltării unui fotograf?

Timişoara e un oraş mic pentru industria de fashion/beauty dar nu este inexistentă. Nu cred că oraşul în care locuieşti trebuie să îţi ofere resurse de dezvoltare, tu ca persoană trebuie să încerci să te dezvolţi tot timpul dacă alegi domeniul foto pentru că e într-o continuă schimbare. Dacă tu ca fotograf nou pe piaţă nu iubeşti, la propriu, ceea ce faci cred că e momentul să alegi altceva pentru că o să fie o adevărată luptă să supravieţuieşti.

Ce te-a atras cel mai mult la fotografia de fashion/beauty?

Mă atrage foarte mult contactul cu oameni noi și faptul că am reuşit să leg câteva relaţii de prietenie cu oameni deosebiţi. Mă atrag cadrele care le compun eu în funcţie de fiecare situaţie. Când am un shooting nou e tot timpul diferit de cel precedent. Fiecare shooting are povestea lui chiar dacă e un lookbook sau o şedinţă foto de beauty. Fiecare model, haină, freză, machiaj e diferit şi frumos în felul lui. Asta pentru că am ajuns să lucrez cu oameni de top din industria de la noi din oraş.

foto cristina ivascu

Model: Mariwka Waluniwka

Ce aparatură foloseşti în acest moment? Ce aparatură ţi-ai dori să achiziţionezi pe viitor?

Momentan folosesc un Nikon D4, cu obiectivele 105mm f/2.8G,14-24mm f/2.8G, 10.5mm f/2.8G, 35mm f/1.4G, 85mm f/1.4G, 50mm f/1.8G, 300 mm F 2.8, 5 blitzuri de studio + un nikon sb + foarte multe accesorii de modificare a luminii şi alte gadgeturi pentru studio. O mică avere pentru foarte multă lume, pe care o car într-un rucsac mai mic decât foarte multe poşete purtate de domnişoare. Ce îmi doresc să achiziționez în viitor, e noul aparat de la Nikon pe care îl aştept să apară şi anume Nikon D5. Dar visul meu e probabil același ca al oricărui fotograf de studio şi anume, un Hasselblad care reprezintă un anumit nivel în fotografia de studio pe lângă preţul exagerat.

Când nu fotografiezi, ce îţi place să faci pentru a te relaxa?

Să retuşez? Sincer îmi rămâne prea puţin timp să fac şi alte chestii în afară de foto. Aleg să îmi petrec timpul liber cu nepoţelul meu în mare parte şi lângă familie. E un stil de viaţă pe fugă şi de când am început am ales să mă retrag din viaţa de noapte din oraş. E prea scurtă ziua pentru câte aş vrea şi trebuie să fac.

cristina ivascu

Cristina Ivașcu

Ce ar trebui să ştie orice fotograf aflat la început de drum?

Nu lăsa pe nimeni să îţi spună ce poţi face şi ce nu. Dacă simţi o chemare către acest domeniu şi nu are legătură cu banii nu ai de ce să nu încerci. Aparatura contează foarte puţin şi pentru a reduce pierderile financiare eu sfătuiesc orice începător să aleagă un aparat entry level să vadă dacă merită să meargă mai departe cu investiţia pentru că e o investiţie foarte costisitoare şi dacă nu eşti hotărât exact ce gen de fotografie vrei să faci, ajungi să cheltui foarte mulţi bani pe aparatura de care nu ai nevoie. Și da, aparatura diferă de la un fotograf de studio la unu de nunţi. Nu te lăsa intimidat de o persoană care stă lângă tine cu un obiectiv cât catedrala pentru că în majoritatea cazurilor persoana nu ştie nici să îşi facă setările aparatului. Să caute un curs de începător pentru a învăţa elementele de bază şi de acolo să îşi dea frâu liber imaginaţiei.

Un mesaj pentru timişorenii Altfel?

Dacă eşti înalt/ă, ai atititudine şi prietenii îţi spun că poţi urma o carieră de model, caută-mă online şi lasă-mi un mesaj dacă îţi place ceea ce fac.

foto cristina ivascu

Model: Mariwka Waluniwka

About Author

Altfel.

Leave A Reply

Acest formular colectează adrese de email și nume cu scopul de a răspunde eventualelor solicitări/întrebări. Pentru a utiliza acest formular declar că am peste 16 ani, că am citit și sunt de acord cu Politica de confidențialitate a acestui site.