Feminitate cu accentul pe altfel – Interviu Sofia Afrenie

0

O vizită în lumea unui designer vestimentar promite adesea să fie o incursiune creativă, plină de prospețime și culoare, iar atelierul Sofiei Afrenie chiar așa este: cochet, luminos și proaspăt. Ea și-a pus deja semnătura pe câteva colecții personale apreciate atât de vedete locale cât și de pasionatele modei în general și este în plină ascensiune.

Dacă ar trebui s-o descriu pe Sofia Afrenie în câteva cuvinte, aș alege în primul rând adjective precum “veselă” și “spontană”, dar și “ambițioasă” și “consecventă”, după cum se exprimă ea însăși. Am prins-o dis-de-dimineață la atelier, dinamică, gata de lucru, în așteptarea primelor cliente ale zilei.

Am consemnat pentru voi principalele puncte ale discuției noastre matinale, cu un ochi la ea și unul la creațiile din ultima sa colecție.

Cum ți-ai descrie în mare stilul?

Realizez mai mult rochii de cocktail, haine chic, majoritatea pentru petreceri, dar îmi place să le dau o întorsătură ușor surprinzătoare, să poată fi purtate și casual, pe stradă, ziua, dacă dorești. De exemplu, la o petrecere poți să te prezinți și într-o combinație top și fustă, în loc de tradiționala rochie de ocazie, dacă cele două sunt deosebite și arată bine împreună. După aceea ai posibilitatea să le mai folosești și în alte combinații. E chiar altceva.

Pentru cine îți place să creezi în mod special?

Eu fac lucruri mai puțin ancorate în tipare, deci pentru persoane mai îndrăznețe, mai flexibile. Pentru cele care nu se tem să surprindă cu un element neașteptat (cu un galben canar în loc de negru, care e foarte cuminte de cele mai multe ori).
De exemplu, în ultima colecție am avut astfel de piese și s-au dovedit a fi foarte populare, după numărul de comenzi care a urmat. În general vârsta celor care poartă creațiile mele se situează undeva între 20 și 24 de ani, dar mai sunt și cele de 30-35 și în curând voi lucra ceva chiar și pentru doamne mai mature.

Ce părere ai despre felul în care se prezintă moda străzii în plan local?

Nu prea observ să fie o modă a străzii demnă de remarcat. Există încercări, dar totuși nu-mi place că există o anumită liniaritate, lucruri prea cuminți care nu spun nimic, nu ies din tipar. Și la extrema cealaltă, adesea se ajunge să se forțeze lucrurile, neștiind să le combinăm după o cursivitate firească. De exemplu, o fustă mini mulată se potrivește mai bine cu o bluză supradimensionată, lărguță, decât alături de un top mulat și decoltat, cum se vede de obicei.

Crezi că la noi se poate vorbi despre o influență gen SATC(Sex and the city), în materie de tipare de imagine sau de garderobă sau ca stil de viață?

Sincer, eu nu am urmărit serialul respectiv, deci n-aș putea spune. Dar cred că oricum e nevoie în rândul celor interesați de modă de mai multă îndrăzneală, de a aborda lucrurile diferit, de mai multă versatilitate.

Care este trendul favorit pentru această primăvară?

Cel pe care îl puteți vedea și în colecția mea actuală, unul plin de feminitate, mai ales cu culori pastelate și fuste midi, în cloche. Feminitatea este actuală.

Se observă ușor că preferi culorile pline de viață față de negru, de la cine preiei inspirația?

Îmi vine acum în minte un designer indian, mai puțin cunoscut, deși a lucrat și pentru Paco Rabanne – Manish Arora. Influențele sale culturale sunt evidente, atât în alegerea culorilor cât și a detaliilor handmade, și ca atmosferă în general.

Ce te inspiră pe tine în acest sezon?

În acest moment pregătesc deja colecția-capsulă pe care o prezint de 3 ani la Ponton Casa Baraj de la Văliug precum și la evenimentul Fashion Fridays în Timișoara. Mă gândesc acum la ceva specific verii la piscină, cu elemente retro, glamour, voaluri și turbane cu pene.

Unde te vezi în viitor, care sunt dorințele tale ca designer?

Să mă concentrez mai mult pe partea de design. Momentan realizez eu cam toate etapele, alături de noua mea colaboratoare și plănuiesc să extind acele aspecte care țin de ocupația mea ca afacere, pentru ca eu să am mai mult timp pentru creația efectivă.

Ai vreun principiu după care preferi să te ghidezi, profesional și personal?

Am petrecut de mică mult timp în atelierul de croitorie al mamei mele, am stat în preajma tatălui meu care picta și am preluat de la ei o filozofie de viață care s-ar traduce cam așa: cu cinstea și cu hărnicia poți ajunge oriunde dorești, nu contează unde te afli.

Mai am cel puțin o mie de întrebări pentru tine, dar pentru final, te voi întreba ce crezi că aduc ALTFEL creațiile tale?

Probabil faptul că sunt menite să inspire o anumită atitudine, prin aerul pe care îl emană.

Am plecat din atelierul Sofiei, însoțită parcă de o briză primăvăratică și vă las în compania imaginilor primite de la ea, să vă aducă și vouă o dispoziție jucăușă.

About Author

Avatar

Leave A Reply

Acest formular colectează adrese de email și nume cu scopul de a răspunde eventualelor solicitări/întrebări. Pentru a utiliza acest formular declar că am peste 16 ani, că am citit și sunt de acord cu Politica de confidențialitate a acestui site.