EXCLUSIV: Interviu John Gray, autorul bestseller-ului Bărbații sunt de pe Marte, femeile sunt de pe Venus

0

Când vine vorba de comunicare, bărbații și femeile pot să transforme un teren comun într-un câmp de bătălie. Consilier expert în relații, autor de best-seller-uri internaționale, John Gray a agitat și el spiritele încă de la apariția primei sale cărți, „Bărbații sunt de pe Marte, femeile sunt de pe Venus”(1993). Citit și ascultat, citat, parafrazat, dar și contestat, el va fi prezent în luna noiembrie pentru publicul din România într-o conferință Extreme Training. Cu această ocazie, ne-a acordat un interviu în exclusivitate despre cum ar putea bărbații și femeile să conviețuiască cu succes pe aceeași planetă, chiar dacă par să provină din alte lumi.

Sunteți printre primii autori- dacă nu chiar primul autor cunoscut de publicul larg care a observat tipare diferențiale între bărbați și femei. Cum ați ajuns la această concluzie?

La începutul anilor ’80, în America foarte multe grupuri de femei vorbeau despre feminitate și multe grupuri de bărbați vorbeau despre cum să fii bărbat. Din păcate, erau două viziuni incompatibile. În practica mea de psihoterapeut, eu însumi îi învățam pe bărbați cum să fie mai delicați, mai pe placul femeilor, iar ei începeau să vorbească despre sentimentele lor. Femeile veneau să îmi povestească despre frustrările lor, iar eu am învățat să ascult și să pun întrebări mai mult din partea emoțională, astfel încât ele se simțeau în sfârșit înțelese, atât afectiv cât și cognitiv.

Am realizat astfel că ceea ce își doresc cu adevărat femeile este să fie alături de bărbați care să le permită să se simtă feminine. Femeia caută feminitatea în sine, iar atunci când nu o găsește, își închipuie că nu îi lipsește ei, ci bărbatului de lângă ea.

Acesta a fost începutul primelor mele observații. Am dezvoltat ideea în cadrul consilierii de cuplu și în propria căsnicie, observând ce pare să funcționeze atunci când existau tensiuni. Trebuie să reținem la ce sunt sensibili femeile și bărbații. Înțelegerea diferențelor este esențială pentru a ne îmbunătăți relația.

Bărbații simt nevoia să fie apreciați pentru ceea ce fac, iar femeile zic adesea lucruri care îi demoralizează, fără să își dea seama. Femeile sunt mult mai nefericite decât în alte vremuri. Tot mai multe activează în domenii profesionale masculine, rata divorțurilor crește pe măsură ce ele devin mai independente și auto-suficiente. Ceea ce trebuie să conștientizeze femeile este că într-o relație personală împlinită au nevoie să dea prioritate laturii lor feminine.

Bărbații trebuie să învețe cum să ofere acea susținere care le permite femeilor să se întoarcă la ei. Ar fi o mare schimbare pentru bărbați să învețe cum să facă o femeie fericită, lucru destul de greu în ziua de azi. Bărbații sunt predispuși să încerce să convingă femeia cu argumente raționale să nu mai fie supărată în loc să învețe să accepte ceea ce simte ea.

Ce poate spune sau face o femeie ca să minimizeze apariția stresului? Să nu insiste să aplice bărbatului acele soluții care funcționează pentru ea. Femeile adoră să fie întrebate și ascultate cu un interes real. Dacă ea e dornică să facă același lucru pentru un bărbat, dacă pune multe întrebări, poate cel mult să îi provoace creșterea nivelului de stres, neînțelegând de ce el devine iritabil.

Când a apărut cartea „Bărbații sunt de pe Marte, femeile de pe Venus”, a fost cumpărată majoritar de femei

Tiparele cognitive și comportamentale pe care le descrieți în lucrările dvs. pot fi considerate universale sau depind mai degrabă de caracteristicile diferitelor societăți?

Îmi concentrez mesajul pe caracteristicile universale mai degrabă decât pe cele create de societate, mai ales pe răspunsurile umane biologice la diverse situații. De exemplu, în mod universal, bărbații au de 30-50 ori mai mult testosteron decât femeile. E o diferență imensă privitor la cum reacționăm la situații, cum ne bucurăm de viață, cum experimentăm sexualitatea etc și asta se datorează acestui hormon care influențează aproape tot ce face un bărbat. Când nivelul de testosteron al unui bărbat e scăzut, el devine furios, țâfnos, iritabil, pasiv, slab, mereu nemulțumit. Nivelul normal de testosteron ajută bărbatul să aibă reacții rapide, energie, motivație să rezolve lucruri, să repare lucruri, să facă lucruri și în beneficiul altora.

La femeie vorbim de cu totul alt sistem, pentru că nivelul de stres și abilitatea de a fi fericită, de a se iubi pe sine și pe ceilalți sunt reglate de către alți hormoni: estrogen și oxitocină. Când acestea scad, atunci nivelul de stres crește dramatic.

Aceste lucruri sunt universale, în orice colț al lumii ai face scanări pe creier se pot vedea multe similarități. Există o porțiune a creierului- lobul parietal anterior drept, asociată prioritar cu calitatea relațiilor interumane, cu interacțiunea, cu empatia, cu abilitatea de a-mi păsa de alții și cu nevoia ca și lor să le pese de mine. Pe partea stângă, lobul parietal anterior stâng este asociat cu relațiile noastre cu lucrurile, cu obiectele, cu problemele: lasă-mă să rezolv problema, lasă-mă să repar, lasă-mă să aleg un plan etc. Aici este sediul rezolvării problemelor, atât pentru femei cât și pentru bărbați.

Diferența universală dintre genuri este folosirea prioritară a unuia dintre cei doi lobi. La femeie, lobul parietal anterior drept este mult mai mare decât cel stâng, ea fiind astfel mai orientată spre relațiile interumane. Fericirea i se datorează prioritar acestora, reducerea stresului se datorează activităților care stimulează secreția de estrogen și oxitocină. La bărbați este mai dezvoltat lobul parietal anterior stâng, deci aceasta este forța dominantă din viața lor. Bărbații sunt fericiți când pot repara și rezolva lucruri, deci fericirea are legătură cu testosteronul și dopamina, substanțe cerebrale legate direct de activitatea acelui lob. Aceste lucruri se aplică în general peste tot. Nemulțumirile femeilor și ale bărbaților sunt și ele destul de asemănătoare în lume.

interviu John Gray

Ne puteți sublinia valorile comune fundamentale ale bărbaților și femeilor de azi când vine vorba de relații?

Ei bine, valorile noastre legate de relații sunt destul de neclare în prezent pentru că, pe măsură ce devenim tot mai dispuși să exprimăm toate părțile noastre constitutive, devenim confuzi. Bărbații își accentuează tot mai mult calitățile feminine, în detrimentul masculinității. Polaritatea dintre genuri dispare și la fel atracția, de aceea ei migrează mai des spre noi relații.

Femeile devin tot mai masculine, mai independente, bucuroase că pot face multe lucruri prin forțele proprii. „Pot să activez o parte din mine pe care multe femei din istorie nu au avut ocazia s-o acceseze!”. Se creează astfel un dezechilibru și totodată o mare nevoie de a reveni la energia feminină.

Care ați spune că e principala diferență între genuri în ce privește dragostea?

În acea perioadă magică în care ne îndrăgostim, valoarea de bază pentru bărbați e să o facă pe femeie fericită, iar pentru femei să găsească un bărbat care o poate face fericită. Una e energia activă a dăruirii, iar cealaltă este energia activă a primirii.

Dacă bărbatul nu reușește să o facă pe femeie fericită, renunță la relație, nevoia lui nefiind împlinită (deși asta poate se datorează și propriei disfuncționalități). Pentru el, cel mai important lucru într-o relație este să ofere tot ce e semnificativ pentru fericirea partenerei. Aceasta este valoarea comună bărbaților.

Apropo de asta, e o valoare ușor nevrotică. Există în noi toți, dar trebuie să o ajustăm puțin pentru a deveni mai sănătoasă. Vreau să-mi fac nevasta fericită, sigur, dar este și treaba ei să găsească lucrurile care o fac fericită. Eu pot să ofer toată susținerea necesară, dar dacă ea nu își face datoria față de sine, eu ca bărbat voi da greș.

Pentru femei, valoarea este să simtă reciprocitatea în dragoste. Să le ofere bărbaților și să accepte să primească, la rândul lor. Primul lucru pe care femeile trebuie să îl învețe este să nu ofere mai mult decât primesc. Așa ajung să dezvolte resentimente, iar el să își piardă interesul pentru relație.

Femeile oferă destul de des ceea ce doresc ele să primească, dar nu e întotdeauna necesar. Deși asta li se pare un lucru drăguț, bărbații se simt cel mai bine când femeia e fericită ca urmare a unor lucruri făcute de ei. Ce îi poate oferi o femeie bărbatului este posibilitatea de a se simți plin de succes, de a-i cere să facă pentru ea anumite lucruri, dar într-un mod care să nu-l facă să se simtă inferior.

Bărbații simt nevoia să fie apreciați pentru ceea ce fac, iar femeile zic adesea lucruri care îi demoralizează, fără să își dea seama.

Cum putem înțelege mai bine comunicarea între bărbați și femei?

E un subiect foarte important. În istorie, bărbații au fost descurajați în exprimarea calităților feminine și viceversa. Ne răzvrătim acum împotriva tiparelor. Pe măsură ce bărbații și femeile au tot mai mare acces la energiile feminine și masculine din personalitatea lor, ei trebuie să conștientizeze că nu e nevoie să renunțe la vreuna din ele, ci să le integreze și să își exprime personalitatea integral. Masculinul fără niciun strop de feminin devine distructiv, iar femininul fără puțin masculin devine slăbiciune.

Sunt multe moduri prin care putem deveni conștienți de întreaga noastră ființă. Într-o relație, dacă ea e mai sensibilă la anumite lucruri, eu voi deveni sensibil la nevoile ei, nu la aceleași lucruri ca și ea. Am nevoie să creez o atmosferă tolerantă, un spațiu al acceptării în care să ne simțim bine fără să încercăm să ne schimbăm unul pe celălalt. Dacă putem observa și cum contribuim noi înșine la problemele existente, ulterior putem învăța cum să avem o atitudine pozitivă necondiționată în relația cu partenerul.

În istorie, bărbații au fost descurajați în exprimarea calităților feminine și viceversa. Ne răzvrătim acum împotriva tiparelor.

Aveți vreun principiu de comunicare pe care preferați să îl folosiți în propria viață?

Sunt foarte multe principii de comunicare, o întreagă știință, dar pot să simplific o direcție fundamentală. De exemplu, dacă simt că există o tensiune emoțională la partenera mea, întotdeauna mă asigur că are posibilitatea să o exprime fără să îi opun rezistență. Dacă bărbatul se opune, îi neagă frământarea sau vrea să corecteze ceea ce ea împărtășește, reacția ei negativă se amplifică și îi scade capacitatea de a primi sugestiile lui sau de a le aprecia.

La rândul tău, poți să te enervezi pentru că nu ești apreciat. Chiar dacă tu nu ai face nimic să o rănești, când ea te vede nervos, o parte din creierul ei preia instinctiv această informație și rezultă o reacție de stres. A învăța cum să-ți gestionezi eficient furia te ajută să îi înțelegi punctul de vedere fără a deveni defensiv, însă asta e o artă și cere timp pentru a o învăța.

Când studiam karate am învățat că cea mai bună tehnică este eschiva, pararea și apoi trântirea adversarului la pământ. Într-o relație înveți să eschivezi, să parezi și apoi să îmbrățișezi- nu să pui la pământ. Dacă observi că ești furios, îi poți spune simplu: „Eu nu te pot asculta în starea asta, așa că o să-mi iau un moment de pauză”.

Pentru bărbați este nevoie să găsească liniștea sau să vorbească cu un alt bărbat care îl înțelege. Pentru femei e legat de a vorbi despre ceea ce simt cu o altă femeie care empatizează sau de a face ceva liniștitor și repetitiv, orice activitate ce nu implică luare de decizii sau riscuri, precum tricotatul sau curățenia. Dacă găsești ceva care te face să te simți bine, fă lucrul acela. Astfel îți revine disponibilitatea de a înțelege punctul de vedere al celuilalt și puteți relua comunicarea.

Toate acestea pot părea destul de plictisitoare, dar îți pot salva relația, mai ales după ce începi să îți înțelegi mai bine partenerul, să ai încredere în el, să nu devii defensiv și atunci rar vei mai avea nevoie de aceste tehnici. Asta se cere în ziua de azi, o nouă abilitate într-o nouă lume. Trebuie să învățăm să respectăm sexul opus în modul care i se potrivește.

interviu John Gray

Există un profil comun al oamenilor cu care lucrați, al celor care caută consiliere în relații?

Când a apărut cartea „Bărbații sunt de pe Marte, femeile de pe Venus”, a fost cumpărată majoritar de femei, cum se întâmplă în general cu cărțile despre relații. În prezent o cumpără mai mulți bărbați, pentru că femeile deja au citit-o. Bărbații o apreciază pentru că e prima carte despre relații în care nu se dă vina pe ei și femeile pentru că le ajută să îi înțeleagă pe bărbați. E o carte care validează.

Sunteți solicitat și de oameni din România? Ce așteptări au ei în partea de îmbunătățire a relațiilor?

Cred că în România există diferențe culturale destul de mari. Soția mea, asistenta mea și rudele lor sunt din România și sunt foarte atașați de ideea unei familii fericite și unite. Armonia și dragostea în familie sunt mult mai valorizate decât în America, de exemplu. Și aici au valoare, dar cuplurile divorțează mai repede, sunt mai importante statutul social și banii, succesul și dorința de realizare. Eu cred că oamenii înțelepți reușesc să mențină un echilibru între acestea.

Sunt norocos că am o soție care mi-a spus de la bun început că nu pot fi un workaholic dacă vreau să se mărite cu mine și să avem copii. Mi-a spus că e cel mai important lucru pentru ea să fiu acolo să o ajut. Așa că i-am făcut o promisiune și mi-am respectat-o. Am negociat intens  timpul profesional și personal, dar când mă uit în urmă, sunt recunoscător că nu am lăsat oportunitățile profesionale să mă împiedice să-mi văd copiii crescând. Ea s-a asigurat că voi fi prezent. Am decis să dăm prioritate relației noastre, să rămânem conectați, dar petrecem timp și separat și facem și lucrurile care ne plac în mod independent.

Ne adresăm unor oameni interesați să fie altfel în viața lor profesională și personală, în relația cu sine și cu ceilalți, altfel într-un sens bun. Care ar fi mesajul dvs. pentru aceștia?

Ei bine, aceasta e o întrebare grozavă pentru că, de câte ori ajungi atât de aproape de adevăruri universale, apare un paradox. Ca să fii într-adevăr diferit și unic e nevoie să fii integral cine ești. Când îți asumi autenticitatea descoperi că ești altfel față de oricine din lume.

Când vorbesc la modul general, „bărbații sunt așa, femeile sunt așa”, sună de parcă toată lumea ar fi la fel, dar de fapt încerc să spun că avem cu toții dreptul să ne asumăm atât partea feminină cât și cea masculină, indiferent că suntem femei sau bărbați. Aceste două energii sunt mereu în echilibru. Fiecare persoană are echilibrul său determinat de gene, de fiziologie, de corp, minte și spirit conectate una cu cealaltă. Asta putem numi sinele tău real și nimeni nu mai poate fi aceeași persoană ca tine, nimeni nu poate fi un Tu mai bun decât tine.

Problema este că trăim într-o societate care de-a lungul istoriei le-a refuzat bărbaților diverse atribute feminine și femeilor- calități masculine, așadar nu suntem în întregime autentici față de ceea suntem sau ce am putea fi.

Când e vorba de relații, aceasta este o informație fundamentală. Cred că prin relațiile reușite cu oamenii de care ești atras se creează o polaritate firească. Dacă îmi iubesc soția, prețuindu-i sensibilitatea mai mare decât a mea, înseamnă că îi accept feminitatea fără ca eu să renunț la masculinitate.

Pe măsură ce femeile apreciază bărbații și au mai multă încredere în ei, au totodată mai multă încredere în capacitatea lor de a scoate la lumină cel mai mare potențial al bărbaților. Astfel ei pot fi în același timp masculini și să le prețuiască feminitatea. Ambele părți trebuie aduse împreună pentru a ne putea deschide inima și a ne simți iubiți necondiționat. Acesta este echilibrul.

About Author

Avatar

Leave A Reply

Acest formular colectează adrese de email și nume cu scopul de a răspunde eventualelor solicitări/întrebări. Pentru a utiliza acest formular declar că am peste 16 ani, că am citit și sunt de acord cu Politica de confidențialitate a acestui site.