Emoție, detaliu, nou. Bianca Rotariu – un artist care promite

0

Care e povestea ta?

Atunci când ești o visătoare, găsești un mod de a-ți aduce în lumea reală visele. Așa se întâmplă în cazul meu. Mi-am construit o lume a emoțiilor colorate, în care m-am refugiat ori de câte ori am simțit nevoia. Pictura este ca un puzzle, iar fiecare tablou este o piesă adăugată la peisajul final, care capătă o nuanță diferită cu trecerea timpului. Este frumos când privești în urmă și vezi o evoluție. Printre primele, cele mai dragi amintiri, sunt acelea în care mama făcea stocul de foi pentru micuța ei, pe atunci în vârstă de 4 anișori. Încă este vie emoția fiecărei linii trasate apăsat cu mâna creionului, care contura un cal, atât. Fiecare bucată de hârtie ilustra un singur cal, la care lucram cu atenție ore în șir, și erau multe astfel de schițe. Caii au ajuns un laitmotiv care mă urmărește și în prezent. Povestea mea în acest domeniu abia acum începe să prindă contur, precum schițele din copilărie, cu încredere, entuziasm și emoție!

Bianca Rotariu

Care a fost cea mai mare provocare de până acum?

În urmă cu 5 ani, sufletul care rezona cu întreaga mea ființă, mama, s-a stins. Abia atunci am reînceput să pictez, după o pauză de câțiva ani, în care îmi pierdusem interesul. Așa, adevărata provocare a luat naștere. Când nu m-am mai regăsit în nimic din ceea ce făceam, dar ajungeam mereu să caut un moment de liniște în care să pictez, am realizat că este ceea ce uitasem că mă împlinește. Este un altfel de “selfie”, care reflectă ce nu pot alinia într-un șir de cuvinte coerent. Fiecare lucrare nouă este o provocare tocmai pentru că așteptările mele se schimbă și cresc constant.

Bianca Rotariu

În ce măsură se poate trăi din artă, în România?

Mă consider la acest capitol o norocoasă. Atâta timp cât ai o doză de realism, ești un bun observator și mai ales iei în serios ceea ce faci, poți atinge și acel nivel în care să trăiești din artă. Apare și acea nevoie de turnură mercantilă a lucrărilor tale, tocmai pentru a vinde. Ușor cu siguranță nu este, dar există o dorință a oamenilor de a intra în această lume, de a învăța cum să se raporteze la artă. Apreciez enorm acești oameni și vin ca un imbold. Pofta de a consuma artă se educă, dar și artistul trebuie să se detașeze uneori, să facă un pas în spate și să consulte piața.

Munca, talentul, norocul sau critica, care e motorul creației pentru tine?

Fiecare pictură este asemeni unei file dintr-un jurnal personal. Pentru mine cu siguranță emoțiile sunt motorul din spatele creației, însă nu este suficient să simți dacă nu ai și acel strop de talent pe care să îl epuizezi în orele de lucru din atelier.

Bianca Rotariu

Care crezi că e impactul digitalului în artă?

Tehnologia a avansat foarte mult și oferă o gamă diversificată de metode de exprimare venind de la artiști care împing granițele artei tradiționale. Prin intermediul digitalului arta are o mai mare popularitate, însă cei care colecționează lucrări de artă au ca principal motiv de achiziționare, unicitatea. Cu toate acestea, arta digitală evoluează de la o zi la alta, influențând astfel modul de prezentare și vânzare din mediul online. Artiștii nu mai au neapărat nevoie de o galerie sau de un curator pentru a ieși pe piață cu lucrările.

About Author

Aliona Tcaci

Leave A Reply

Acest formular colectează adrese de email și nume cu scopul de a răspunde eventualelor solicitări/întrebări. Pentru a utiliza acest formular declar că am peste 16 ani, că am citit și sunt de acord cu Politica de confidențialitate a acestui site.