Cover story: Marta Popescu

0

La 16 ani a fugit de acasă și, până la 20 de ani devenise deja o senzație în lumea fotografilor din România. Lucrează cu nenumărate vedete și reviste de renume și are o pasiune pentru umbrele puternice. Aceasta este, pe scurt, Marta Popescu.

Pentru început, spune-ne câteva cuvinte despre Marta, cea care se află în spatele aparatului de fotografiat.

Cred că tuturor ne este greu să ne descriem, mai ales unui artist. Tata spunea într-o poezie de-a lui, ”Sufletul de artist, este atât o binecuvântare cât și un blestem”, cred că asta mă descrie cel mai bine, bipolaritatea. De la simplul meu nume, care după părerea mea, este o antiteză, Marta Popescu, până la felul cum acționez, simt și trăiesc. Sunt uneori prea energică, alteori nu-mi găsesc locul, zâmbesc prea mult sau plâng fără motiv, important este că încerc să țin totul într-un echilibru perfect pentru a nu da în extreme.

Te-ai născut și ai crescut în Târgu Jiu, un oraș foarte mic în comparație cu Bucureștiul. Cum te-ai adaptat în capitală? A fost greu sau mai ușor decât credeai?

Nimic nu este ușor la început, dar atunci când îți dorești ceva cu adevărat, nimic nu va sta în calea ta. Deși o provocare, micul Paris m-a fascinat, este casa mea acum și așa va rămâne mereu.

marta popescu

Foto: Emil Costruț

Cum ai făcut prima dată cunoștință cu fotografia și când te-ai decis să o transformi într-o carieră?

Fotografia nu a fost ceva de care am fost mereu sigură. Cochetam cu ideea de mic copil, dar era normal la mine, îmi plăcea tot ce înseamnă artă. Crescută într-un Muzeu de Artă alături de părinții mei, asistam la diverse simpozioane, activități culturale și expoziții. Iubeam să creez, sculptura a fost prima artă care m-a atras, am sesizat mai târziu că nu eram însă capabilă să-i urmez pașii lui Brâncuși, un drum până la Paris pe jos era destul de greu pentru un copil ca mine.

La 16 ani ai fugit de acasă și, până la 20 de ani erai deja o senzație în lumea fotografilor. Cât de greu a fost să reușești? Care crezi că a fost rețeta succesului tău?

Rețeta succesului este simplă- Nu te lăsa niciodată bătut! Trebuie să lupți pentru ceea ce îți dorești. Așa cum spunea și Brâncuși, recent mi-am tatuat acest citat- ”Muncește ca un sclav, Comandă ca un rege și Creează ca un Dumnezeu.”

marta popescu

Povestește-ne despre proiectul “Iubesc”.

Iubesc a început ca o joacă, nimic plănuit. Ne-am adunat în studio, cu prietenii mei și pur și simplu mi-a venit ideea aceasta simplă și de impact, spuneți ce iubiți. Am încărcat fotografiile pe internet și spre surprinderea mea, zeci de oameni doreau o astfel de fotografie. La început am organizat evenimente mici în studio până am ajuns la turnee naționale și eventuri mari în care participau, într-o zi, peste 3000 de persoane.

Cât de greu este să faci bani din fotografie?

Este, dar nu imposibil. Nu oricine își ia un aparat poate să își și scoată banii pe el. Consider că există 5 elemente cheie- Munca, pasiunea, perseverența, modul în care știi să te vinzi și nu în ultimul rând originalitatea.

De ce ai ales fotografia de fashion și beauty? Ce te-a atras cel mai mult la aceasta?

Înainte să mă decid că vreau să urmez fotografia, am vrut să fac grafică sau pictură, dar exista o mare problemă… pur și simplu nu mă vedeam cu un șevalet în față, stând 7 ore și lucrând fără să interacționez cu oamenii. Am ales fotografia pentru că sunt un om sociabil și iubesc să fiu înconjurată de cât mai multe persoane. Pe cea de beauty și fashion am ales-o pentru că m-a fascinat mereu expresivitatea oamenilor, emoția, puterea de a transmite prin gesturi. Fotografia de fashion devine artă atunci când personajul din imagine prinde viață. Iubesc dinamismul, senzația că modelele mele sunt mereu în mișcare, te face să te deconectezi și să uiți că, de fapt, eu i-am pus să stea într-un anume fel.

marta popescu

Ai spus la un moment dat, într-un interviu, că îți dorești să pleci în străinătate, să evoluezi. Unde ți-ai dori cel mai mult să mergi?

New York! America mă atrage, nu știu încă de ce, dar acolo vreau să plec. Cred că iubesc încercările, așa cum am ales și Bucureștiul, fără să știu pe nimeni aici, am vrut să vin și să renasc odată cu el.

Ce proiecte plănuiești pe viitor?

O să am o surpriză legată de Proiectul Iubesc, nu dau încă detalii dar o să vă placă.

Există aparatură pe care regreți că ai cumpărat-o? De ce?

Când m-am apucat de fotografia de studio mi-am achiziționat foarte multe blițuri. Din păcate, sau fericire, nu folosesc mai mult de două la un shooting. Îmi place lumina dramatică, umbrele puternice, nu poți obține asta cu 6 lumini.

Rămâi vreodată fără inspirație? Care este “leacul” tău pentru asta?

Nu rămân, cred că ăsta este darul meu. Meditez mult, citesc, stau ore în șir și mă conectez cu Universul. Este imposibil să rămân fără inspirație, tot ce ne înconjoară este artă.

În afară de fotografie, care sunt lucrurile pe care le faci cu plăcere? Ce te relaxează?

Cum spuneam mai sus, citesc, iubesc psihologia (probabil de asta și îmi place să lucrez cu oamenii). Dacă văd potențial în cineva, fac absolut orice pentru a explica modelului felul în care trebuie să pozeze. Le spun un singur lucru, uită că sunt aici și simte, simte tot ce te înconjoară, muzica, spațiul, tot. Atunci poți face fotografii reușite, când modelul se relaxează și uită de inhibiții. Îmi place să merg mult, deși sunt fanul mașinii, sunt la curent cu tot ce înseamnă filme, modă și cărți.

Pare că ai o relație foarte faină cu modelul Ivan Claudiu Vlad. Cum l-ai descoperit și ce te-a impresionat cel mai mult la el?

Povestea dintre noi este puțin ireală, cred că m-am născut cu darul de a ajuta oameni. Nimeni nu știe exact ce suntem noi doi, frați, iubiți, cei mai buni prieteni, dar am preferat să nu dăm explicații, însă vă povestesc acum tot, pentru a nu mai exista întrebări. Acum 3-4 ani eram în Vama Veche și l-am zărit pe Ivan pe strada principală ce duce spre plajă. Am văzut ceva în el, nici în zi de azi nu știu ce m-a determinat să-l opresc,dar am știut că trebuie să fac asta. L-am invitat la un suc și i-am povestit în mare ce fac și cine sunt. Era bucuros de ceea ce-i spuneam și imediat ce l-am invitat la București, el a luat primul tren și a venit la studio. De când am pozat prima dată cu el, am știut că va ajunge mare. Este născut pentru asta.

Nu eram foarte apropiați atunci, dar îl mai chemam în București pentru diverse joburi și prezentări, până când ajunge să fugă de acasă. Neavând unde să stea, a rămas la mine. Atunci am început să ne înprietenim iar Ivan, deși sună radical, e o creație de-a mea. Eu i-am sugerat cum să se vopsească, să se tundă, să se îmbrace. Pe el nici măcar nu-l cheamă Ivan și până la mine nu îl striga nimeni așa. În prezent suntem cei mai buni prieteni și asa vom rămâne mereu, deși lumea vorbește, nouă nu ne mai pasă.

Lucrezi cu multe vedete din România (Antonia, Ruby, etc). Ce vedetă internațională ți-ai dori să fotografiezi și de ce?

Cu oricine, iubesc provocările.

Cum ți-ai caracteriza stilul vestimentar?

Cum spuneam și mai sus, bipolaritate. Asortez haine classy cu rock și tot așa. Un lucru este cert, iubesc negrul, 90% din hainele mele sunt negre.

Care este produsul de frumusețe la care nu poți renunța?

Rujul roșu, nu cred că se va demoda vreodată.

Care este întrebarea pe care nu ți-a adresat-o nimeni, dar ai fi dorit să o facă?

Cred că lumea se concentrează mult pe întrebări strict legate de viața ta exterioară. Cred că o întrebare potrivită ar fi – Care este relația ta cu ceea ce numim divin?

Un mesaj pentru timișorenii Altfel.

Toți suntem altfel, important este să fim un altfel productiv și un altfel care influențează lumea în bine.

#lovewins

marta popescu

Foto: Emil Costruț

FastTalk

Studio sau locație?
Studio

Cartea preferată.
Ultimele trei minute – Paul Davies

Câine sau pisică?
Ambele

Mergi pe instinct sau plănuiești tot? Nu plănuiesc niciodată nimic

Soare sau multă, multă zăpadă?
Munte cu soare

Pentru tine, fericirea este…
un stadiu al conștiinței noastre

Dacă nu fotografie, atunci…
tot ce înseamnă creație

Color sau alb-negru?
Alb-negru

 

About Author

Altfel.

Leave A Reply

Acest formular colectează adrese de email și nume cu scopul de a răspunde eventualelor solicitări/întrebări. Pentru a utiliza acest formular declar că am peste 16 ani, că am citit și sunt de acord cu Politica de confidențialitate a acestui site.