Claudia Ieremia – cum se vede viața de pe scenă

0

Talentata actriță timișoreancă, Claudia Ieremia, devine un simbol al orașului de pe Bega, astfel că odată cu celebrarea a trei ani de Revista Altfel, ea a fost încântată de ideea unui coverstory foarte empowering și, bineînțeles, foarte actual. Pe lângă superbele fotografii care ilustrează perfect latura ei feminină și senzuală, combinată cu stilul categoric, simplu și sobru masculin, ea ne-a împărtășit câteva inside-uri despre ce înseamnă o viață petrecută în lumina reflectoarelor.

interviu Claudia Ieremia

Costum de la Louis Purple – 940 lei
Cămașă de la Louis Purple – 219 lei
Harness Maze de la Artisans D’amour – 275 lei
Handcuffs Bijoux Indiscrets de la Artisans D’amour – 119 lei

M-am întâlnit cu Claudia într-o zi caldă, dar ploioasă de martie, la o cafea târzie undeva în centrul orașului. Friguroasă de fel, mă aștepta la o masă retrasă cu chipul senin, un zâmbet larg și părul roșcat prins într-o coadă simplistă. Emana un aer chic. Mi-a plăcut. Ei, mi-a plăcut de ea întotdeauna, dar astăzi era o zi mai specială cumva. Mă gândeam că nu ar fi rău să-mi încep mai des zilele așa. E energizant. E chiar drăguț să nu fii pe fugă mereu. Însă a fost destul de întâmplător. Tot întâmplător este și felul în care și-a ales ea cariera. Aveam să aflu o cafea mai târziu că și-a găsit chemarea în clasa a 10-a. Locuia la Miercurea Ciuc și n-a atras-o nici cercul de dans și nici cel de croitorie, însă a deschis ușa celui de teatru și de-aici a început aventura. Totuși, nimic nu stă la voia întâmplării. E curios cum anumite lucruri te aleg ele pe tine până să-ți dai tu seama ce-ai ales, de fapt. Iar menirea se prinde de tine ca un scai. E important sprijinul, îmi povestește Claudia și amintește de mama ei, care a susținut-o necondiționat și categoric, însă degajat. I-a acordat libertate- o libertate de exprimare, de explorare a noi orizonturi, de înțelegere personală și căutare de sine. Iar asta i-a dat încredere să meargă mai departe și să-și urmeze calea.

interviu Claudia Ieremia

Costum de la Louis Purple – 940 lei
Cămașă de la Louis Purple – 219 lei
Harness Maze de la Artisans D’amour – 275 lei
Handcuffs Bijoux Indiscrets de la Artisans D’amour – 119 lei

Claudia nu a crescut neapărat printre artiști, însă s-a înconjurat de ei. Fratele ei a cochetat cu muzica, soțul ei este regizor iar fiul ei studiază scenografia. Pasiunea pentru teatru a rămas în familie, s-a moștenit și s-a sculptat: Știi, se spune că această meserie poate fi una de clan. E ca la circari. Se transmite din generație în generație, îmi spune Claudia râzând. Dar nu e o regulă în nimic. Se întâmplă ca microbul să circule. Lăsând gluma la o parte, mă bucur pentru fiul meu. Mă bucur pentru că îl văd motivat, creativ și foarte pasionat și cred că orice faci în viață, dacă faci cu pasiune, ai sorți mari de izbândă. Însă este o meserie care nu e lesne de făcut în România. Este greu și delicat să lucrezi cu oamenii. Mi-ar plăcea să aibă succesul care să-l țină motivat, viu și focusat pe asta, să întâlnească oameni interesanți care să-i întrețină flacăra și pasiunea pe care o are. Sunt foarte multe nuanțe.

interviu Claudia Ieremia

Costum de la Louis Purple – 940 lei
Cămașă de la Louis Purple – 219 lei
Harness Maze de la Artisans D’amour – 275 lei
Handcuffs Bijoux Indiscrets de la Artisans D’amour – 119 lei
Pantofi stiletto de la Goretti, Kapa Center – 289 lei

Cumva empatizam cu Claudia la referința ei asupra oamenilor. Este foarte greu să lucrezi cu ei. Este greu să-i găsești pe cei care ți se aseamană, cei cu care ai gânduri și idei de împărțit. Bucuria vine atunci când dai peste cei de la care poți învăța ceva și vice-versa: Iarăși, întâlnirile sunt importante: să găsești oameni care te inspiră, care te duc mai departe. Într-un fel cred că avem o datorie ca atunci când nouă ne este bine să dăm și celorlați din energia noastră, din spiritul nostru, că se duce, știi?” Mă întrebam, totuși, cât de dificilă este meseria pe care și-a ales-o și îmi istorisește că este grozav de solicitantă dacă o practici, într-adevăr, din plin. Este o uzură emoțională fantastică dar merită făcută. Ca să ai satisfacții mari trebuie să dai lucruri din tine, bucăți importante. Dar mai e o latură a discuției: când faci ce nu-ți place e solicitant. Poți să te uiți și la reversul medaliei. Te simți solicitat când nu ești bine în ceea ce ești. Sunt multe aspecte, da. Dar am senzația că noi, actorii, nu avem posibilitatea de-a ne relaxa foarte mult. Sau nu avem o cultură a recreării; să știm să ne oprim din procesul ăsta intens de muncă și de creativitate și să evadăm. Astfel, îmi imaginam și eu tensiunea și încordarea în care un actor își desfășoară viața. Nu într-un mod negativ. Dimpotrivă, chiar. E o chestiune fascinantă să trăiești într-o transformare continuă. Ca actor, în tine trăiesc sute, poate mii de alte caractere. Fiecare personaj pe care îl interpretezi este o bucată din tine, care trebuie să iasă la suprafață atunci când i-o ceri. Un actor dă viață din viața lui iar acest lucru nu pot să mi-l închipui decât extrem de consumant dar absolut divin. Însă, asta înseamnă creația până la urmă, nu? Claudia îmi spune că, după atâția ani, lucrurile devin mai simple. Ea face o pauză de reflectare și își pune singură o întrebare: Sau poate devine mai greu pentru că responsabilitatea crește? Da, de ce nu- responsabilitatea de-a-ți apăra numele, munca, statutul? Pe de-o parte, experiența te ajută să faci lucrurile mai bine și mai ușor dar pe de altă parte simți presiunea că trebuie să fie bine. Lumea așteaptă de la tine să faci lucruri minunate și chiar dacă nu poți în fiecare zi, trebuie să faci acest exercițiu de-a te dărui. Frumos spus, mă gândeam eu. Un exercițiu de-a te dărui. Cred că mulți avem nevoie de un astfel de exercițiu.

interviu Claudia Ieremia

Costum de la Louis Purple – 1599 lei
Portjartier Nova Suspender de la Artisans D’amour – 125 lei
Harness bra Juliet de la Artisans D’amour – 325 lei
Pantofi stiletto de la Goretti, Kapa Center – 289 lei

Hai să-ți povestesc ce mă emoționează cel mai tare, continuă ea cu zâmbetul jucăuș. Când oamenii văd lucruri esențiale în celălalt. Uite, după un spectacol, un coleg a venit și mi-a spus că sunt o actriță minunată și dincolo de asta, sunt un om și un partener foarte generos și că mă iubește pentru asta. A fost un moment extraordinar, pentru că uneori ai impresia că nu se văd lucrurile astea. Merită să mergi mai departe pentru că cine vede, vede și cine simte, simte. Asta înseamnă că ceea ce ai vrut tu să arăți și să transmiți s-a dus mai departe în alt om, care la rândul său va duce și el mai departe. Lucrurile astea trebuie spuse. Am reflectat asupra poveștii Claudiei și mi se pare că la artiști treaba asta devine o chestiune mult mai adâncă. Este despre apreciere și cred că e normal să se trezească o emoție divină prin simplul fapt că ei trăiesc din dorința de exprimare. Ei transmit, emoționează, trezesc anumite simțuri în oamenii cărora li se adresează. Și spun asta cu referire la discuția despre mentori, în care Claudia spune așa: Apreciez persoanele care sunt dedicate muncii lor, care respectă ceea ce fac și care fac acel ceva cu pasiune. Indiferent de domeniu. Ei sunt mentorii mei. Ei sunt o inspirație. Ei îți dau energia când apari în fața lor să le spui o poveste. Iată cât de mult contăm noi, publicul, în relația cu un actor.

interviu Claudia Ieremia

Costum de la Louis Purple – 2199 lei
Cămașă de la Louis Purple – 259 lei
Body Emersons de la Artisans D’amour – 210 lei

Teatrul este pentru Claudia atât familie, cât și muncă, artă, prieten, hobby. Este un sentiment special ori de câte ori întâlnesc persoane care îmi spun că împletesc atât de frumos aspectele vieții între ele. Nu este simplu să păstrezi un echilibru și, de multe ori, ajungi la compromisuri drastice. Însă nu și în cazul Claudiei. Ea reușește, și e o treabă de admirație continuă. Dar aici trebuie menționat sprijinul familiei, înțelegerea și sănătatea psihicului care derivă din acestea. Ea a avut noroc de toate acestea iar sacrificiile s-au dovedit prin nenumăratele reușite. Îmi spune că: Fiecare actor are propriul lui laborator și propria lui bucătărie, cum zicem noi. Fiecare funcționează altfel. Dar, din punctul meu de vedere, emoția când apari în fața oamenilor este dătătoare de viață, este energizantă și te ține în viață. Însă când trăiești pentru artă, dificultățile nu încetează să apară. Am vorbit despre frici, iar marea frică a Claudiei este bătrânețea. Și nu din cauza ridurilor sau a vârstei efective, ci din cauză că odată cu bătrânețea scade energia, efervescența. E de înțeles și devine înspăimântător să-ți dai seama, pe an ce trece, de neputința propriului trup. Când corpul tău se transformă în obstacol, chiar dacă sufletul emană vitalitate, apar problemele. Tot în contextul problemelor am ajuns la o discuție despre societate, despre care ea are o viziune aparte: Cineva a spus odată, și mi-a plăcut, că suntem o societate netandră. Din fricile noastre, din frustrări, din neputințe, știi? O societate netandră, neiubitoare- noi cu noi, între noi. Ne jucăm cu cuvinte, cu valori. Folosim foarte mult termenul de toleranță. Dar noi nu tolerăm ca cel de lângă noi să nu fie de acord cu noi. Iar asta este esențial într-o societate democratică, deschisă- a accepta și a dialoga cu un om cu care știi că are părerea diferită de a ta. Uite, spre exemplu, rezumându-se la meseria ei, Claudia îmi mărturisește: Eu cred că în teatru un partener, un coleg bun te face pe tine un actor mai bun. Asta cred eu că e esențial. Teoria că partenerul meu mi-e inferior și astfel ies eu mai mult în evidență nu funcționează. Eu îmi doresc provocare din partea celor cu care-mi împart scena.

interviu Claudia Ieremia

Costum de la Louis Purple – 2199 lei
Cămașă de la Louis Purple – 259 lei
Body Emersons de la Artisans D’amour – 210 lei

Și dacă tot e să dezbatem provocările, unul dintre recentele proiecte ale Claudiei este Hamlet, în parteneriat cu cei de Subcarpați. Hamlet este o producție care a pornit din Timișoara și care a emoționat până la refuz publicul. Pe mine m-a cucerit reinterpertarea atât de actuală a unei povești legendare, ceea ce mă pune puțin pe gânduri și mă face să-mi dau seama că nimic nu e nou sau vechi, ci totul se se poate reinventa, adapta. Am descoperit, în Vali Umbră și în Bean, doi oameni extrem de profesioniști, care muncesc enorm și care construiesc. Ei nu-și expun doar cariera, ci o construiesc. Pentru mine e o diferență; fac lucruri, caută, dezvoltă proiecte, știi? E un soi de creativitate continuă, pe care o vezi că e acolo, că le curge prin vene. Sunt un amestec foarte frumos. Ei îmbină cu mult har diferite planuri ale artei. Vezi, asta îmi place mie în teatru. Dincolo de costume, dincolo de decor, în final, spectatorul pleacă cu ceva ce umanizează, cu esența umanității noastre. Spectatorul se poate întâlni într-o piesă, de pildă, cu fricile, angoasele, bucuriile, tristețile lui. Se creează ceva înăuntrul lui.   

interviu Claudia Ieremia

Costum, de la Louis Purple – 1599 lei
Portjartier Nova Suspender de la Artisans D’amour – 125 lei
Pantofi stiletto de la Goretti, Kapa Center – 289 lei

Dar trecând la lucruri mai puțin serioase, eram curioasă ce ar fi făcut actrița noastră, dacă nu s-ar fi făcut… ei, bine, actriță. O văd cum schițează un zâmbet iar privirea i se plimbă împrejur: Treaba asta cu actoria mi-a ocupat atât de mult timpul, energia și sufletul, încât nu m-am gândit la alternative. Dar țin minte că eram copil și trăiam la Bacău. Era celebrul magazin Luceafărul, care există și în ziua de azi, unde de fiecare dată când mă duceam la raionul cu bijuterii, eram fascinată de vânzătoare. Îmi imaginam eu pe atunci că ea posedă toate bijuteriile din lume, știi? Și că poate să le poarte oricând. La fel se întâmpla și cu vânzătoarea de la bomboane. Erau borcanele alea mari din sticlă groasă cu foarte multe bomboane colorate. Cât de interesant ar fi fost să pot eu să am toate bomboanele acelea doar pentru mine? Deci, ori vânzătoare la bijuterii, ori la bomboane. Eu nu pot decât să-mi imaginez o Claudia în spatele tejghelei cu bomboane, jucându-se liber cu miile de bomboane vesele, împărțind zâmbete celor din jur. Căci, vezi, asta este exact ceea ce le dorește ea oamenilor: să fie buni, iubitori, tandri unul cu celălalt; să găsească resursele înțelegerii, acceptării, toleranței. Lucrurile de care noi avem nevoie în viață zac în noi. Important este să căutăm și să avem răbdare până găsim. Zic să fim o societate tandră, nu netandră. Asta le doresc eu oamenilor. Iubire. Păi, și nu e ăsta absolutul pe care cu toții îl căutăm, oare?  

text: Ștefana Macovei
foto: Cristina Ivașcu
MUA: Ovidiu Perța
hairstyle: Gianina Iorgoaia
styling: Andreea Micle & Ștefana Macovei
coordonator: Diana Ghiba

About Author

Altfel.

Leave A Reply

Acest formular colectează adrese de email și nume cu scopul de a răspunde eventualelor solicitări/întrebări. Pentru a utiliza acest formular declar că am peste 16 ani, că am citit și sunt de acord cu Politica de confidențialitate a acestui site.