Bogdan Nicolai: “Media e locul perfect pentru toți nebunii.”

0

A trecut prin tot ce înseamnă media și nu s-a mulțumit niciodată cu puțin. Este recunoscut pentru umorul lui și credem că îl putem considera un copil rebel al industriei media. Bogdan Nicolai a lucrat în radio, print, TV, are o prezență puternică în online și pare că nu există provocare suficient de mare pentru el. Noi l-am luat la întrebări despre cum a ajuns aici, unde vrea să meargă mai departe și care crede el că este viitorul industriei de media din România.

Povestește-ne puțin despre trecut. De ce ai ales domeniul media? Ce te-a atras?

Mi-am găsit de curând carnetul de note din clasa a doua. La final scrie: “Deranjează în permanență ora, se întoarce la bancă, râde, vorbește, face diverse comentarii care nu au nicio legătură cu ora.” Nici dracu nu-i spunea pe atunci “ADHD”, deși asta cred că era. De la un an la altul am râs tot mai mult, am vorbit tot mai tare, am făcut și mai multe comentarii, a trebuit să mă audă cât mai multă lume. Media e locul perfect pentru toți nebunii.

Dintre toate domeniile media în care ai activat, care este cel în care te simți cel mai bine? Print, radio sau TV? De ce?

Marconi, Gutenberg și Farnsworth se întâlnesc în sfârșit. Unde? Pe net. Canalul de YouTube, blog-ul, pagina de Facebook sunt noile mele pasiuni.

Care a fost cea mai mare provocare din cariera ta de până acum?

M-a mâncat în fund să merg pe drumuri neumblate și după prada cea mai grasă. Îmi place să cred că am făcut mereu noi poteci. Am făcut mici popasuri în luminișuri, am mâncat câte un sandwich, am băut o gură de apă și am pornit mai departe. D-aia CV-ul meu este haotic: tv, radio, turism, presă scrisă, iar radio, marketing, scenarii, net, din nou tv. Uit repede și o iau de la început.

Mai ascultă oamenii radio? Cum crezi că arată viitorul în acest domeniu?

Studiile de audiență spun că oamenii încă ascultă radio în România și în restul lumii. FM-ul va dispărea complet, posturile independente de pe net vor fi din ce în ce mai multe și se va întâmpla ca și în presa scrisă. Așa cum bloggerii au înlocuit ziarele, așa micile posturi independente vor înlocui radioul clasic în care marile trusturi dețin monopolul. Banii de la rechini se vor împărți la peștisori. Abia atunci lupta va fi dreaptă. Știi câți tineri extrem de talentați vor să facă radio și nu le ascultă nici naiba demo-urile? Nici eu. Nimeni nu îi știe și d-aia le e greu să scoată capul. Dar îl vor scoate și îi vor linșa pe boșorogii leșinați pe scaune putrede.

Timp de 5 ani ai făcut parte din emisiunea Alarma ProFM și vorbești mereu cu mare drag despre asta. Care este momentul tău preferat din acea perioadă? Au existat și momente de panică, când lucrurile nu au mers chiar cum ar fi trebuit?

Fiecare zi petrecută la Alarma a fost minunată. Nu a existat niciun moment de panică în care să nu fi mers cum ar fi trebuit. Nu am ascultat niciun ordin, niciun sfat, a mers fix cum am vrut eu- control total asupra show-ului. Publicul a simțit că nu a existat niciun compromis. D-asta Alarma era o gașcă veselă care se mărea în fiecare zi. Însă unora nu le-a plăcut jazz-ul pentru că improvizam prea mult la pian. Dar chiar așa, domnule, să nu apese și ei o clapă?

Cât de grea a fost trecerea de la radio la tv?

Aproape că nici nu am simțit-o. Mereu am oscilat între ele.

interviu bogdan nicolai

Având în vedere că se preconizează că 2016 este anul în care video-urile vor domina în online, crezi că televiziunea se va dezvolta mai mult în acest mediu pe viitor?

Doar pentru că FB vrea să ia felia YT nu înseamnă că video-urile vor domina. Dimpotrivă, mie mi se pare că totul se mută treptat pe smartphone și că oamenii nu mai au atâta răbdare pentru video pe telefon. Totul să fie scurt, scurt, tot mai scurt, mai rapid, mai taie din ele, dă-le… la mine. Video-ul devine gif, gif-ul devine meme, știrile devin tweeturi, noi devenim senili.

Povestește-ne puțin despre Destul TV.

Păi asta e și cu Destul TV. Împreună cu prietenii mei, vreau să fac filmulețe multe, scurte și funny. Ne găsești pe YouTube.

După talent show-uri, ce tip de programe TV crezi că vor câștiga teren în viitor?

Omul trebuie să mănânce, d-asta prind show-urile culinare. Trebuie să se… reproducă, d-aia se holbează la oameni goi la ore târzii. Trebuie să judece, să-și hrănească orgoliul, să aibă senzația că poate oricând să reușească fără să facă mare lucru, d-asta prind talent show-urile. Cât despre viitor… A început deja.

Dacă ai fi participant la Vocea României, din echipa cui ți-ai dori să faci parte?

Toți patru îmi plac la fel de mult și îți jur că nu e un răspuns diplomat.

Ai vreun sfat pentru participanții la Vocea României?

Nu. Nu mă pricep la cântat. Pentru asta există un juriu.

Ce își doresc românii cel mai mult să vadă la TV?

Vocea României, Las Fierbinți…

Ai un blog de succes. Ce sfaturi ai pentru persoanele care nu au avut legătură cu media, dar vor să își facă un blog? Cum pot să crească unul organic și sănătos și cum ar putea să îl monetizeze în timp?

Am făcut un decalog: 1) Să ai coloană vertebrală 2) Să gândești pe termen lung și foarte lung 3) Să respecți gramatica și regulile jurnalistice 4) Să nu furi 5) Să nu te bucuri la advertoriale și pomeni 6) Să nu ucizi idei 7) Să nu ai păreri despre orice 8) Să nu scrii despre orice doar ca să fii vizibil pe Google 9) Să nu renunți la o rețetă după doar două-trei eșecuri 10) Să nu ștergi comment-urile negative

Ce planuri ai pentru 2016?

Vreau să râd mult, nu glumă!

Un mesaj pentru cititorii Altfel.

Lectură plăcută în continuare!

foto cover: Mihai Dascalescu

About Author

Avatar

Leave A Reply

Acest formular colectează adrese de email și nume cu scopul de a răspunde eventualelor solicitări/întrebări. Pentru a utiliza acest formular declar că am peste 16 ani, că am citit și sunt de acord cu Politica de confidențialitate a acestui site.